REVIEW: Super Mario World, SNES Classic Mini
Dacă ar fi să comparăm între cele două generații de jocuri, este greu să rămânem nostalgici și să apreciem mai mult titlul original. Super Mario World preia tot ceea ce este bun și ridică ștacheta la un nivel superior din toate punctele de vedere.
Până și grafica, elementul care deseori demonstrează inferioritatea titlurilor retro, a îmbătrânit neașteptat de bine pentru un joc lansat pentru prima dată în noiembrie 1990. Aspectul copilăresc, de desen animat este unul dintre elementele care marchează seria Mario și îi oferă un farmec perpetuu. La fel cum seriile Looney Tunes datează din anii 1930 și 1940 dar refuză să își arate vârsta, Super Mario World se bucură de o aură asemănătoare. Niciodată nu ești prea bătrân pentru a deveni timp de câteva ore salvatorul insulei dinozaurilor și a propriei iubite, iar nivelul de dificultate din anumite zone te va surprinde și te va ține concentrat pentru perioade îndelungi.
Sunetul și muzica pot fi acuzate de un grad mare de repetiție și monotonie (nivelurile de același tip au și aceeași muzică), dar cumva există un farmec aparte și în aceste limitări tehnice, dictate probabil de spațiul redus de stocare. Vei ști dacă ești într-un nivel subteran sau într-un castel în funcție de coloana sonoră, iar efectele comice accentuează atmosfera de animație infantilă, care nu se ia prea mult în serios.
Povestea minimală, completată doar în urma victoriilor obținute în cele 8 castele, poate fi înțeleasă chiar și de către copiii care nu pot încă să citească sau nu înțeleg limba engleză. De fapt, animațiile spun tot: fiecare progres realizat duce la salvarea dinozaurilor simpatici numiți generic Yoshi, iar lupta finală include și apariții binevoitoare ale prințesei Peach (sau Toadstool, depinde cum vrei să o numești). În consecință, accentul este pus pe gameplay și pe sentimentul plăcut de a fi eroul poveștii, lăsând elementele narative într-un plan secundar.
Pe scurt, Super Mario World este un joc de nota 10 și trecerea timpului, lansarea altor titluri de același gen cu mecanici mai avansate și completările ulterioare aduse universului nu contribuie în niciun fel la retrogradarea sau diminuarea experienței. Nintendo a oferit un exemplu extrem de competent pentru a deservi drept vârf de lance pentru generația a 4-a a consolelor și însuși creatorul lui Mario, Shigeru Miyamoto, și-a exprimat favoritismul pentru această lansare. Prin urmare, singurul meu regret este acela că nu am avut posibilitatea de a descoperi Super Mario World ceva mai devreme – cu siguranță mi-ar fi îmbogățit copilăria și m-ar fi lăsat cu amintiri de neuitat.
NOTA: 10
+ O capodoperă a genului și probabil cel mai bun titlu 2D din seria Super Mario Bros.
+ Control fluid și intuitiv, a cărui autenticitate este păstrat de controller-ul SNES Classic Mini.
+ Nivelurile diverse, secretele și încurajarea backtracking-ului prin intermediul elementelor deblocate pe parcurs.
+ Cele mai bune elemente din jocurile anterioare sunt păstrate și îmbunătățite.
+ Grafica excelentă care refuză să îmbătrânească.
+ Yoshi, în toate cele 4 varietăți colorate, oferă noi posibilități de a explora lumea.
– Modul cooperativ nu le permite celor doi jucători să joace în același timp.
Testat pe: SNES Classic Mini Disponibil pe: SNES Classic Mini, SNES, GameBoy Advance, Wii, WiiU Producător: Nintendo Distribuitor: Nintendo Data Lansării: Septembrie 2017 (SNESCM), Noiembrie 1990 (SNES)
3 Comentarii
NiRaSt
ah, yes, imi amintesc de zilele cand ne strangeam in timpul pauzei in jurul calculatorului de acasa ca sa jucam super mario bros si doom, si cand ma ajungeam acasa ma delectam cu rougue squadron si hard truck 2: king of the road.
NiRaSt
*calculatorului de la scoala
marvas
excefuckinlent!