Profesor de Ucigologie: Jocurile Sunt de Vină Pentru Uciderile în Masă

Iar s-a rezolvat! Și nu o zice (din nou) oricine, ci profesorul de “ucigologie“ Dave Grossman, fost ranger în armata SUA, actualmente vârf de lance al grupului de lobby Asociația Națională a Purtătorilor de Arme (NRA), cea mai mare sperietoare din congresul american. N-am știut să traduc mai fain Killology.

Faptul că a scris o carte aparte – On Killing: The Psychological Cost of Learning to Kill in War and Society, care este folosită și ca manual în cadrul FBI – îi dă, deci, un soi de autoritate în materie omului. Lt. col. Dave Grossman, care în ultimii 20 de ani și-a dedicat mare parte din timp antrenării forțelor de ordine și militare, își începe bine discursul legat de cauzele ce au dus la creșterea alarmantă a uciderilor în masă cu arme de foc în societatea americană, dar îl termină adesea într-o parte. Păi na, dacă promovează dreptul fiecărui cetățean american de a purta arme de foc, nu poate da vina pe cine le împarte cu dărnicie.

După mine, una e să îi dai aproape oricui dreptul să dețină și să poarte (mai multe) arme de foc, alta să reglementezi mai strict accesul la ele. Nici să ții arma încărcată pe masa din bucătărie când copiii sunt la masă, de teamă că ți-i fură omu’ negru din scaune, nu mi se pare o idee bună. Dar chiar și așa, dacă unul dintre copii iese cu ea în fața casei și rade juma’ de cartier, nu părinții lui sunt de vină, nici copilul, ci jocurile video cu pac-pac, care i-au șoptit să facă asta. Probabil că asta ar fi concluzia la care ar ajunge Dave Grossman, nu care cumva să le fie producătorilor de arme afectate vânzările. Probabil.

Dave Grossman are un cuțit mișto. Sus, într-o ramă, deasupra șemineului.

Fie că o crede sau nu (la urma urmei, omul e pe ștatul de plată al NRA și are niște cărți de vândut), în cadrul unui seminar de trei ore intitulat Sheepdogs! The Bulletproof Mind for the Armed Citizen, pe care l-a ținut la Dallas cu ocazia celui mai nou congres NRA, Dave Grossman nu și-a concentrat ideile pe examinarea psihologiei din spatele uciderilor. În schimb, după cum au observat cei de la ThinkProgress, omul nostru s-a grăbit să picteze o versiune apocaliptică a amenințărilor cu care se confruntă America, într-o predică adresată unei audiențe formată în mare parte din bărbați, majoritatea de vârstă mijlocie și aproape toți albi.

Imagine reprezentativă pentru un congres NRA în 2018. Universul copiilor.

După el, vina pentru toate uciderile în masă cu arme de foc din toată lumea o poartă media, în special jocurile video, care au creat o generație de ucigași.

“Se întâmplă peste tot. […] Pe întreaga planetă copiii comit crime cum nu s-au mai văzut în istoria omenirii,“ a zis Grossman.

Sună ca și cum armate de copii de pe mapamond par să se fi radicalizat și mai toți au acces la arme. Serios?!

“Nu este vorba despre arme, ele au fost tot timpul acolo. Sunt filmele și emisiunile bolnave de la TV și mai ales jocurile video bolnave de pretutindeni, care creează copii bolnavi.“

Ah, mă scuzați.

7 Comments

 1. LimboWalker mai 12, 2018
  • KiMO mai 12, 2018
  • LimboWalker mai 12, 2018
  • KiMO mai 12, 2018
 2. Radu Tanasescu mai 12, 2018
  • KiMO mai 12, 2018
 3. Bogdan Radu mai 15, 2018

Leave a Reply