[UPDATE]CONCURS THE TALOS PRINCIPLE!

[UPDATE] Stop joc! Juriul a deliberat.

Câștigătorii sunt Xanathos, Andrei Dumuta, Dragos-Radu Dumitrescu, Pal F. Zsolt și Michi!

Câștigătorii sunt rugați să-și revendice premiile printr-un e-mail cu titlul Concurs TALOS PRINCIPLE la adresa kimo@nivelul2.ro, în termen de 72 de ore de la data anunțării lor.

Dacă i-ați citit review-ul semnat ncv, știți deja că The Talos Principle este un joc de neratat. Dacă nu, vă recomandăm să o faceți, pentru că nici nu știți ce pierdeți. Nouă ne-a plăcut atât de mult, încât am pus mâna pe telefon și am obținut pentru voi 5 copii digitale ale jocului, direct de la mama lui, creatorii legendarei serii de jocuri Serious Sam!

Așadar, CROTEAM și NIVELUL2 pun la bătaie cinci copii digitale ale jocului The Talos Principle pentru PC, iar șansa de a pune mânuțele pe unul dintre cele mai aplaudate titluri din ultima perioadă le va aparține tuturor cititorilor noștri, fie că ne urmăresc și pe Facebook sau nu. Dacă vă place de noi și acolo, fiți cu ochii pe aplicația EXTRASUL LUNII. Prietenii știu de ce.

Tot ce aveți de făcut pentru șansa de a intra în posesia unuia dintre cele cinci coduri Steam ale jocului The Talos Principle, este să ne răspundeți la următoarea întrebare, ce își are originea chiar în joc: Când putem considera că un robot a devenit o persoană? Iar dacă nu aveți un răspuns, este suficient să numiți androidul preferat din scrierile și peliculele SF care v-au îndulcit existența. Mai jos, prin intermediul unui comentariu.

Înscrierile în concurs sunt permise până luni, 23 februarie 2015, inclusiv. Juriul NIVELUL2 va alege și premia autorii celor mai interesante răspunsuri în cursul zilei următoare, adică marți, când vom da startul unui nou concurs, cu zeci, poate chiar sute de coduri de acces în cea mai fierbinte sesiune Closed Beta a începutului de an.

Pe cai, că se filmează!

102 Comentarii

  • Alexandru
    Publicat februarie 21, 2015 3:34 pm 0Likes

    R2D2

  • Kazumo
    Publicat februarie 21, 2015 3:36 pm 0Likes

    Probabil că un android devine uman atunci când începe să încalce legile lui Asimov, dar nu numai. Să se abată de la programul său de bază l-ar face special, și implicit puțin mai aproape de a fi „uman”. În Talos Principle, din câte am văzut în demo, robotul e destul de avansat și poate duce la capăt probe destul de interesante, chiar dacă în sinea lui stă jucătorul care-i coordonează mișcările.

  • Alex
    Publicat februarie 21, 2015 3:40 pm 0Likes

    Ca idee – Ethan Woods din Extant. Atat actorul cat si ideea in sine te lasa cu foarte multe WTF-uri atunci cand vine vorba de robotica si de ceea ce ar putea interpreta un sistem de calcul complex in momentele de simulare ale unui anumit sentiment umant.

    Faptul ca isi pune problema daca este sau nu iubit, daca parintii au in cap ideea sa-l opreasca permanent, rapindu-i astfel ocazia de a vedea lumina zilei, ori daca este capabil de terorism este o nuanta foarte frumos realizata de producatori.

  • Alexandru Georgescu
    Publicat februarie 21, 2015 3:43 pm 0Likes

    „Sonny” din „I am robot”

  • joonior_bmf
    Publicat februarie 21, 2015 3:46 pm 0Likes

    Când devine „conştient de sine”.

  • Bogdan Radu
    Publicat februarie 21, 2015 3:47 pm 0Likes

    C-3PO

  • ciprian
    Publicat februarie 21, 2015 3:53 pm 0Likes

    Cand dezvolta o personalitate care ii permite sa mediteze asupra legilor care il guverneaza si sa scape de rigiditatea de gandire indusa de acestea. Amtfel spus, cand incepe sa dezolte intrebari, nesigurante si sa „simta” relativitatea (chiar si la modul pozitronic). Robotul preferat: evident Daneel, la pachet cu precursorul Giskard.

  • P. Adrian
    Publicat februarie 21, 2015 3:55 pm 0Likes

    Un robot devine o persoana atunci cand ajunge sa nu mai actioneze strict pe baza programarii sale initiale, ci invata sa actioneze pe baza principiilor si incepe sa-si dezvolte o constiinta proprie.
    In momentul respectiv riscam sa ne „dam foc la valiza”, fiindca niciodata nu putem sti daca un robot va actiona spre binele celor din jurul sau, sau va avea tendinte antisociale.

  • Stefan
    Publicat februarie 21, 2015 3:57 pm 0Likes

    Cine a mai vazut filme din genul SF pe ideea asta (cum ar fi i.Robot, Bicentennial Man, seriile Star Trek: TNG si multe alte titluri care merita mentionate), stie foarte bine ca pe masura ce invata din ce se intampla in jurul lui, un robot, sistem de inteligenta artificiala, ajunge sa inteleaga ce inseamna emotiile, sentimentele si faptul ca acestea sunt baza ideii de umanitate.
    Asa cum orice progenitura doreste isi doreste sa ajunga similar creatorilor sai, robotul ar putea sa incerce sa „simuleze” aceste emotii, sentimente, in functie de capacitatile/limitele „creierului” pe care il detine.
    Parerea mea personala? In momentul in care reuseste sa inteleaga, sa simuleze aceste trasaturi umane, cum ar fi: frica, suparare, compasiune si de ce nu, chiar si iubire, poate fi considerat o persoana.
    In aceeasi ordine de idei, pot sa spun ca Data, din seria Star Trek: TNG a fost un personaj foarte fascinant, care, cu acea „inocenta” si curiozitate copilareasca te facea sa zambesti de fiecare data 🙂

  • Lucaas Rainea
    Publicat februarie 21, 2015 3:59 pm 0Likes

    Un robot devine uman atunci cand incepe sa simta emotiile altora . Daca in locul calculelor reci si impersonale incepe se perceapa notiunile de bine sau rau si aplica asta mediului inconjurator.
    Sau cand ajunge sa porneasca razboaie in numele credintei :)). Ultima a fost o gluma??!! Who knows….

  • BadBoyKilla
    Publicat februarie 21, 2015 4:00 pm 0Likes

    O inteligenta artificiala devien o persoana cand devine constienta de sine si actioneaza din propria initiativa cu un scop determinat exclusiv de ea insasi.

  • Lica Gratian Tiberiu
    Publicat februarie 21, 2015 4:07 pm 0Likes

    Un robot sa devina o persoana…sa realizeze ca exista, cand incepe sa isi puna intrebari ( ce face, de ce face, cum sa faca ) sa aiba sentimente , ( de toate felurile, cred ca ar fii cel mai important) -in Turnul intunecat: Lupii din Calla era un robot foarte interesant – nu ii mai tin minte numele

  • AlexC47
    Publicat februarie 21, 2015 4:09 pm 0Likes

    Fara sa dezbatem termenul „persoana” – atunci and gandirea robotului nu e una programata, ci una rezultata din constructia sau sistemul robotului. Adica robotul sa isi produca singur „sclipirea”, nu sa fie introdusa de om sau alte fiinte.

  • Webster
    Publicat februarie 21, 2015 4:12 pm 0Likes

    R2D2

  • Adrian
    Publicat februarie 21, 2015 4:14 pm 0Likes

    Robotul preferat e Sonny din „I am robot”

  • Alexandru George
    Publicat februarie 21, 2015 4:15 pm 0Likes

    HK-47 din KOTOR sau Glados din seria Portal

  • Alex
    Publicat februarie 21, 2015 4:16 pm 0Likes
  • Augustin Adrian
    Publicat februarie 21, 2015 4:18 pm 0Likes

    Când putem considera că un robot a devenit o persoană?
    -Pai, niciodata nu o sa poti numi un robot, persoana, deoarece el face ceea ce este programat sa faca, nu are o gandire proprie sau sentimente, ca un om adevarat.

  • Bulearcă Mihnea-Gabriel
    Publicat februarie 21, 2015 4:23 pm 0Likes

    Un robot devine o persoana atunci cand obtine destula informatie legata de oameni (informatie pe care nu o are din programare) si isi construieste propria „persoana”.

  • Absstract Grreen
    Publicat februarie 21, 2015 4:26 pm 0Likes

    Wall-E !! Si desi nu am jucat jocul, raspunsul la intrebare mi se pare firesc: cand dobandeste particularitatea ce il deosebeste pe om de animal, si anume Constiinta (Constiinta de sine si de mediul inconjurator, de necesitatea legilor fizice etc) si independenta fata de sistemul care l-a creat.

    (De luat in considerare gardienii de pe insula plutitoare din Cave Story, Balrog si Misery si personajele asupra carora a fost folosita tehnica reanimarii din Naruto. Desi nu sunt roboti, sunt dependenti de factorul creator, in primul caz – individului care detine coroana regelui insulei iar in al doilea – kabuto, cel care a folosit tehnica interzisa. )

  • Tudor
    Publicat februarie 21, 2015 4:29 pm 0Likes

    A. Bettik (Hyperion Cantos) este unul dintre cei mai interesanti androizi de care am dat prin carti.

  • Marcelo-Adrian Iță
    Publicat februarie 21, 2015 4:30 pm 0Likes

    GLaDOS , dar ea are personalitatea unui om , asa ca o sa aleg Bicentennial Man

  • Abnaxus
    Publicat februarie 21, 2015 4:34 pm 0Likes

    Atunci cand un robot isi da seama ca e robot devine mai mult decat un simplu robot… wait what ?!

  • Cosmo
    Publicat februarie 21, 2015 4:41 pm 0Likes

    Poate suna ridicol, dar meme-ul cu ‘I should buy a boat’ reprezinta este unul din cele mai umane caracteristici, pure self-determination. Atunci cand o inteligenta artificiala iese din predeterminism, cand o actiune nu mai poate fi linkuita printr-un chain logic de programarea originala, se poate considera potential uman.

  • Xanathos
    Publicat februarie 21, 2015 5:19 pm 0Likes

    Cand are un lapsus

    • Xanathos
      Publicat februarie 23, 2015 8:01 am 0Likes

      Iar pe partea fizica, dar cu mari implicatii in cea psihica, atunci cand stranuta.

  • Magnumutz
    Publicat februarie 21, 2015 5:21 pm 0Likes

    GLaDOS

  • Marius M.
    Publicat februarie 21, 2015 5:26 pm 0Likes

    Nu stiu raspunsul la intrebare dar cu siguranta mi-as dori una din copiile jocului ca sa-l aflu! 😀
    Pentru mine, androidul care pe departe mi-a marcat existenta a fost Bishop (Aliens).

  • Carlos Ramirez
    Publicat februarie 21, 2015 5:40 pm 0Likes

    Cand face primul compromis. Wall-E 🙂

  • LukaStojanovic
    Publicat februarie 21, 2015 5:41 pm 0Likes

    În cazul în care robotul a devenit un om? În cazul în care computerul a devenit un om? Deci, să începem de la început, când Thomas Edison a furat proiectele Nikola Tesla și le abuzat, și anume de energie electrică ar trebui să fie liber conform planurilor Tesle.Od Început de energie electrică, mașini, calculatoare și om total au mers invers.

  • andrei g.
    Publicat februarie 21, 2015 5:44 pm 0Likes

    Cu noutățile in tehnologie si medicina, când ajunge o persoana sa nu mai fie considerată umana?Daca ar fi doar un cap de om tinut „in viață” de instrumente si are un corp robotic, ar mai fi considerat om? Răspunsul e că nu există un raspuns… încă… Avem doar presupuneri. Eu cred ca daca un android ar putea rămâne Intr-o comunitate de oameni fara sa ridice suspiciuni atunci e destul de uman. Cred ca Dr. Will Caster din Transcendence e din nou om pe la final .

  • Demolishor
    Publicat februarie 21, 2015 5:47 pm 0Likes

    Hmm. Un robot devine o persoana atunci cand il tratam ca atare. Incepem sa interactionam cu el, discutam, desfasuram activitati zilnice etc.
    Iar robotul meu preferat este C3PO doar pentru ca are accentul acela de Classy British fellow.

  • Cristian
    Publicat februarie 21, 2015 6:07 pm 0Likes

    Andrew Martin din Omul Pozitronic.

  • Vlad
    Publicat februarie 21, 2015 6:09 pm 0Likes

    Se trage o paralela perfecta intre inceputurile mitice ale oamenilor (Adam si Eva) si inceputul robotilor.
    La fel in ambele cazuri au avut parte de libertate deplina in Eden cu o singura interdictie care avea sa schimbe tot. Marul in cazul oamenilor si turnul in cazul de fata. Se pare ca slabiciunea in fata atractiei fructului oprit nu este strict de natura umana … si asa incepe 😀

  • C. Mihai
    Publicat februarie 21, 2015 6:09 pm 0Likes

    Un android devine uman cand reuseste sa inteleaga perceptiile umane , generand sentimente , astfel interactionand ca atare cu oamenii.

  • Wraith
    Publicat februarie 21, 2015 6:31 pm 0Likes

    C3PO

  • Andrei Bursuc
    Publicat februarie 21, 2015 7:02 pm 0Likes

    Dorian din serialul Almost Human

  • Nistor Sorin
    Publicat februarie 21, 2015 7:23 pm 0Likes

    R2-D2

  • Darthstone
    Publicat februarie 21, 2015 7:26 pm 0Likes

    Putem considera ca un robot a devenit o persoana atunci cand isi poate face singur de cap.
    Robotul meu preferat e BAYMAX din Big Hero 6. Daca nu ati vazut animatia atunci v-o recomand!

  • daydr3am3r
    Publicat februarie 21, 2015 7:29 pm 0Likes

    Un subiect prea amplu pentru un comentariu. Pe scurt, un robot (as in A.I. nu robot de bucatarie, evident) devine o persoana cand isi isi depaseste programarea. Asta poate insemna multe, in functie de natura A.I. – ului dar cred ca putem reduce asta la constientizarea limitelor sale.

    Personal, imi este inca neclar daca constientizarea propriilor limite (fie ele artificiale, impuse de creator – legile roboticii ale lui Asimov, fie ele „naturale”, cauzate de design sau limitarile creatorului – lipsa sentimentelor (reale) de orice fel) il fac sa capete constiinta de sine sau capatarea constiintei de sine il fac sa isi dea seama de limitarile sale, dar cred ca una din astea 2 variante (poate chiar ambele) il fac sa devina ceva mai mult decat un simplu A.I., o persoana.

    Also, Sonny din I am robot si Data din Star Trek.

  • Cosmin Pal
    Publicat februarie 21, 2015 7:39 pm 0Likes

    R. Daneel Olivaw din ”Seria Robotilor” , scrise de catre Isaac Asimov ( ar mai fi si Robert din I,Robot , carte care face parte din aceeasi serie )
    P.S. Am incalcat ”putin ” regula dar Asimov e de vina iar R-ul vine de la robot.

  • Andrei Dumuta
    Publicat februarie 21, 2015 7:55 pm 0Likes

    Atunci cand, pus in fata trupului gol al unei femei frumoase, neuronii artfciali nu reusesc sa gaseasca algoritmi eficienti de exprimare prin limbaj si, prin urmare, determina blocarea sistemelor hidraulice din maxilare in pozitia deschis; mecanismul de sintetizare chimica a hormonilor elibereaza compusul C9H13NO3 (cunoscut popular ca andrenalina) in tuburile de circulatie cu pseudohematii producand miscari aritmice la nivelul pompelor toracice; chip-ul Darwin emite un mesaj de upgrade considerat criptic de catre compania mama: „se impune augumentarea motoarelor de la nivelul pilonului 3 al bazinului pentru a permite modificarea unghiului de elevatie pana la 90 de grade” iar memoria flash se formateaza determinand pierderea obiectivul zilnic de lucru.

  • enyse
    Publicat februarie 21, 2015 8:06 pm 0Likes

    Un prim pas spre a deveni „uman”, un adroid trebuie sa treaca celebrul test Turing…restul va fi istorie

  • Volodea
    Publicat februarie 21, 2015 8:21 pm 0Likes

    Un android devine om, evident, în momentul în care visează oi electrice. Robotul preferat e Horatio din Primordia, care pe lângă dialogul extrem de bine scris și lumea captivantă în care trăiește, mai are și vocea lui Logan Cunningham.

  • raul123alin
    Publicat februarie 21, 2015 8:31 pm 0Likes

    Grea intrebare, greu de raspuns.
    Multi cred ca un robot e considerat o persoana in momentul in care e capabil de sentimente, dar trebuie sa luam in considerare si efectele pe care le-ar avea aceasta descoperire. Chiar daca un robot sau chiar mai multi ar deveni capabili de gandire indepententa, in afara programarii lor, companiile care ii vor produce nu vor dori integrarea lor in societate in contextul in care isi pierd produsele si o sa incerce sa ii elimine si mai apoi sa introduca „safe guards” ca sa nu se mai intample asa ceva.
    De aici doua lucruri se pot intampla: ori reusesc, caz in care robotii-persoana or sa devina numai mit urban, ori acestia, deveniti constienti de sine, vor aplica la un instinct de baza, si anume autoconservare, care ar putea duce la un full scale war impotriva lor, de unde iarasi avem doua cazuri, unul in care robotii pierd (lumea o sa fie constienta de robotii-persoana, dar interzic dezvoltarea lor in viitor) si altul in care ei castiga ( caz in care putem pati ca si Quarians din seria Mass Effect).
    Asadar nu e neaparat ce poate face un robot pentru a fi considerat o persoana, ci deciziile luate dupa o descoperire de genul acesta. Rasa umana inca nu este pregatita pentru a crea viata. Mai avem mult de invatat pana in punctul acela.
    Also, desi nu sunt dintr-o pelicula, printre cei mai bune artificial constructs ii consider pe Legion si EDI din seria Mass Effect.

  • Pakistan
    Publicat februarie 21, 2015 9:01 pm 0Likes

    R. Daneel Olivaw al lui Asimov, la inceput un fel de Data din Star Trek, care a reusit in timp sa-si depaseasca limitele impuse de propriul program – cele 3 legi ale roboticii – devenind in final aproape un zeu protector al umanitatii

  • Florin
    Publicat februarie 21, 2015 9:16 pm 0Likes

    Cand va rade la un banc. De exemplu:

    -Care e muzica preferata a robotilor?
    -…?
    -Heavy Metal!

  • Gluga Stacojie
    Publicat februarie 21, 2015 9:25 pm 0Likes

    Probabil cand incepe sa iubeasca

  • Cristian Florin
    Publicat februarie 21, 2015 9:38 pm 0Likes

    Cred ca pentru un robot , a fi o persoana este echivalentul atingerii unui anumit nivel spiritual. Este punctul in care el incepe sa se individualizeze , sa capete caractere unice si „persoanle” ce il diferentiaza de alt individ , eh pana aici nu e chiar e persoana , e un animal sau o planta … , dar pentru a devenii o persoana el trebuie sa atiga un nivel si mai inalt , nivelul constiintei, cel putin constiintei de sine , atunci putem spune ca exista undeva acolo un suflet care animeaza carcasa ,. Din acest punct este inevitabil sa apara sentimentele , umanitatea.

    Cand putem considera totusi o persoana ca fiind o masina ?. Putem considera un om ca fiind o masina in momentul in care acesta isi pierde umanitatea , constiinta , liberul arbitru.
    Un robot poate fi o persoana la fel cum poate fi si o masina, echivalent si in cazul unui om.

    Asa cum de multe ori am vazut sau citit in diverse filme, jocuri sau carti, noi am tot incercat sa umanizam robotii , sa ii facem mai aproape de noi , mai sentimentali „mai cu suflet” si exista o lista lunga … ca de exemplu Horatio Nullbuit (mai tarziu Horatio Manbuilt) in Primordia , WALL·E , Sonny din I, Robot (cred ca asa il chema) pentru ca asta ne face pe noi umani, creativitatea asta.

    Intr-o concluzie foarte restransa … Un robot este o persoana in punctul in care capata constiinta de sine

    • ncv
      Publicat februarie 23, 2015 9:24 am 0Likes

      Primordia?!
      Multumesc!

  • LauRoman
    Publicat februarie 21, 2015 11:09 pm 0Likes

    Un robot nu are cum sa devina o persoana, cel putin deocamdata, si sa speram, niciodata. Mi se pare o cruditate sa fortam roborti sa devina persoane pentru ca astfel i-am condamna la aceeasi inchisoare unde e incarcerata toata omenirea.

    Daca o persoana e o fiinta capabila de intelegere/invatare, in cunostinta de sine care e indivizibila si necopiabila in totalitatea starilor ei, atunci ar trebui sa facem tot posibilul ca robotii sa indeplineasca doar primele doua puncte, pentru ca astfel ar avea un avantaj imens.

    Robotii sau inteligenta aritificiala in general, fiindca nu ar fi legati de o entitate fizica singulara si pentru ca nu ar fi afectati de degradare fizica la fel ca noi, ar avea o sansa mult mai mare la explorare a universului sau acumularea de cunostinte si inteligenta in general.

    As putea scrie un eseu intreg in suportul punctului meu de vedere, dar raspunsul final ar fi, NICIODATA, SI ASTA AR FI UN LUCRU BUN.

  • Sandman
    Publicat februarie 21, 2015 11:31 pm 0Likes

    R. Giskard Reventlov

Adaugă un comentariu