Plague Inc. – Tusea, Junghiul și Dezintegrarea Celulară
Înapoi la plaga noastră cea de toate zilele. Totul începe cu o bacterie inofensivă (pe parcurs, presupunând că veți chinui tableta în repetate rânduri, veți căpăta acces la tot felul de microorganisme dătătoare de tuse, adică un virus, un prion și așa mai departe) și cu un pacient zero. Treaba voastră de entitate malefică dotată cu două degete mari opozabile și cu telefon cu touchscreen este să colecționați micile „bule” de ADN care apar random pe toată suprafața globului și, folosindu-vă de puterile zeiești ale acidului dezoxiribonucleic, să evoluați virusul/bacteria/ciuperca/parazitul/etc în direcția dorită de voi. Tot ce ține de calitățile unei ciume veritabile, de la modalitățile de răspândire până la simptome, poate fi controlat prin mutații. În limita bunului simț și a ADN-ului disponibil, căci nu puteți înghesui și tusea măgărească și ciuma bubonică în același microorganism. Alegeri și consecințe. Vi se pare că Africa dă cu tifla prionului vostru potent, botezat Dănuț1H2? Cu puțin ADN îl veți face rezistent la căldură și Dănuț va provoca o tuse seacă beduinilor și dromaderilor. Aveți de infectat un mediu urban? Ungeți cu nițel ADN trait-ul care permite transmiterea virusului prin șobolani și orășenii vor afla pe pielea lor că ciuma bubonică e un simplu IACRS (cine și-a completat singur scutirile știe) pe lângă satana pe care-ați dezvoltat-o voi în pauza mare. Într-un cuvânt, pentru a reuși să vă lăudați cu un scor impresionant (letalitate în principal), va trebui să gândiți ca un virus, să deveniți un virus. Și nu virusul care stă pe canapea și trimite SWAT-ul peste amărâtul care i-a dat cașpică în WOW, ci virusul ăla periculos care-ar trebui să te învețe să te speli pe mâini după ce te-a mâncat în fund să … după ce te-a mâncat în fund.
Cum gândește un virus? Simplu. Nu speria oamenii înainte să-i infectezi pe toți. Ia-i cu frumușelul. Fă-i să tușească, căci sigur nu vor merge la doctor. Vor bea o țuică fiartă, își vor pupa copilul pe frunte și-l vor trimite la grădiniță. La o tuse sănătoasă parcă merge și o febră hardcore. Nici asta nu-i sperie. Vor bea o țuică fiartă, își vor pupa copilul pe frunte după ce i-au tușit în față și-l vor trimite la școală, că are teză și nu poate lipsi. Nu e momentul să se îngrijoreze. Au timp să-și facă griji după moarte. Începe să scuipe sânge? A, e cancer la plămâni. Nu se transmite. Când oamenii încep să moară, medicii de pretutindeni încep să se îngrijoreze ceva mai tare decât pacienții, și încep lucrul la un leac. Așa începe o cursă tensionată între epidemia ta și cei mai de seamă reprezetanți ai omenirii, cercetătorii britanici. Sau cei algerieni. Ca fapt divers, asigurați-vă că boala care vă poartă numele nu începe să facă victime decât atunci când s-a răspândit peste tot (adică proiecția globului pământesc capătă o culoare predominant roșiatică, semn că se tușește la greu pe planetă), altfel aveți șanse să rămâneți în istorie ca virusul care n-a reușit să depășească în letalitate faimoasa epidemie de tuse măgărească din Urlați. Acum va trebui să deveniți un virus și mai șmecher, care face tot posibilul sa depaseasca in istetime faimosii cercetatori britanici. O serie de mutații „cumpărabile” cu ADN vă ajută virusul să pună bețe în roate eforturilor internaționale. De exemplu, un simptom interesant este insomnia. Insomnia, se știe, duce la la paranoia, iar paranoia îi va împiedica pe infectați să iasă din casă, deci implicit să se caute la un vraci local. Oricum, aveți o grămadă de mutații de cumpărat și de descoperit, unele mai SF, altele suspect de ancorate în realitate, vă las vouă plăcerea să găsiți combinația perfectă. Koniec a devenit expert și a început să mă sperie puțin. Omul e ca puricele din poveste, s-a încălțat cu 99 de eprubete de fier, a sărit în înaltul epidemiilor și de acolo a început să urle că noul nivel de dificultate, adică ‘ăl mai al naibii, e prea ușor. Nu-l contrazic, eu momentan joc pe Normal.
Lăsând gluma la o parte, chiar dacă pare, Plague Inc e departe de a fi un joc pentru psihopați cum probabil am lăsat eu să se înțeleagă pe parcursul scriiturii. De fapt, jocul simulează ca la carte răspândirea unei epidemii cumsecade. Probabil nu e pentru maniacii domeniului, care sigur lucrează într-un laborator unde există cel puțin un gram de gripă spaniolă și vreo câteva găleți de Ebola, dar un jucător casual poate învăța destul de multe despre controlul și prevenirea bolilor infecțioase. Cum? Îmbinând utilul cu plăcutul și asigurându-se că boala creată de el nu poate fi controlată și nici prevenită.
Am lăsat la urmă cea mai bună veste. Plague Inc își va face apariția și pe PC. Din februarie 2014 îl puteți cumpăra de pe Steam și căpătați Early Access. Cu multiplayer, modele 3D și alte bunătățuri medicinale. Hai cu ciuma!
Din nou, un mic bonus pentru că ați ajuns cu bine la final.
6 Comentarii
na
Madagascar too strong.
norunegru
În februarie 2014 ? Suntem in mai !
KiMO
aaaand fixed 🙂
cioLAN
Pai in februarie 2014 i-au dat drumul pe steam. Early Access and all…
Liviu
Foarte bun jocul – joc de ceva vreme pe Android – totusi cu greu ii dovedesc pe mirobolantii cercetatori britanici . Nu am platit addon momentan si nici nu cred ca am s-o fac .
Valkir25
il am pe telefon e greu e interesant dar tine de managementul punctelor ajung intr-un punct cand soriceii de biblioteca incep sa cerceteze eu incep sa ucid populatia si puncte de upgrade ciuciu. Saracutul meu virus snif snif