Războiul Platformelor: Neliniștea Dinaintea E3
E întotdeauna interesant să privești luptele grele pe care le dau giganții pentru a ne cuceri inimile (sau portofelele?). Microsoft, Nintendo, Sony, mai nou chiar și Apple, Steam sau Amazon, toți încearcă să ne convingă și să ne facă să uităm de ceilalți. Unii joacă cinstit și-i apreciem, alții uită de unde au pornit, sau ne mint în față. O adevărată telenovelă gameristică cu personaje colorate, cu fani furioși și răsturnări de situație. Circ și jocuri. Suntem niște răsfățați!
Apele au fost atât de tulburi în ultima perioadă, încât nici nu știu de unde să încep… Chiar dacă Wii a produs o adevărată revoluție și s-a dovedit a fi, datorită prețului mic de producție, una din cele mai profitabile console din toate timpurile, Nintendo și-a respectat planul și filozofia – o nouă consolă inovativă la fiecare 5-6 ani – și a lansat Wii U. Deși noua idee părea că o să diversifice gameplay-ul și se adresa în principal jucătorilor pasionați, după aproape un an și jumătate de la start, compania nu a reușit să vândă mai mult de 6.5 milioane de exemplare și a raportat pierderi pentru anul fiscal ce tocmai s-a încheiat (31 martie în Japonia), de peste 450 de milioane de dolari. O bună parte a acestor pierderi fiind cauzate de faptul că Wii U nu a vândut suficient software. Costul de producție era un pic peste suma recuperată după fiecare vânzare – consola nu devenea profitabilă decât dacă fiecare din cei care o cumpărau mai achiziționau și un extra joc, produs de Nintendo, lângă ea.
Un al treilea an pe minus a redus lichiditățile companiei de la 11.5 miliarde în 2011, la 8, în 2014 și se pare că alți trei ani în aceeași direcție îi va îngropa. Trei sferturi din „pierderile” raportate anul acesta se datorează însă R&D-ului (departamentul de cercetare și dezvoltare), investiților și publicității. Ar putea foarte bine să nu le numească pierderi… În plus, Wii U a devenit de curând profitabil la vânzare. Mario Kart 8 se lansează la sfârșitul lunii și vine cu unele din cele mai bune promoții oferite de N. până acum. Cei care cumpără jocul și-l înregistrează pe Nintendo Club până pe 31 iulie vor putea alege un titlu dintr-o listă impresionantă de 8 și-l vor putea download-a gratuit. Cei care nu au consola pot alege, la același preț cu varianta normală, noul bundle Wii U + Mario Kart 8. Extra jocul fiind oferit și acestora din urmă. În State, promoția este chiar mai bună, pentru că bundle-ul va costa cu 30 de dolari mai mult, dar în cutie vor primi lângă tableta-controler și un Remote, + un plastic în formă de volan –> multiplayer local instant.
Cu un nou Super Smash Bros, la fel de impresionant, disponibil în preajma sărbătorilor și Bayonetta 2 și X, ca back-up, Nintendo pare că o să se stabilizeze… Presupun că vor reuși să ducă vânzările în zona 10 milioane până la sfârșitul anului fiscal actual. Dar(!), e suficient? Compania se regăsește într-un cerc vicios și nu are puterea, de una singură, să ofere pe bandă, jocurile de calitate necesare pentru a susține hardware-ul. Exceptându-i pe cei de la Ubi și Sega, toți ceilalți mari producători par a fi părăsit nava. Pentru ei un titlu mare trebuie să vândă peste un milion de exemplare pentru a deveni cu adevărat profitabil. Oare o să revină în momentul în care vor exista 10 – 15 milioane de Wii U vândute?
8 Comentarii
Razvan
Este un articol interesant cu o singura exceptie …
Microsoft are situatia cea mai buna din toate trei. Nintendo este doar o firma de jocuri si doar prin asta au profit. Microsoft pe cealalta parte cauta sa creeze un ecosistem. Nu este vorba doar de XBOX. Este vorba de Windows, este vorba de toate aplicatile Microsoft.
La fel actioneaza si Google. Gmail este gratuit. Google Drive sunt gratuite. Cand s-au lansat, ofereau capacitati superioare multor servicii platite. De fapt, multe din servicile lor gratis sunt mai bune decat cele platite.
De ce fac asta? Pentru ca ei se folosesc de absolut tot ca sa monetizeze reclamele lor.
Nintendo cauta sa aiba o consola de jocuri si doar atat.
Sony este undeva la mijloc.
Dar pentru Microsoft, consola este doar o alta rotita in sistemul lor. Nu stiu sa cuantific cati care au cumparat XBOX 360 au preferat un PC cu Windows in loc de MacOS sau daca cei care cumpara XONE prefera un telefon cu Windows Mobile in loc de Android dar nu este greu de observat corelatia. Poate pe hartie pare o pierdere dar in realitate, nu cred ca este.
Prin urmare, Nintendo este in cea mai proasta situatie. De Sony imi pare rau, au avut intodeauna produse bune si VAIO este cel mai bun brand de laptopuri care l-am folosit. Iar Microsoft fie ca pierd sau nu bani cu, consola, castiga cu celelalte produse ale lor.
Aidan
Nintendo este mai mult decat un producator de jocuri. Tot Nintendo, cu aceeasi filosofie, dezvolta console de foarte multa vreme – si o face extraordinar de bine. Sunt un iubitor al produselor si jocurilor Ninten’, iar situatia curenta ma afecteaza negativ.
Eu inca mai sper ca se poate, dar este nevoie de un salt, nu de un simplu pas.
ncv
@ Razvan, dar ce spui tu aici nu contrazice ce spun eu. Bineinteles ca Microsoft vede si vrea mult mai mult de la brand-ul Xbox, dar asta nu inseamna ca aceasta bransa o duce bine, ai impresia ca am scos acele numere din burta. Situatia este atat de proasta (ca si profitabilitate) in acest moment incat sunt multi actionari care doresc vinderea diviziei Xbox. Dupa parerea mea habar nu au ce cer…
http://www.washingtonpost.com/blogs/the-switch/wp/2014/02/05/investors-want-microsofts-new-ceo-to-kill-xbox-bing-and-surface/
Faptul ca Microsoft pompeaza mai multi bani decat scoate e stiut de mult (din nou, vorbesc doar de Xbox aici, exceptand Bing, toate ramurile lor sunt profitabile, extraordinar de profitabile). Faptul ca o dau in bara de fiecare data cand schimba ceva nu-i ajuta deloc.
http://www.escapistmagazine.com/forums/read/7.833461-Microsoft-Loses-2-Billion-Per-Year-On-Xbox-Analyst-Says
ncv
Da, Xbox este o rotita intr-un angrenaj mai mare, dar nu sunt de acord cu ideea cum ca cei care au cumparat Xbox vor cumpara neaparat Windows. Ar fi bine sa lege cumva sistemele si sunt convins ca se va si intampla pe viitor, dar pentru moment nu exista miscari vizibile in aceasta directie. Controlerul de Xbox One nici macar nu este compatibil cu W7 sau 8, momentan, in timp ce cel al lui Sony (PS4) este…
Poate te referi la faptul ca interfetele sunt oarecum asemanatoare. Prea putin pentru a opri pe cineva din a alege Mac OS sau Linux, daca asta vor.
Android? Se pare ca piata Android le aduce castiguri de peste 2 miliarde de dolari anual… habar nu am cum, nu am stat sa investighez dar asta spun rapoartele.
http://www.forbes.com/sites/erikkain/2013/11/08/microsoft-earns-2-billion-a-year-from-android-is-it-time-to-drop-xbox/
La fel, crezi ca cineva care va cumpara un Xbox One va ajunge sa prefere un Nokia (Microsoft a cumparat Nokia) cu Windows? Care e legatura? De ce nu ar prefera un iPhone sau oricare alt smarphone cu Android? Care sunt beneficiile de a avea aceste doua platforme una langa alta? Nu te iau pe sus. Ma gandesc ca poate mi-a scapat ceva, si am de gand sa continui articolele de acest gen, asa ca o sa-mi prinda bine.
Stii ce m-ar face pe mine sa aleg un telefon cu Windows? Daca m-ar lasa sa instalez Unity si Flash.
Daca am inteles bine, Kindle-ul Fire al celor de la Amazon suporta si Flash si Unity. Pentru mine aceste doua bonusuri propulseaza aceasta tableta pe primul loc intre toate de pe piata.
Theo
Fain articol, dar
„Kinect nu v-a mai fi un standard One”. Va*. Kinnect nu va mai fi. 😀 srry, it scratched my eye 😉
ncv
asa am facut? 🙁
am modificat, multumesc!
vlad
stiti cumva daca ROCKSTAR GAMES va participa la E3 2014?
ncv
Rockstar nu prea participa la E3. Anul acesta nu au facut nici un fel de declaratii in acest sens.