Lost and Found: Legend of Grimrock II – Review şi How To
Pe altele nu cred că le-aş fi rezolvat niciodată şi sunt mândru să raportez că nu m-am uitat decât de 7 ori peste walkthrough-urile online. Unul dintre culoarele care duceau spre o altă zonă, de exemplu, și-a închis porţile imediat ce am călcat pe el. M-am întors nedumerit la tăbliţa de la intrare: „Pentru a descinde în Mina Cristalelor trebuie să alegi cărarea melcului.” Am căutat cărarea cu pricina de mi-a venit rău doar pentru a realiza (după ce am citit pe interneţi) că de fapt jocul vroia ca după fiecare pas să aştept două secunde până îl fac pe următorul. E dezamăgitor să descoperi că nu eşti în stare să termini un joc de unul singur, dar nu m-a afectat atât de tare pe cât credeam, poate pentru că nu-mi mai permit să pierd zile în faţă unui puzzle. Şi aşa sunt prea puţine review-uri pe site. V-am auzit vocile şi avem de gând să dăm din coate. Mă gândesc cu drag dar şi cu frică la Pillars, fanii raportează între 80 şi 100 de ore de joacă, iar pentru mine asta înseamnă mai bine de două săptămâni.
Dar să revin. Foarte rar am mai văzut un joc cu atât de mult tupeu – deşi nu m-am blocat niciodată în acest fel, sunt convins că unele puzzle-uri nu se pot rezolva dacă nici unul din componenţii echipei nu are anumite capabilități. Ca de exemplu un level mare în dreptul atributului „Aruncare” sau a-l „Armelor cu Proiectile”. Iar skill-urile nu se pot reseta sau învăţa uşor. La fel ca şi în primul LoG pietrele sunt foarte importante şi vă recomand să ţineţi de ele până găsiţi ceva mai uşor care să le înlocuiască. În cazul meu steluţele ninja (care incredibil sunt suficient de grele cât să apese majoritatea trapelor şi comutatoarelor) au reuşit să scoată la pensie cataroaiele cărate cu sfinţenie timp de juma’ de joc. Nu puteţi vinde obiectele pe care le găsiţi, aşa că nu are nici un rost să le căraţi pe toate cu voi, recomandarea mea este să găsiţi un loc în care puteţi reveni rapid şi să faceţi acolo un morman cu tot ce aţi găsit, dar care pentru moment nu folosiţi. În LoG II nu o să ştiţi niciodată de ce o să aveţi nevoie sau ce idee vă mai vine.
La începutul jocului sunteţi întrebaţi dacă vreţi să vă faceţi viaţa mai grea. Old School Mode dezactivează harta şi vă lasă pe voi să o desenaţi pe un caiet de matematică. Nu vă îndemn la o astfel de abordare, jocul ar putea deveni plictisitor aşa şi cu siguranţă vă veţi pierde în labirinturile nebuneşti ale catacombelor. Harta pe care jocul o desenează cu fiecare pas pe care-l faceţi este superbă şi vă lasă să scrieţi pe ea orice. Ceea ce vă şi recomand. Aţi găsit o poartă care nu se deschide, aveţi încredere în mine, însemnaţi-o pe hartă. O statuie vorbitoare? Scrieţi pe hartă până şi ce spune, nu numai unde este. Cărările şi culoarele jocului sunt atât de bramburite încât eu ajunsesem să-mi notez până şi bifurcaţiile drumurilor, ca să-mi aduc aminte să mă întorc să o iau şi pe dincolo. Ironman este o opțiune care nu vă lasă să salvaţi decât la marile cristale de care vă povesteam. Dacă sunteţi cu adevărat nebuni, bifaţi şi alegeţi hard… bifaţi şi plângeţi. Single-use Crystals face exact ce spune. După ce aţi folosit cristalul unei zone acesta îşi pierde puterile şi nu-l mai puteţi folosi. Cristalele salvează jocul, reumplu viaţa eroilor, ba îi şi readuc la viaţă. Dacă bifaţi această opţiune, dar aveţi un Alchimist în echipă, dracu nu o să fie atât de negru. De nu…să te ții!
Şi dacă tot veni vorba. Puneţi bifa în dreptul Create Characters şi structuraţi-vă grupul în aşa fel încât atributele de bază să complementeze un tank, un vrăjitor şi un aruncător/arcaş. Aveţi nevoie de aceste tipuri de luptători ca de aer. Plus un alchimist. Tank-ul, aruncătorul, arcaşul şi alchimistul, pot îndeplini uşor două funcţii. În sensul că un arcaş poate fi la fel de bine şi alchimist. Tank-ul poate fi şi rogue, cu şansă mare de crit şi aşa mai departe. De fapt, dacă vă răzgândiţi, pe parcurs puteţi să transformaţi orice erou în orice altceva, nu sunteţi limitaţi în nici un fel, dar cum punctele de skill vin rar cel mai bine ar fi să vă specializaţi pe anumite ramuri complementare încă de la început. Singurul care nu poate fi multilateral dezvoltat (dacă vi-l doriţi cu adevărat puternic) este vrăjitorul. Dar, vă promit că odată ce a atins nivelurile mai înalte ale diferitelor şcoli de magie existente aici, o să devină de neînlocuit. Apăsaţi start, spuneţi o rugăciune, încărcaţi un plus 10 la răbdare şi LoG-ul o să vă răsplătească.
Un Dungeon Crawler extraordinar, dar nu un joc pentru toată lumea. Cu un gameplay dificil de înţeles, dar care oferă satisfacţii pe măsură ce ajungi să-l stăpâneşti. Cu sute de puzzle-uri, capcane şi monştri surprinzători. Aventură şi explorare ca la carte. + aventura, explorarea, atmosfera - gameplay-ul cred că va fi prea arhaic pentru mulţi dintre noi |
|
Gen: Dungeon Crawler - RPG, Adventure, Puzzle, First-Person Data lansării: 15 octombrie 2014 Platforme: Windows, Mac Versiune testată: Windows Producător: Almost Human Games Distribuitor: Almost Human Games |
6 Comentarii
Edy
Multumim de pentru review, pe cand si Review-uri sub forma de videoclip comentat? Se poarta acum si este si mult mai accesibil celor interesati.
ncv
din partea mea nu prea curand 🙂 imi urasc vocea si am impresia ca nici nu o sa pot sa… transmit cu aceeasi verva ce vreau sa spun.
poate colegii.
Edy
Este un efect normal sa nu iti placa vocea personala, dar sincer mi-ar fi placut mai mult si aud\vad putin gameplay comentat de la Nivelul 2. Stiu nu arunca cu pietre, e in trend acum sa ai 100 de videoReview pe youtube, dar nu toate sunt de calitate. Combinand umorul vostru specific cu un review pus bine la punct si transformat in videoreview, aveti viitorul in fata. Hai colegii :D!!!
FlorinM
Cand ai zis faza cu „X marks the spot”, m-am gandit instant ca trebuie sa apesi incat sa faci un X. Faza o stiu din alt joc (nu mai tin minte ce joc) in care e acelasi lucru dar hintul e ceva cu H. Oricum, eu recunosc ca apelam mult mai repede la google, nu aveam rabdare 3 ore :))
Mi-a placut review-ul, o sa vreau sa joc LoG II daca ajung sa termin primul.
Btw daca incepi Pillars of Eternity distractie placuta! E minunat jocul, old-school facut bine. Am cam 45 de ore in el deocamdata si sunt pe la finalul actului 2 din ce pot sa imi dau seama. Iar 3 si 4 am inteles ca sunt mai scurte. Deci 80-100 de ore e un pic exagerat din punctul meu de vedere si chiar nu am sarit peste side quests/tasks. Un mic hint: foloseste double speed cand mergi printr-o zona deja explorata, iar in dungeons foloseste sneak+double speed. O sa castigi ceva timp cu asta.
ncv
multumesc de ponturi 🙂
Ragalie Octavian-Paul
Primul LoG e mai bun pentru cei noi seriei. Totul se intampla in dungeon si e un pic mai usor in acest sens. Jucatorii sunt luati mai incet, pentru a se obisnui cu sistemul de miscare, orientare si combat.
Din cauza asta am vazut ca multi au un impas considerabil in LoG 2, la primul boss. Felicitari ca ai indurat si ai trecut. Intradevar jocul e o capodopera (nu perfecta, dar still).
Mi-a facut placere sa citesc reviewul.