7 Wonders – Pachete de expansiune: Leaders; Cities; Wonder Pack; Babel

Leaders
Rămâne, chiar și după recenta lansare a Babelului, cel mai bun pachet de expansiune. Face totul mai complex, dă valoare anumitor porțiuni (pe care nu le-am văzut niciodată ca nedezvoltate, dar… Hei!) și păstrează în același timp eleganța jocului mare. În pachet primim o nouă suită de cărți, de data aceasta albe, care se amestecă și se împart (câte patru) jucătorilor înainte de startul în prima eră. Cărțile nu mai sunt structuri și construcții, ci mari personalități antice, lideri. Fiecare jucător alege unul și-i dă mai departe pe restul. Și tot așa, până ajungem să avem din nou patru, trei aleși de noi și unul primit obligatoriu din stânga, urmând ca înainte de a porni în fiecare din cele 3 ere ale jocului să angajăm/jucăm unul din ei.

Nu pare mare lucru, dar toată economia jocului este schimbată, strategiile devenind de 10 ori mai multe, mai complexe, mai interesante. În jocul de bază dacă treceai de bariera a 50 de puncte de cele mai multe ori erai cel care câștiga, acum, sub 60, nu mai ești chiar așa de sigur că o să reușești să culegi laurii victoriei. Trebuie să alegi și să joci cu cap și să te folosești de bonusurile oferite de aceste mari personalități. Platon, de exemplu, oferă nu mai puțin de 7 extra puncte de victorie, dacă pe parcursul jocului alegem câte o carte din fiecare culoare. Chiar 14 (enorm), dacă le dublăm pe toate. Inițial mai toată lumea oprea această carte, după care am realizat că, de obicei, când îl alegi, îți distrugi celelalte strategii, pentru că te obligi să joci cărți de care poate nu ai nevoie. Când încerci un 14 nu poți decât să speri că totul se va lega. Liderii nu sunt doar simple bonusuri, trebuie să te folosești de abilitățile lor pentru a împinge o victorie, dar asta înseamnă în același timp că trebuie să-ți schimbi total modul de joc, să înveți și să încerci noi strategii. Perfect!

Alt bun exemplu este Ramses, care te lasă să joci toate cărțile mov gratuit. Cărțile mov sunt, în funcție de ce au jucat orașele vecine, foarte puternice și nu apar decât în ultima eră. De fapt, în anumite condiții, sunt atât de puternice încât producătorii au creat mai multe decât era nevoie tocmai pentru a te forța să nu-ți clădești strategiile în jurul lor. Movurile sunt amestecate la începutul fiecărui joc nou și sunt adăugate pachetului cu numărul 3, cu două mai multe decât numărul de jucători, dar niciodată toate. Liderii au aceleași calități. Sunt mult mai mulți decât sunt necesari, ceea ce mărește rejucabilitatea și numărul strategiilor posibile. De fapt, în pachetul extensiei mai găsim alte 4 mov, dintre care 3 sunt foarte interesante. Ramses, pare astfel overpowered și chiar și acum este oprit cu sfințenie de primul sau al doilea jucător care-l prinde. Ce am observat însă este că de cele mai multe ori am fi putut juca cărțile mov oricum, cu resursele și banii pe care-i avem, sau că preferăm să jucăm alte cărți în locul celor mov. De multe ori ne-am întrebat dacă nu am face o treabă mai bună cu alt lider de partea noastră.

De partea cealaltă a baricadei se află Varro (Reatinus) care oferă un punct de victorie pentru fiecare carte galbenă jucată. Inițial, nimeni nu îl alegea, dar am realizat repede că galbenele au devenit mult mai importante odată cu introducerea liderilor. Majoritatea sunt clădiri comerciale care aduc bani în vistierie sau înlesnesc comerțul, iar cum liderii nu pot fi angajați/jucați decât cu bani… În jocul mare banii nu sunt importanți decât în momentul în care ai nevoie de o resursă pe care orașul tău (și cărțile jucate) nu le produce. Cumperi de la vecini ce ai nevoie și joci cartea pe care o dorești. Rar se întâmpla să rămâi fără bani sau fără posibilitatea de a juca ceva pentru a face rost de ei. La sfârșit primești într-adevăr câte un punct de victorie pentru fiecare 3 bănuți, dar per total erau puțin importanți. Acum însă, o să vă treziți că descărcați cărți doar pentru a face rost de ei – primești 3 bănuți pentru fiecare carte aruncată, foarte puțin, dar câteodată necesar.

Dacă jucați fără extensii o să observați că dacă vă focusați pe una din ramurile principale (armată, construcții civice sau culturale), vă terminați minunea și mai împingeți câteva extra cărți, sunt multe șanse să câștigați. Pachetul Leaders reușește să dea aceeași valoare atât comerțului cât și banilor și pentru prima oară o să puteți câștiga focusându-vă pe aceste ramuri, până acum doar conexe. În momentul în care cineva a câștigat pentru că a jucat vreo 10 cărți galbene, eroii potriviți și a strâns mai bine de 20 de bănuți, am rămași toți interziși. Nu în ultimul rând, Liderii mai adaugă jocului și un nou oraș (pentru și mai multă diversitate), Roma, care te lasă ori să joci gratuit toți liderii, ori să joci 5 în loc de 3. Am descoperit că e un oraș foarte pretențios și ne-a luat mult timp până am reușit să-l descifrăm.

Adaugă un comentariu