Controllerul SNES Classic Mini și Autenticitatea Experienței Nintendo

După ce colegul Adrian Dobrescu a spulberat mitul SNES Classic Mini prin anunțarea ultimelor descoperiri privind modificarea software-ului consolei (hacking pentru adăugarea unor alte jocuri), întrebarea fundamentală în ceea ce privește noua lansare Nintendo rămâne ”Merită cei 80 de euro sau rămâne doar un obiect de colecție?”. Dacă SNES 2017 este doar un ”emulator glorificat”, atunci de ce să nu păstrăm banii și să rulăm jocurile de pe propriul calculator? Sau de ce să nu investim într-un sistem autentic din anii 90, pe care îl putem găsi pe site-uri precum Okazii sau Olx?

Răspunsul principal pentru a doua întrebare este dat de argumentul financiar: împreună, doar 3 titluri precum Super Ghouls N Ghosts, Final Fantasy III și Super Mario RPG (jocuri oferite în cadrul colecției SNES Classic Mini) pot depăși valoarea sistemului. În plus, există și argumentul practic dat de coneniența utilizării unui cablu HDMI și dimensiunea redusă.

Dar principalul avantaj al SNES Classic Mini și elementul care îl distanțează clar față de alternativele bazate pe alte emulatoare este controllerul. Așa cum am precizat în review-ul de săptămâna trecută, controller-ul are exact același aspect, aceeași dimensiune și același design cu originalul. Materialele utilizate sunt identice și chiar este greu să faci diferența atunci când realizezi o comparație tactilă.

Totuși Nostalgia Nerd, unul dintre realizatorii de review-uri și mini-documentare de pe YouTube pe care îi urmăresc și îi apreciez, a desfăcut cele două controllere și a realizat o comparație clară și din interior. În mod surprinzător, modelul 2017 al controller-ului pare să aibă o calitate mai bună a construcției și o atenție mai bună la detalii.

Cele două controllere livrate în pachetul SNES Classic Mini sunt de o calitate mai bună decât originalul și reprezintă principalul motiv pentru care sistemul merită cumpărat.

Spre exemplu, butoanele din spate au literele gravate (nu doar imprimate, ca la modelul din anii 90), noul chip care prelucrează comenzile este îmbunătățit, iar designul interior al formei care cuprinde butoanele colorate (A,B,X,Y) elimină eventualele erori de asamblare printr-un sistem ingenios. Ba mai mult, simpaticul britanic pretinde că butoanele de cauciuc sunt ceva mai tari și par mai rezistente. Am adăugat mai joc clip-ul video pentru a putea fi vizionat.

Toate aceste argumente evidențiază tendința Nintendo de a lansa produse de calitate, care vor rezista în timp și vor continua să funcționeze chiar și în următorii 20 de ani. Ceea ce distinge o experiență de joc bazată pe un emulator neoficial și în timpul căreia se folosește un controller USB obișnuit (sau tastatura) de ceea ce oferă SNES Classic Mini este sentimentul de autenticitate.

Compania niponă s-a asigurat că jocurile sunt rulate la fel ca în ziua lansării, la același framerate și cu aceleași mici probleme pe care le-am fi descoperit acum 26 de ani. Prin urmare, înainte de a vă lăsa în compania lui Nostalgia Nerd, trebuie să fac o precizare pe care am omis-o în review: prin combinația de hardware, software și periferice, noul SNES oferă experiența cea mai fidelă originalului și cea mai convenabilă pentru standardele de astăzi. Prin urmare, este mai mult decât un simplu obiect de colecție și oferă distracție în valoare de câteva sute de dolari (plus un titlu exclusiv nelansat pe dischete) într-un pachet compact care constituie o capsulă a timpului veritabilă pentru copiii din noi și alți copii actuali și viitori din viața noastră.

2 Comentarii

 • Alexandru Cosmin Sovu
  Publicat octombrie 10, 2017 10:16 am 0Likes

  Am comandat unul. Daca voi avea timp (după instalare ) am sa comentez cum e .

 • Sol
  Publicat octombrie 10, 2017 4:34 pm 0Likes

  „împreună, doar 3 titluri precum Super Ghouls N Ghosts, Final Fantasy III și Super Mario RPG (jocuri oferite în cadrul colecției SNES Classic Mini) pot depăși valoarea sistemului.”

  Doar daca esti un fel de Nadia Comaneci, dar la gimnastica mentala.

Adaugă un comentariu