Rockstar Loveşte Cu Ciocanul lui Ban În Modding. WTF?!

Cu o mişcare contraproductivă, Rockstar loveşte nediscriminat în comunitatea de modderi Grand Theft Auto V – decizie care ar putea produce prima mea reevaluare a unei note acordate într-un review. Problema porneşte de la ban-urile împărţite de producători jucătorilor care au adus modificări versiunii PC – atât în multiplayer, cât şi în single –, explicaţia oficială făcând trimitere la o clauză inclusă în EULA:

LICENSE CONDITIONS

You agree not to:

[..] reverse engineer, decompile, disassemble, display, perform, prepare derivative works based on, or otherwise modify the Software, in whole or in part;

Okay, dacă anumite mod-uri perturbă iremediabil experienţa online, atunci atitudinea Rockstar este justificabilă, dar nu văd cum pot afecta negativ jocul transformările realizate în cadrul campaniei – cel puţin nu atât de grav încât să impună un ban online. Aşa cum era de aşteptat, cumpărătorii versiunii PC au reacţionat în masă pe Steam, votând GTA V negativ şi argumentând în favoarea schimbării clauzelor EULA.

Cei de la Nerd Stash au mai multe informaţii în legătură cu acest subiect.

7 Comentarii

 • Ziskele
  Publicat mai 6, 2015 9:04 am 0Likes

  Rockstar ne-a dat in EULA lor.

 • FlorinM
  Publicat mai 6, 2015 9:56 am 0Likes

  Uneori zici ca incearca dinadins sa fie cat mai anti-consumer posibil. Si aici nu ma refer doar la Rockstar.

  Incredibil…

  P.S. Dupa controversa cu Bethesda si mod-uri platite sunt mod-urile ceva ce publisherii incearca sa preia controlul? Am I paranoid? Mod-urile au adus un plus imens unor jocuri in trecut, inclusiv jocuri care nu aveau tools pentru asa ceva, si ar fi mare pacat sa intre sub controlul developerilor/publisherilor.

  • Ziskele
   Publicat mai 6, 2015 10:18 am 0Likes

   Si la un Mod se depune munca, ideea cu plata nu e rea daca e mai mult in favoarea creatorului decat al companiei, metoda a fost invaziva, daca ar fi adaugat un fel de user donation ar fi fost mai cizelat. As fi donat de exemplu pentru un mod ca Falskaar care se potriveste bine, si nu e prea tras de par in toate partile.

 • ncv
  Publicat mai 6, 2015 10:46 am 0Likes

  Eu spun ca toate aceste titluri, inclusiv al nostru, sunt un pic senzationaliste. E normal ca orice mod instalat sa afecteze intr-o oarecare masura multiplayer-ul si stabilitatea lui. Rockstar a reactionat prost dar probabil va rezolva acest incident recomandand tuturor sa dezactiveze mod-urile instalate in momentul in care vor sa joace online.
  Daca ban-ul online este unul permanent sunt niste idioti si cel mai probabil cineva va face cateva plangeri serioase. Protectia consumatorului ii va lovi cu propriul hammer si vor incepe sa piarda bani. Lucrurile se vor schimba cu siguranta, in rau pentru toti producatorii, daca se creeaza un precedent si Uniunea Europeana impune rambursarea banilor chiar si in cazul produselor digitale (asa cum ar fi si normal). Astept cu nerabdare sa se intample. Steam si-a cam luat nasul la purtare cu clauzele lor din acest punct de vedere.

 • LauRoman
  Publicat mai 7, 2015 6:27 am 0Likes

  Desi e o traducere literala corecta „Cicanul lui Ban” mi se pare o expresie prea fortata…

  • Aidan
   Publicat mai 7, 2015 6:32 am 0Likes

   Nu e o traducere literala corecta, e chiar o expresie fortata pana in panzele albe…

 • DeusEx
  Publicat mai 7, 2015 9:36 am 0Likes

Adaugă un comentariu