REVIEW: Shadow Tactics – Blades of the Shogun (M.I.A)

În spiritul review-urilor extrem de succinte şi pierdute in nimicnicia hiatului N2, ce trebuie citite pe nerăsuflate în timp ce molfăi o şaorma sau eşti regele/regina tronului, continuăm astăzi cu Shadow Tactics – Blades of the Shogun, un RTT plasat în Japonia perioadei Edo, dezvoltat de Mimimi, nişte nemţi, şi distribuit de Daedalic, alţi nemţi.

Pe deasupra, Shadow Tactics este un joc despre care Papa Aidanu trebuia să scrie mai demult, încântat de faptul că germanii s-au folosit de tematica japoneză şi în altceva decât GGG. I-am jucat şi demo-ul, pe vremea când abia începeam să fac streaming şi nu ştiam nimic despre asta (nici acum nu ştiu).

De exemplu, am făcut atunci o greşeală de neiertat şi am pronunţat numele lui Mugen ca Mu-jen, în loc să ştiu că grupul ‘ge’ se citeşte ‘ghe’. Dar eu mă uit la anime-uri dublate, deci ce căcat putea să-mi iasă pe gură? Vorbesc japoneză numai în somn.

Voi presupune că aţi jucat deja Desperados sau Commandos. În caz contrar, ar trebui să explic ce înseamnă real time tactics, iar eu nu am renunţat la lămuririle exhaustive de câteva zile. Aşadar, Blades of the Shogun este un RTT plasat în evul mediu nipon, cu samurai, ninja şi pagode în loc de cowboy, indieni şi saloane.

shadow_tactics_2
Conu’ verde faţă cu reacţiunea.

Mecanicile de bază sunt aceleaşi: încerci să profiţi la maximum de stealth, găseşti vulnerabilităţi în dispunerea inamicilor pe hartă, te foloseşti de abilităţile personajelor din party, exploatezi mediul înconjurător, aplici subterfugii şi duci la capăt misiuni ce par imposibile, totul într-un timp destul de lung.

Pe mine nu prea mă ajută capul când vine vorba de tactică, aşa că misiunile mele din Shadow Tactics durează şi 1-2 ore, poate mai mult. Sigur, poţi salva oricând (ba chiar eşti încurajat să faci asta cât mai des), iar soluţiile sunt întotdeauna simple – cât timp acorzi atenţia cuvenită tuturor detaliilor din jur, căci obiectele şi scurtăturile din harta 3D nu sunt plasate acolo degeaba.

Povestea este uşor de înţeles şi urmat. Un Shogun nou unifică Japonia, dar răul şi misteriosul Kage-sama plănuieşte să destabilizeze pacea şi să facă din împărăţie un paradis al războiului. Nimic ieşit din comun, aş zice.

shadow_tactics_1
Arată bine din orice unghi.

Mugen, un samurai onest şi înzestrat cu forţă brută, îi atrage pe Hayato, the classic ninja dude, Yuki, o puştoaică hoaţă, Aiko, spioana sexy şi manipulativă, şi pe trăgătorul de elită octogenar Takuma într-o operaţiune complexă, îndreptată împotriva trădătorilor.

Gaşca de magnifici kawaii este una dintre cele mai mişto adunături de eroi, voice acting-ul japonez completând minunat dialogurile şi paleta de abilităţi speciale, care fac din misiuni adevărate poveşti de sine stătătoare, ce nu par forţate şi se joacă cu o naturaleţe superioară celei din Desperados.

Între Hayato şi Yuki există o chimie extinsă peste cea narativă, mecanicile celor doi fuzionând perfect – nicio patrula de burakumini zângăliţi nu rezistă combinaţiei dintre shuriken şi capcană. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Aiko & Mugen, unele obiective necesitând colaborarea execuţiilor duble cu trucurile specifice spionajului. Brains or brawn. Why not both? YOU DECIDE!

shadow_tactics_3
Aiko, undercover în haine de mironosiţă.

Aici tactică înseamnă atenţie distributivă şi managementul riscului – în special spre finalul campaniei. Trebuie să fluieri când vrei să fluieri, să speculezi oportunităţile şi să cauţi mereu alternative. O urmă în zăpadă poate declanşa alarma, iar un civil speriat de prezenţa cadavrelor lăsate de izbelişte îţi ruinează cât ai zice „Bukkake!” parcursul impecabil. Dar e bun, prea bun uneori.

Shadow Tactics – un RTT impresionant, un joc bine închegat şi foarte sigur pe ce îţi oferă şi vrea de la tine. Durează peste 4 ore, este cu certitudine mai complex decât sistemul japonez de irigaţie Iakana Nakana şi te lasă dornic de mai mult, poate o leacă hipnotizat de magia altor vremuri.

Gata şaorma? Încearcă nişte sushi.

NOTA: 9.0

+ Tactică old-school reuşită
+ Personaje interesante, voice acting excelent în limba japoneză
+ Grafica, atenţia la detalii

– Misiuni prea lungi pentru cei fără răbdare
– Cam foarte greuţ să rămâi 100% stealth
– Slăbuţ optimizat, suge tot din system

5 Comentarii

  • marvas
    Publicat septembrie 27, 2017 7:48 am 0Likes

    unul din jocurile mele preferate din ultimii ani.

    • Aidan
      Publicat septembrie 27, 2017 2:39 pm 0Likes

      La fel simt si eu. Este un joc splendid. Din pacate percuteaza numai la o anumita categorie de public – una cu gusturi foarte bine definite.

  • Morrick
    Publicat septembrie 27, 2017 9:41 pm 0Likes

    Mi-a atras atentia cand ii faceau reclama inainte sa fie lansat jocul si cum am ocazia o sa il iau pe Steam sa-l joc.

    • Aidan
      Publicat septembrie 27, 2017 10:55 pm 0Likes

      Nu ezita. Merita fiecare banut!

  • DarkBlaze
    Publicat octombrie 9, 2017 11:27 am 0Likes

    Abia astept sa-l cumpar si eu. Imi amintesc ca losesem jocul sa-l incerc de pe un site din afara, am jucat prima misiune si am spus ca e bun, nu mai joc, il cumpar. De atunci tot uit sa fac asta. Ma rog, sunt cam ocupat cu Divinity Original Sin 2 :))

Adaugă un comentariu