Review: Farming Simulator 2013 Titanium Edition

Sunt mândru de faptul că am crescut la ţară. În satul meu natal, băieţeilor le creştea barba la 10 anişori, iar fetiţele domesticeau ursoaice folosind doar răgete sălbatice taumaturgice — totul din cauza aerului tare, rachiului aspru şi uraniului deversat accidental în pânza freatică. Nu vreau să par siropos sau sentimental, dar îmi aduc aminte şi acum prima mea vânătoare de mistreţi. Aveam unsprezece primăveri când am fost lăsat gol în inima pădurii, înarmat doar cu o macetă tocită. Am reuşit să ţes un cort din părul de pe piept şi să înnod un lasou din barbă, după care am ascuţit lama de oţel cu dinţii. Ei, da, viaţa la ţară e salbatică! Câţiva ani mai târziu, înainte de a-mi începe activitatea pseudo-jurnalistică, duceam un trai liniştit la ferma mea de aligatori. Sigur că volumul de muncă era imens, dar satisfacţia pe care o simţi atunci când încalţi o pereche de cizme din piele de reptilă compensează orice efort. Acum locuiesc la oraş, împotriva voinţei mele, şi sunt permanent amăgit de dorul simplităţii rurale. Din fericire, Farming Simulator 2013 TITANIUM EDITION (!) este surogatul perfect pentru viaţa cool de fermier şi poate fi jucat stând confortabil la birou, cu o mână pe mouse şi una pe tastatură — fiindcă aşa îi şade bine plugarului virtual.

farming_simulator_2013_screenshot_01

Pentru că americanul de la oraş trebuie să îşi primească în fiecare dimineaţă cerealele!

Ştiu, mulţi veţi spune că Farming Simulator este un joc/simulator inutil, dar reţineţi ce vă spune tovarăşul Aidan: cu toţii avem un plugar împământenit în adâncul sufletelor noastre post-industriale. Când producătorul GIANTS Software a scos pe piaţă această minunăţie butonabilă, plugarul interior a fost ţinta principală. Aşa se face că FS13 este disponibil nu doar pe PC, ci şi pe PS3, X360 sau Vita. Mai mult, modul online va permite administrarea unei ferme uriaşe alături de prieteni, cu un total de 10 jucători prezenţi pe aceeaşi hartă (eu îi spun colectivizare). Puteţi utiliza la comun peste 100 de vehicule reale, recreate cu maximă atenţie, printre care se numără tractoare vechi şi moderne, autocombine, motostivuitoare, maşini de recoltat cartofi, maşini de recoltat sfeclă, stropitori agricole ori motocoase. Dacă nu sunteţi satisfăcuţi agricultural de conţinutul original din ediţia Titanium, atunci înşfăcaţi uneltele de modding şi plantaţi seminţele imaginaţiei în rodul fertil. O scurtă căutare de imagini pe Google scoate la iveală tractoare UTB româneşti muncite pe câmpurile imperialiste ale Statelor Unite. Varianta jocului disponibilă prin Steam — adică cea testată de mine — pune la dispoziţie o fermă europeană şi una americană, cu peisaje, recolte şi necesităţi specifice.

farming_simulator_2013_screenshot_02

La plimbare, cu tractorul de serviciu.

Tovarăşi, veţi descoperi cât de complexă este o fermă modernă şi câte activităţi diferite sunt necesare pentru a menţine producţia agricolă la un nivel ridicat, însă Farming Simulator 2013 oferă libertate totală jucătorului şi îl instruieşte pas cu pas. Motorul grafic permite orice formă de mişcare şi recreează relativ „binişor” comportamentul vehiculelor — pe deasupra, nici cu grafica nu mi-e tocmai ruşine. Nenumăratele puncte cheie interactive de pe hartă (de exemplu izvoarele, fabricile, rezervoarele sau silozurile) au roluri importante, aşa că nu strică să vă familiarizaţi cu ele înainte de a le utiliza. Pe lângă recolta obţinută din munca pământului, puteţi achiziţiona şi exploata animale, asigurând astfel venituri mai mari şi un flux constant de bani ce pot fi reinvestiţi în fermă. Cine ştie, poate că Farming Simulator 2013 trezeşte spiritul întreprinzător în noi, nu doar pe cel al plugarului.

La baza acestui joc casual stau comerţul, munca, ordinea şi ideile bune, aşa că îl voi recomanda cu drag oricui — mai ales celor mici, dornici să experimenteze traiul la ţară şi frumuseţea unei îndeletniciri care asigură hrana şi bunăstarea societăţii moderne.

[concluzii]

8 Comments

 1. Râmă aprilie 19, 2014
  • Aidan aprilie 19, 2014
 2. Mihai Ioan aprilie 19, 2014
  • Aidan aprilie 19, 2014
  • Mihai Ioan aprilie 19, 2014
  • Aidan aprilie 19, 2014
  • Mihai Ioan aprilie 19, 2014
 3. ola small dickie aprilie 20, 2014

Leave a Reply