REVIEW: Super Ghouls ‘n Ghosts, SNES Classic Mini

Totuși există și părți bune în Super Ghouls ‘n Ghosts: grafica este impresionantă pentru anul 1991, iar atmosfera de film de groază este accentuată de o coloană sonoră sumbră, care te ține conectat la acțiune. Povestea este cumva inspirată de legenda lui Orfeu, care a coborât în Infern pentru a o salva pe iubita sa Euridice (doar că, în loc să încânți spiritele lumii de dincolo cu interpretarea ta muzicală, ucizi tot ce-ți iese în cale). În consecință, vei avea sentimentul de simplu muritor care se luptă cu forțe superioare care îi depășesc condiția și în fața cărora nu ar trebui să existe vreo șansă de izbândă.

Scuze, Prin Prin, cavalerul în armură care va parcurge toată această aventură draconică doar pentru a te salva se află într-un alt castel. Sursă Imagine: Nintendo World Report.

Dacă Simon Belmont face parte dintr-o familie nobiliară care timp de secole s-a pregătit pentru a-l înfrunta pe Dracula și care a făurit o armă special care învinge forțele răului, atunci se poate spune despre cavalerul Arthur că nu este special în vreun fel. Protagonistul nu primește abilități supranaturale sau arme ieșite din comun și, în consecință, supraviețuirea și progresul îi sunt asigurate de reflexele rapide și de voința de a merge mai departe. Forțele nepământene nu ar trebui să se amestece în treburile unor ființe atât de fragile, așa că trebuie să plătească pentru disprețul și sfidarea lor față de calitățile ființelor umane: atunci câd intervin asupra iubirii, speranței, și perseverenței oamenilor, atunci ar face bine să se pregătească să înfrunte consecințele.

În final, probabil că aceasta este satisfacția oferită de Ghouls ‘n Ghosts: aceea de a putea fi un om limitat și de a învinge într-un mediu complet ostil. Tot ceea ce te înconjoară complotează împotriva ta și te va lăsa în chiloți și/sau te va transforma într-un morman de oase cu prima ocazie, dar voința și perseverența ta sunt făcute să triumfe.

Dar întrucât aceste vorba înțelepte sunt rezultatul unei îndelungi reflecții asupra experienței de joc și nu reflectă întocmai trăirile din momentele efective de butonat, voi reveni la afirmația mea inițială: într-un univers paralel ultra-manelizat sau lipsit de legi ale umanității, Super Ghouls ‘n Ghosts este deja folosit ca instrument de tortură. Și dacă vreți să aveți fiori de Halloween și să vedeți cum este să mergeți la ”colindat” fără a primi vreodată o bomboană, atunci vă recomand să acordați 10 minute din timpul vostru acestei minunății – brusc, oricare altă problemă va deveni mai ușor de suportat și rezolvat.

7

+ Grafică și sunet de calitate.
+ Niveluri diverse și o varietate impresionantă de inamici.
+ Continuări nelimitate.

Dificultate draconică, chiar și la modul ”easy”.
La fel ca în cazul Ghosts ‘n Goblins, se caută o scuză pentru ca nivelurile să fie parcurse de 2 ori.
Sistemul de sărituri este oribil implementat și cauzează cele mai frecvente erori fatale.
Final dezamăgitor în raport cu efortul necesar pentru a termina fiecare nivel de două ori, la grade de dificultate aflate în creștere.

Testat pe: SNES Classic Mini
Disponibil pe: SNES Classic Mini, SNES, Gameboy Advance, Nintendo Wii
Producător: Capcom
Distribuitor: Nintendo
Data Lansării: Septembrie 2017 (SNESCM), Octombrie 1991 (SNES)

5 Comentarii

 • Gamer
  Publicat octombrie 18, 2017 6:51 am 0Likes

  Stie cineva daca joc a fost disponibil si pe terminator 2 ?

  • Vlad Costea
   Publicat octombrie 18, 2017 4:13 pm 0Likes

   Da, dar în versiunea „Ghosts ‘N Goblins”, unde scuza pentru a relua jocul era că totul a fost o iluzie construită de antagonist, urmând ca lupta cu forțele răului să înceapă după ce ți-ai biruit visul. AVGN de Rusia a făcut un scurt review și se pare că dificultatea a fost chiar mai mare pentru versiunile de Famicom/Terminator/Dendy/alte clone. Găsești aici clipul: https://youtu.be/wJ1TVphtQiQ?t=17m58s

 • Sol
  Publicat octombrie 18, 2017 10:38 am 0Likes

  Terminator 2 era clona de NES (8 bit), nu de SNES (16 bit). Deci nu. Poate doar primul joc din serie – Ghosts ‘n Golbins, dar eu nu tin minte sa il fi vazut vreodata pe Terminator. Also, discutam de jocuri de Terminator, LOL.

  • Vlad Costea
   Publicat octombrie 18, 2017 4:30 pm 0Likes

   L-am găsit, doar că în versiunea pentru Dendy (clona de NES/Famicon care a circulat pe la ruși): https://youtu.be/wJ1TVphtQiQ?t=17m58s

   Mulți dintre vânzătorii din bazarele de un cumpăram dischete galbene se aprovizionau din Rusia, deci cred că există șanse destul de mari ca Ghosts ‘N Goblins să fi fost jucat pe meleagurile noastre.

 • Marcel Groza
  Publicat octombrie 19, 2017 11:18 am 0Likes

  Cica la versiunile Remaster ptr Resident Evil 1 si 2 ptr Nintendo Switch vor baga 2 jocuri retro bonus in pachet, din care unul e un remaster la Ghosts n Goblins 1, check it out :-))

Adaugă un comentariu