Redragon Vara: Roşie-i vara chinezească!

Îmi plac chestiile mecanice. De exemplu, Mekanik Şef este o formaţie de muzică născută în Zărneşti, inspirată din legendarele Skinny Puppy, NIN, Rammstein şi Laibach. Din nefericire, Mekanik Şef nu se predă în şcoli şi nu stabileşte standardele industrialului la scară globală, aşa cum ar trebui. Redragon Vara, pe de altă parte, este o tastatură mecanică realizată în China, ce a trecut precum tăvălugul roşu prin graniţele impuse de branding şi preţ. M-am gândit că cele mai bune teste sunt cele practice, aşa că am supus tastatura rezistentă la apă, cu switch-uri Outemu Blue (clone de Cherry MX) şi iluminare sângerie, unei examinări complexe: patru ore în Doom 2 fără mouse, redactarea acestui text şi o lovitură de pumn direct în grupul central de butoane. Este de departe cea mai profundă analiză în adâncime pe care am realizat-o în laboratoarele NIVELUL2. Totuşi, am hotărât să cred în menţiunea de pe cutie şi nu am turnat apă peste Vara, fiindcă sunt sensibil la explozii şi scânteile electrice îmi deranjează ochii de un verde smarald.

redragon_vara_02

 

Roşie ca inima lui Mao

La prima vedere, Redragon Vara este o tastatură mecanică  cu profil înalt şi iluminare roşie. Dincolo de aparenţe, jucăria chinezească ascunde câteva calităţi necesare unui gadget orientat spre gaming: cu ajutorul tastei Fn se pot accesa cele 12 funcţii multimedia, tasta Win poate fi dezactivată, iar gradul de intensitate al ledurilor şi opţiunea de “respiraţie” sunt accesibile fără instalarea unui driver. Tā mā de yeah, uşurinţă în utilizare fără personalizare avansată! Switch-urile sunt livrate de un producător obscur, despre care nu vă pot oferi alte informaţii concrete. Cel mai probabil discutăm despre nişte clone Cherry MX cu rezistenţă mare la apăsare, destul de precise pe întreg parcursul cursei, în ciuda jocului butoanelor din plastic mat. Aranjamentul tastelor şi înălţimea butoanelor se încadrează în parametri optimi, structura greoaie cu inserţii metalice având stabilitate pe birou şi un înalt factor ergonomic. Singurul minus grosolan este zgomotul infernal la apăsare, mai ţipător decât un click izvorât din inima iadului.

redragon_vara_03

Probele din focul dragonului

Vara îmi aminteşte de vechile tastaturi cu conectică PS/2, robuste, zgomotoase şi imune la ofensiva pugilistică. Tocmai de aceea i-am exorcizat demonii interiori în Doom 2, bătând în taste asemenea proverbialului surd în tobele japoneze Kodo. Nu cred că funcţia anti-ghosting a fost necesară, deşi aceasta există şi sprijină integral modelul Redragon. Surprinzător, rezultatele mi-au depăşit aşteptările. Pentru cei obligaţi să redacteze documente lungi la birou, Vara nu reprezintă o soluţie, în ciuda preciziei. De vină sunt, evident, switch-urile Outemu gălăgioase şi greutatea ridicată. Însă iubitorul de rugby din mine, pasionatul de box şi toate cele 95kg din dotare au hotărât că este momentul să testeze robusteţea tastaturii cu o lovitură zdravănă de pumn. De ce? Ei bine, Vara pare solidă şi capabilă să reziste la asemenea atacuri nervoase. În plus, catharsis. Culmea, micuţa claviatură mecanică nici măcar nu a clintit, de parcă a fost proiectată să disipeze croşee chiar şi atunci când se sprijină pe cele două înălţătoare din plastic — chestie puţin probabilă la un Roccat Isku, de exemplu. Aşadar, recomand cu căldură Redragon Vara proletariatului atent la investiţii, jucătorilor instabili nervos, băutorilor de bere la birou şi tuturor celor dornici să utilizeze o tastatură mecanică simplă şi fără pretenţii. Zhù nǐ hǎo yùn!

ARTICOL PUBLICAT ÎN NUMĂRUL 6 AL REVISTEI DE GAMING NIVELUL2

5 Comments

  1. dante-sama ianuarie 23, 2017
    • Aidan ianuarie 23, 2017
  2. dante-sama ianuarie 23, 2017
    • Aidan ianuarie 23, 2017
    • dante-sama ianuarie 23, 2017

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.