REVIEW: Star Tropics, Nintendo Switch/NES

Star Tropics: Inovații și elemente unice

Undeva pe la sfârșitul celui de-al patrulea capitol din joc, după ce am scufundat nava piraților care îi terorizau pe localnici, un NPC mi-a spus să verific scrisoarea pe care unchiul Dr. Jones mi-a lăsat-o în cutie. A fost momentul când am realizat că Star Tropics se folosește într-un mod ingenios de conținutul pachetului în care a fost livrată discheta de NES, dar și finalul imersiunii mele complete în joc.

Poate că sistemul a fost gândit ca o modalitate de protecție anti-piraterie, dar pentru a putea avansa în ultima parte a jocului trebuie să iei scrisoarea pe care cumpărătorii jocului au găsit-o în cutie în anul 1990 și să o scufunzi în apă. Pe partea din jos a paginii va apărea un mesaj secret care dezvăluie coordonatele unde se află Dr. Jones, unchiul protagonistului Mike.

Am fost impresionat de idee, dar în era conținutului digital unde totul este descărcat de pe servere din cloud și documentația cu instrucțiuni de utilizare este deja piesă de muzeu, a trebuit să recurg la tradiționalul YouTube pentru a vedea cum pot să trec de acest impediment. În 1990, faptul că erai încurajat să folosești o scrisoare din cutia jocului era un mod ingenios de a-l face pe aventurier să găsească elemente din lumea reală și tangibilă prin care rezolvă mistere din joc.

În 2019, situația este enervantă și crează mai degrabă o stare de detașare față de povestea jocului – este momentul când renunți, iei o pauză și revii asupra problemei ceva mai târziu când ai răbdare să vizionezi un walkthrough sau să citești postări de pe forumuri. 19 ani mai târziu, protecția anti-piraterie încă funcționează, dar în moduri diferite.

Ceea ce mi s-a părut totuși inedit la Star Tropics este finalul jocului: spre deosebire de alte jocuri din aceeași perioadă, unde salvai lumea și primeai drept răsplată un ecran unde ți se mulțumea pentru timpul acordat, aici sfârșitul așteptat este doar începutul unei aventuri galactice… iar completarea acestui ultim capitol declanșează o secțiune de joc unde te întorci pe prima insulă, interacționezi cu fiecare localnic pentru a ți se mulțumi și elucidezi câteva dintre mistere.

Star Tropics nu se termină până când nu există o stare galactică de rezolvare a conflictelor, iar găsirea unchiului pierdut (elementul de intrigă care declanșează momentele acțiunii) conduce către un ultim capitol unde te împuști cu extratereștri malefici chiar pe nava mamă.

Și dacă finalul nu pare suficient de convingător, atunci sigur vor exista momente savuroase explorând labirinturile din stomacul balenei sau încercând să îl mituiești cu o râmă pe papagalul căpitanului colonist Bell. Mai există și secvența unde te costumezi în femeie pentru a putea pătrunde în castelul amazoanelor războinice care nu acceptă prezența vreunui mascul, iar iubitorii de muzică vor putea să se bucure de un moment unde trebuie să transpună cinci note muzicale descrise de un NPC cantautor pe un pian gigantic aflat la capătul celălalt al insulei.

Din punctul de vedere al momentelor memorabile, Star Tropics este plin de farmec. Și nu este nimic mai înduioșător decât scena când delfinul pe care l-ai salvat din captivitate la începutul jocului este cel care te salvează și te aduce la mal după ce arunci în aer nava extratereștrilor și cazi în ocean.

Adaugă un comentariu