300
Trebuie să ieșim în continuare în stradă.
Dar asta nu este de ajuns. Trebuie să ieșim strînși în jurul unei idei.
Unei singure idei.
Pentru că ei asta ar vrea, să ne facă să ne pierdem într-un noian de cereri neclare, lipsite de concentrare, care vor trage hăis și cea de mulțimea noastră, slăbindu-ne unitatea și puterea. De aceea vor înfiltra între noi grupuri și grupulețe agitate care să vină cu tot felul de mesaje, cu tot felul de comportamente de care noi să simțim nevoia să ne desolidarizăm. Vor să ne facă să ne scîrbim. Vor să ne facă să ne pierdem într-o masă confuză de cereri și mesaje.
Trebuie să ieșim în continuare în stradă. Ceea ce am obținut NU este de ajuns.
Dar trebuie să avem, pentru a fi puternici și uniți, un program politic. Ne trebuie un program politic. Ne trebuie un program politic simplu și ușor de înțeles pentru fiecare român.
Programul nostru politic trebuie să fie atît: 300.
Nu trebuie să cerem decît 300.
În 22 noiembrie 2009, cu o covîrșitoare majoritate de 77,78%, noi am votat prin referendum cu „DA” la următoarele două întrebări de pe buletinele de vot:
„Sunteți de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?”
„Sunteți de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?”
De la acel referendum și pînă acum, legiuitorii noștri, Parlamentul României, nu au intrat în legalitate, nu au pus în fapt voința noastră exprimată prin referendum validat. Mai mult decît atît, sfidîndu-ne așa precum o fac de 25 de ani încoace, parlamentarii și-au mărit numărul la 588.
Acum este momentul să cerem ceea ce prin lege ni se cuvine: respectarea voinței noastre exprimate prin vot la referendum.
Veți spune că este prea puțin, că trebuie să cerem mai mult. Că merităm să cerem și să schimbăm TOTUL. Asta vor și ei ca noi să facem, să ne pierdem într-o masă de cereri justificate, dar multe și nerealist aplicabile. Ei știu că dacă ne diluăm mesajul, ne vom dilua noi înșine, pînă vom dispărea din nou din fața lor.
Nu trebuie să ne diluăm, nu trebuie să dispărem din fața lor.
De aceea trebuie să ieșim în stradă uniți în jurul unui singur mesaj clar: 300.
Nu vom reuși acum să schimbăm oamenii politici români, așa cum nu putem face porcii să zboare și nici rahatul să pocnească precum un bici. Nu există nici tineret providențial de curat în partide, nu există oameni politici noi și nepătați care să ia locul celor vechi.
Nu putem schimba sistemul.
Singurul lucru pe care îl putem face este să obligăm sistemul să țină cont de noi. Singurul lucru pe care îl putem face este să obligăm sistemul să nu mai umble doar la pîrghiile manipulării prin mijloacele de comunicare în masă, pentru a ne controla. Singurul lucru pe care îl putem obține acum este să obligăm sistemul să facă mai mult: să lucreze, în sfîrșit, pentru noi.
Da, parlamentarii și guvernanții noștri vor fi în continuare aceleași secături și canalii, aceiași tîlhari și nemernici, aceleași mormane fetide de incompetență, reavoință și indiferență. Dar vor fi obligați să țină, în sfîrșit, cont de noi.
Trebuie să băgăm frica în ei, astfel încît să nu mai uite în veci de noi, astfel încît să înceapă și să nu se mai oprească din a ne sluji și pe noi, cei care i-am ales.
Trebuie să îi facem să îi doară. Și nu există durere mai mare decît tăierea în carne vie. Trebuie să tăiem în carnea lor vie. Trebuie ca din 588 să îi obligăm să taie din Parlament pe cei cu care se depășește numărul votat de noi prin referendum:
300.
Nu ne vor uita niciodată dacă îi vom obliga să rămînă 300.
Vor ști că trebuie să țină pururi cont de noi.
Vor trebui să înceapă să muncească pentru noi.
Pentru că pe noi nu ne vor mai putea păcăli.
Noi ne-am schimbat.
Și trebuie să se schimbe și ei.
Să-i obligăm să înceapă schimbarea prin a tăia ei dintre ei.
Legea este cu totul de partea noastră.
Ei sînt în ilegalitate nerespectînd voința noastră exprimată prin vot validat la referendum.
Acesta trebuie să fie programul nostru.
Un program simplu:
300.
.
.
.
Vă rog, dați share. E important.
25 Comentarii
Mr. W
Eu vin pe-aici să scap de politică şi dau de… politică?
KiMO
Mugetarea este spatiul personal al fiecarui redactor N2, in care poate scrie despre orice. O traditie veche, de pe vremea cand ni se spunea LEVEL. Personal, ma gandesc sa scriu despre scobitori…
Vicentiu
Puteau sa fie si o mie dupa treaba mea nu acolo sunt bani nostri ci la smecheri de la judete si primarii. Problema e generala dar romanu trebuie sa gaseasca un motiv sa dea vina pe cineva da si ei sunt de vina politicieni dar ei vin printre noi nu din spatiu.Indiferenta si nesimtire e peste tot si nu doar in Romania cum ne victizam noi de parca am fi mai speciali,
Bethrezen
Nu inteleg de ce trebuie sa fie 300 neaparat? Cum s-a stabilit numarul asta? De ce nu 290? Sau 195? Vreau o explicatie clara de la cel care a facut afirmatia. Multumesc.
Marius Ghinea
cere o explicatie clara nu de la mine, ci de la cei care au introdus in textul referendumului numarul de 300. noi ” doar” am votat, in majoritate incontestabila, acest 300. vot validat.
Bogdan Radu
Si eu am votat 300, dar nu am votat unicameral… Dar tocmai de aceeai deea D-lui Ghinea de a aplica principiul KISS, pentru a nu risca sa fim o masa neomogena si dezorganizata care doar iese la protest de dragul de a protesta, este una de salutat! Pe scurt: I AGREE!
Bethrezen
Cine a decis numarul asta: 300? De ce nu 200? Cine exact a decis numarul asta? Ce persoane?
Doc
300 a fost o cifra scoasa din cur de Basescu, si ideea de Unicameral tot din cur i-a venit, ca sa poate puna mana mai repede pe Parlament. Nici o tara de marimea Romaniei democratica, nu are Parlament unicameral.
Bogdan Radu
In teorie numarul de parlamentari este proportional cu numarul populatiei, astfel incat un numar de X persoane sa aiba un reprezentant in Parlament… pacat insa cu asa-zisa „redistribuire” a voturilor”… Vezi Doamne, asta asigura ca si cei minoritari sa aiba reprezentant in Parlament! Pai si atunci unde mai e ideea de competitie electorala? Fac si eu partid (ca acum, gratie Monicai Macovei, iau si eu doi tovarasi si ne facem partid) si cine stie, poate ajung in Parlament prin „redistribuire”… De aia poate un numar limitat de parlamentari (chit ca numarul CHIAR e scos din cur de Base) ar putea sa mai faca putina ordine in harababura asta a „redistribuirii”.
Doc
Ca sa ajungi in Parlament trebuie sa depasesti pragul electoral, abia dupa aia intri in redistribuiri. Ca doar redistribuire asta inseamna, reinpartirea voturilor pentru partidele care nu fac pragul.
Bethrezen
Deci luam un numar pus tot de politicieni ca etalon. S-a votat un numar impus, nu un numar dorit. La fel ca la alegeri, votam oameni impusi, nu oameni doriti cu adevarat. Luam ce ni se da.
Razvan
„300” nu e suficient. Nu asta vrea lumea din strada, nu au iesit acolo pentru ca vor mai putini parlamentari. Nici nu ar avea sens, mai multa putere in mainile mai putinor oameni facuti din acelasi aluat nu prea e potrivit pentru o tara ce ar putea fi obiect de studiu pentru coruptia la nivel inalt. Ar fi un compromis, si tot am tinut-o dintr-un compromis in altul pana intr-o zi de Noiembrie 2015.
Lumea din strada – si in general orice om cu ceva educatie si bun simt din tara asta, fie ca a articulat-o inca sau nu, vrea lustratie. Cu totul altii, de sus pana jos, astia de-acum – care si-au dovedit masura incapacitatii si a coruptiei, sa dispara permanent din peisaj. Iar aia care vin, sa vina cu un proiect de tara in care educatia sa fie prioritara si legile anti-coruptie sa fie crunte si negrevate de imunitati.
Raoul
Asa este !
ion
Într-adevăr, sunt de acord cu tine că „300” nu e suficient. Dar ideea este că în momentul de față România are nevoie de un proiect mare care să scoată țara asta din nenorocire (sau măcar să ofere această iluzie). Iar proiectele trebuie să fie clare și concise, cu niște obiective bine definite care să aibă în spate niște cifre. Să zici pur și simplu „vrem lustrație” sau „jos corupția” nu e îndeajuns pentru că nu spun nimic. Nu sunt niște obiective concrete. De bine de rău „300” e un obiectiv bine definit, dar care într-adevăr nu ar rezolva nimic pentru că până la urmă ce mi-e dacă sunt 588 sau 300 de hoți în parlament? Să fim serioși, nu salariile lor provoacă găuri în buget, ci fluxul necontenit de fonduri către tot felul de indivizi care vor și ei ba 1 meleon de euro, ba nuș ce teren, etc.
Măcar în 1989 era un mesaj clar: nu mai vrem comunism, vrem democrație. Și avem! Nu că a ajutat prea mult. Sau uită-te la greci. Acu un an ieșeau în stradă voind un nou guvern sub conducerea lu Zypras și al SYRIZA care să îi scape de situația sinistră în care se află țara lor. Și nu s-a schimbat mare lucru.
Și atunci ce șansă avem noi acum doar cu sloganul „jos puterea”? Dacă se dizolvă parlamentul pe cine votezi în loc? Vor candida aceleași partide, eventual chiar aceiași oameni și povestea o ia de la capăt. E nevoie de o schimbare profundă a societății românești care să se adune în jurul unui singur proiect mare, a unui singur stindard, altfel e totul degeaba.
Doc
Si de unde stim ca parerea din 2009 mai coincide cu parerea de acum?
Victor
Lumea vor mai putini parlamentari probabil pentru ca au salarii prea „mari” si reducem numarul lor si gata orice problema s-a rezolvat,poate ar fi bine sa avem doar unu, sunt prea multi nu, il punem pe basescu nu? ( aproape sigur majoritatea ar vota, putere la cati mai putini oameni nu, asa e bine? )
Bethrezen
Avand in vedere ca oricum toti cei apartinand unui partid voteaza ce dicteaza partidul, am putea avea foarte bine 1 sau 2 reprezentanti din fiecare partid. Ce mi-e ca voteaza 100, ce mi-e ca voteaza 2, daca fac parte din acelasi partid si au aceeasi optiune?
ion
Corect. Oricât de nesimțite ar fi veniturile lor, nu este el acesta motivul pentru care nu sunt bani în buget.
Cavalary
Perfect adevarat inceputul, ca trebuie coeziune, dar apoi dai cu oistea-n gard rau.
Asta poate fi o parte a cererii, sau posibil sa se voteze din nou si sa vedem ce-ar iesi acum, tinand cont c-au trecut 6 ani, dar zic ca, daca ajungi la acest subiect, ar trebui pedepsiti cei care au ignorat vointa populara atunci. Si asa ne-am asigura ca ne asculta mai departe.
Acum trebuie sa cerem parghiile necesare pentru a aduce oameni noi in politica, pentru a putea crea acea schimbare dorita. Si primele pe lista ar fi eliminarea pragului electoral (complet, deci oricine obtine macar coeficientul electoral are garantat macar un loc, dar si cei care obtin putin sub probabil vor primi unul, intrand la redistribuire) si reducerea drastica a numarului de semnaturi necesare candidaturii (acum cateva saptamani s-a respins o propunere de reducere la 5000 – sa se revina cu o propunere asemanatoare, chiar identica, si sa fie adoptata), si asta sa se faca acum, in procedura de urgenta, si sa se stabileasca tot acum ca parlamentarele de la anul vor fi la cel putin un an de la adoptarea acestor modificari, astfel incat sa se aplice (tinand cont de decizia CCR cu neschimbatul regulilor cu mai putin de 1 an inainte). Implicit, NU anticipate, pentru ca acum asta ar dinamita intregul efort.
L'All
Marius, eternul optimist,care inca mai crede in notiunea de tara si in umanitate. Hai ca tu stii prea bine ce sa intamplat cu colectivul si ce urmeaza sa se intample mai departe.Esti mult prea observant si destept ca sa nu stii. Eu zic mai bine sa ne retragem din aceasta absurditate pentru ca viitorul este foarte confuz si ridicol, este o parodie Dysneyland robotica care va baga pe majoritatea in strafundurile nebuniei.
Brr
Umm, cu tot respectul rezultatul referendumului respectiv nu mă reprezintă nici pe mine: cu 300 n-am nicio problemă, dar… unicameral? NU!
Brr
Uite un link unde se poate vedea și care sunt țările unde există unicameralism. Și explicația. Mie unuia România mi se pare mult prea mare și diversă pentru a putea fi reprezentată corect într-o structură unicamerală. Or, porcăria aia de referendum din 2009 exact aia a băgat pe gât: 300 (uau, mai puțini) și unicameral versus bicameral (actual). O mizerie perversă de a amesteca două noțiuni, care, la cât de cult și vigilent este electoratul, și-a făcut efectul. Eu zic mersi că nu au pus în practică așa ceva.
Prin urmare, decât 300 (și implicit unicameral), mai bine alt subiect unic pe ordinea de zi.
KiMO
Destul de corect. Iar in cazul Romaniei, cred ca „300” ar putea face posibile unele blocaje legislative sau dauna intereselor nationale, daca o formatiune minoritara cu interese obscure ar vrea cu orice pret sa bage mortu’ in casa. Scena politica este si asa destul de divizata.
Brr
… și link-ul, scuze, nu că nu ar fi la îndemână: https://en.wikipedia.org/wiki/Unicameralism
Carandiru
Citind comentariile, observ ca discutia s-a indepartat de subiectul articolului.
Se discuta despre praguri electorale, partide, Macovei, parlamentarism, scene politice divizate si alte chestiuni arzatoare la ordinea zilei, asta in cazul in care esti de profesie o lipitoare purulenta, cu alte cuvinte politician. Cu ocazia asta tin sa ma scuz in fata lipitorilor pentru insulta pe care le-am adus-o comparindu-le cu politicienii.
Nu are importanta cine a inventat cifra 300. Nu conteaza cum a fost introdusa intre subiectele de votat la referendum. Nu importa cine sustine ideea sau i se opune. Nu conteaza cite tari democratice au parlament unicameral si nici dimensiunile lor in raport de cele ale Romaniei. Ceea ce conteaza este punerea in aplicare a principiului „vox populi, vox dei”.
„Boborul” a votat parlament unicameral, populat de 300 de plosnite. Bine, rau, nu conteaza; conteaza ca noi, fraierii platitori de bir, amaritii purtatori de jug, incasatori vesnici ai „Gura, ba, ce dracu’ ” si „Ciocu” mic, ca acuma noi sintem la putere”, am hotarit, in nimicnicia noastra nemultumita de glorioasele realizari ale bravilor conducatori, ca trebuie sa avem o camera in parlament si 300 de gindaci in ea. Atit. Restul e tacerea maselor. Aaa, mai conteaza ceva: potrivit constitutiei, rezultatul unui plebiscit este obligatoriu. Punct.
P.S. Scriu cu i din i si nu din a deoarece asa am invatat la scoala, deoarece nu este admisibil ca un grup de mari ginditori in viata si pupatori de dos ceausist sa se intoarca la 180 de grade si sa decida cu de la sine putere ca trebuie sa folosesc grafia din timpul copilariei bunicului meu doar pentru ca asa da bine in epoca moderna si democratica. Dar cel mai important motiv este pen-ca d-aia.