Review: 2014 FIFA World Cup Brazil

Campionatul Mondial de Fotbal se desfăşoară anul acesta în Brazilia, locul unde copiii se nasc lovind o minge, iar în 2014 Brazilia nu este doar o superputere globală, ci şi o superputere a fotbalului. O naţiune plină de contrast şi culoare socială, República Federativa do Brasil îmbracă în 12 iunie hainele de sărbătoare (nu este vorba despre cămaşa cu papagali a lui Max Payne) şi celebrează Sportul Rege aşa cum se cuvine: cu ritm, culoare şi fairplay. Profitând de pe urma licenţei FIFA, EA Sports a pus la punct un spin-off al celei mai recente intrări din serie pentru a reprezenta Campionatul Mondial, rezultatul depăşindu-mi aşteptările şi transformându-se rapid în simulatorul meu preferat de fotbal, când credeam că PES 2014 şi FIFA 14 nu mai au ce să demonstreze pe consolele din vechea generaţie.

Jocul se bucură de o atenţie deosebită acordată de către producători părţii “artistice”, adică tuturor elementelor ce simbolizează sau recrează atmosfera festivă din jurul evenimentului fotbalistic mondial. De această dată, nu doar gamerii-microbişti se pot bucura de 2014 FIFA World Cup Brazil, căci atitudinea jocului este una mult mai relaxată, chiar dacă mecanica de bază a fost păstrată în întregime. Eu am descoperit cu stupoare că doza suplimentară de culoare şi muzica antrenantă au atras imediat atenţia jumătăţii mele, indiferentă până acum faţă de simulatoarele de fotbal recenzate de subsemnatul. Meniul este compus din culorile drapelului brazilian, iar animaţiile şi tranziţiile au o cromatică tropicală savuroasă, de parcă ecranul televizorului e făcut din mango, ananas şi banane. Pe deasupra, coloana sonoră include melodii samba, extrem de dansante şi vivace. S-ar putea spune că 2014 FIFA World Cup Brazil a depăşit condiţia unui simplu football sim şi a devenit o sărbătoare digitală.

2014-fifa-world-cup-brazil-screenshot_01
Un stadion mai colorat decât favela.

Dacă gameplay-ul şi componentele tehnice nu au suferit modificări radicale faţă de FIFA 14, conţinutul jocului este totalmente diferit şi se concentrează exclusiv pe Campionatul Mondial. Astfel, 2014 FIFA World Cup Brazil include loturile complete ale celor 203 echipe naţionale participante la calificări, cele 12 arene braziliene oficiale, stadioanele din procesul de calificare şi câteva arene generice. Modurile de joc au fost şi ele transformate, prin introducerea campaniilor Road to the FIFA World Cup, Road to Rio de Janeiro şi Captain Your Country. Primul permite jucătorilor parcurgerea drumului integral până la Cupa Mondială, începând cu sesiunile amicale, calificările şi, în cele din urmă, meciurile din grupele campionatului – întreg procesul fiind bazat pe un calendar oficial, ce include şi sesiuni speciale de antrenament. Road to Rio de Janeiro este un mod online şi permite disputarea unui turneu pe cele 12 arene mai devreme amintite. Finalmente, Captain Your Country urmăreşte cariera unui singur jucător, din faza incipientă şi până la poziţia de lider al echipei naţionale.

2014-fifa-world-cup-brazil-screenshot_02
Nu-s feciorii noştri tricolori în imagine, dar nu va împiedică nimic să-i duceţi voi până la cupă.

Pe lângă aceste moduri principale de joc, cei de la EA au introdus şi Story of Finals, unde veţi putea recrea online momente dramatice din istoria finalelor mondiale, Story of Qualifying, care aduce în prim-plan peste 60 dintre cele mai spectaculoase meciuri, fiecare cu obiective speciale, şi 2014 FIFA World Cup, un mod online sau local redus numai la meciurile de grupă şi finalele Campionatului Mondial. Scaunele comentatorilor sunt ocupate de Ian Darke şi Andy Goldstein, care fac o treabă okay – deşi nivelul comentariilor nu se ridică la cel prezent în alte titluri sportive mai noi. O notă interesantă a fost introducerea EA Sports Talk Radio pe durata campaniei, alături de emisiunea “The Man in Blazers”, cu Michael Davies şi Roger Bennett la microfoane. Revin puţin la partea tehnică, pentru a menţiona faptul că 2014 FIFA World Cup Brazil este contruit pe engine-ul Impact, utilizat şi în FIFA 14, însă prezenţa jocului numai pe PS3 şi Xbox360 reprezintă un minus considerabil. În fond, nu trebuia să ne putem bucura toţi de spectacolul Mondialelor?

2014-fifa-world-cup-brazil-screenshot_03
Fotbal sau capoeira?

În orice caz, oamenii de la EA Sports au făcut o treaba bună cu licenţa FIFA şi ne-au oferit un titlu pe măsura Campionatului Mondial din Brazilia. Controlul este precis şi intuitiv, nivelul dificultăţii a fost scalat ceva mai bine, noile moduri de joc sunt delicioase, iar atmosfera de carnaval dată de grafică şi muzică dinamizează acţiunea de pe teren – sau din jurul lui, dacă ne luăm după scurtele momente de sărbătoare din tribune ori baruri. Până una-alta, eu risc o predicţie şi va mărturisesc că aş da orice pentru o finală sud-americană Argentina-Brazilia. Cine ştie, poate Fuleco îmi va asculta rugăciunile…

2014 FIFA World Cup Brazil a depăşit condiţia unui simplu simulator de fotbal şi a devenit o sărbătoare digitală, derivată din FIFA 14.

+ Fotbal, Ritm şi Culoare
+ Mai accesibil decât FIFA 14
+ Noile moduri de joc

- Împarte aceleaşi probleme tehnice cu FIFA 14, din cauza motorului fizic Impact
- Nu este disponibil pe PC, Xbox One, PS4 sau WiiU

8.5

Gen: Simulator Sportiv Data lansării: 17 aprilie 2014 Platforme: PS3, Xbox 360 Versiune testată: PS3 Producător: EA Canada Distribuitor: EA Sports Rating: 3+

2 Comentarii

  • Radu
    Publicat mai 2, 2014 3:44 pm 0Likes

    tocmai mi-am dat seama de ceva: ati scos alternativele la jocurile cu review; de ce?

    • Aidan
      Publicat mai 2, 2014 5:52 pm 0Likes

      Cred ca au devenit irelevante in timp. Alternativele nu mai sunt acum un subiect transmis „prin viu grai” sau unul necesar in articol pentru a transmite mesajul complet, fiindca jocurile sunt – thank God – hyper-mediatizate. Da, pe vremea cand jucam C&C mi-a prins bine un pont despre KKND, dar acum internetul e plin de recomandari si demos. In cazul de fata, FIFA 14 sau PES 14.

Adaugă un comentariu