Submerged: Aromă de veri trecute

Nu ştiu cum e pe la voi, dar în Ţara Românească, şi îndeosebi prin capitala-i, ultimile săptămâni au fost groaznice: furtuni, burniţe mocăneşti, ceruri scoţiene, frig şi ideea de vară toridă înţeleasă ca o glumă proastă. Submerged e ca un fel de semn al vremurilor, părăsindu-ne în mijlocul unui oraş antic devastat de inundaţii, sub un soare tropical cum numai ne-am permis să visăm de ceva timp.

Barca fragilă în care navighezi canalele ce leagă impunătoarele clădiri ale complexului mai are un ocupant, şi anume pe fratele tău, slăbit şi bolnav, suferind de pe urma unor evenimente trecute pe care se pare că amândoi preferaţi să le treceţi sub tăcere. Principalul tău scop va fi să găseşti provizii şi altele strict necesare supravieţuirii în timp ce te strădui să exorcizezi trecutul. Nu e foarte clar la momentul acesta dacă labirintul semi-acvatic pe  care-l traversezi e o piedică în plus sau chiar scopul călătoriei în sine, dar mi s-a părut că se dă de înţeles că vei putea intra şi scotoci somptuoasele incinte, admirând de aproape superba lor decădere.

Submerged01

Despre gameplay nu avem prea multe informaţii, etichetele de aventură şi explorare fiind singurele care par a se lipi natural de ceea ce vedem în poze. Daca ar fi să speculez, mi-ar plăcea să văd ceva între Dear Esther şi Miasmata. Uppercut Games e o companie micuţă, formată din doar trei australieni, dar care au recomandări bune şi foarte bune, trecându-şi în cv titluri de toată isprava precum Fallout Tactics, Bioshock sau Freedom Force. Pentru a-şi populariza proiectul, dar si pentru a oferi ceva documentare din spatele cortinei, şi-au făcut şi dev blog. Sperăm la update-uri dese şi consistente.

E prea devreme să ne dăm cu părerea dacă Submerged chiar va merita atenţia noastră sau e doar unul din altele indie-uri de prea puţină relevanţă. Dar în după-amiaza asta târzie de iunie, când în sfârşit se întrevede vara, pozele si succintele informaţii la care am fost expus mi-au produs o senzaţie uitată, de nerăbdare amestecată cu plăcere. Mi-am amintit de cand începea vacanţa, iar eu rămâneam pironit în scaun în faţa listei imense de jocuri apărute sau anunţate. Zăpuşeala insuportabilă din cameră, întreţinută mai ales de râşniţa mea favorită, era întreruptă de un joc. Da, după zecile de poze si descrieri mai mult sau mai putin comune, răsărea un joc. Poate că nu era cel mai bun, cel mai fără cusur. Dar eu ştiam că vara aceea nu va mai fi la fel, ci mai bogată cu un vis. Submerged a fost jocul acela al verii acesteia.

Submerged02

Adică…, nu ştiu, uitaţi-vă doar la copilaşul ăsta ce iese din Unreal Engine 4. Eu mă duc să joc misiunile tropicale din Commandos 2.

 

Adaugă un comentariu