Review: The Fall

În loc de concluzie… dacă vă plac dilemele filozofice create de, în, sau în jurul roboților și androizilor, vă recomand câteva filme:
RoboCop – Un start perfect în acest univers. Am crezut că noul film va fi o tâmpenie. M-am înșelat. Este foarte bine realizat și ridică câteva probleme morale deosebit de interesante.
 
 
I, Robot – Este inspirat de două scurte povestiri scrise de Asimov. Fuga în cerc și S-a pierdut un robot. Ambele fac parte din culegerea Eu, robotul. Filmul putea fi de zece ori mai bun. Ce păcat că producătorii nu au ținut aproape de ce se întâmplă în carte.
 
 
A.I.: Artificial Intelligence – Nu încearcă un studiu de caz, ne cere doar să credem în ce se întâmplă pe ecran și acesta este și motivul pentru care m-am gândit de 10 ori dacă să-l adaug sau nu la lista. Finalul nu mă lasă însă să-l trec cu vederea.
 
 
Robot and Frank – Este pentru mine unul din cele mai bune filme ale lui 2012. Este atât de aproape de ce își imagina Asimov câteodată încât e o mirare că nu e o a adaptare după una din ideile lui. Pe de altă parte, poate e mai bine așa, pentru că aici studiul cade și pe personalitatea umană, nu numai pe cea sintetică.
 
 
Bicentennial Man – Ce putea ieși din una din cele mai bune cărți scrise de Mr. Asimov? Una din cele mai bune cărți SF, punct. Mulți au fost supărați pe faptul că filmul e prea dulce, sau că nu e la fel de complex ca nuvela. Dar, cum ar putea fi? Pelicula reușește incredibilul, redă esența și sufletul poveștii. Cred că Maestrul ar fi mândru de ecranizare.
 
 
Battlestar Galactica – Este un monstru de serial. Începe mai greu dar o să vă lovească în moalele capului. Actorii sunt demențiali, obseda(n)ți chiar, complexitatea problemelor morale, filozofice și psihologice, fiind mai mare decât în orice alt film de gen. Space Opera la superlativ.
 
 
Ghost in the Shell: Stand Alone Complex și continuarea 2nd GIG – Inițial nu am vrut să adaug GitS aici. Nu pentru că nu ar fi un anime extraordinar ci pentru că în mintea-mi nu filozofa suficient asupra condiției și gândurilor roboților. Asta până mi-am adus aminte de… și de… și am realizat că sunt un dobitoc.
   
Star Trek – Să nu-i uităm însă pe clasici. În Star Trek, Data a fost personajul central al atâtor episoade interesante.
   


Un adventure scurtuț, prima parte din trei, plin de atmosferă, interesant, inteligent, cu bune inserții action, stealth și survival. Așteptăm partea a doua!

 

+ Atmosfera, Sunetele, Dialogul
+ Povestea asimoviană
+ Puzzle-urile logice
+ Mult cu bani puțini

- Câteva bug-uri
- Poate prea scurt
- Control pretențios

Gen: Adventure cu elemente Action, Stealth și Survival Data lansării: 30 mai 2014 Platforme: PC, iOS Versiune testată: PC Producător: Over The Moon Distribuitor: Over The Moon Rating: Teen

9 Comentarii

 • KiMO
  Publicat iulie 23, 2014 2:15 pm 0Likes

  My timing is digital! :)) Trebuie sa incerc The Fall.

 • Alin R.
  Publicat iulie 23, 2014 3:05 pm 0Likes

  Când l-am văzut pe Steam nu mă așteptam decât la o clonă de The Swapper. Și am fost foarte plăcut surprins de el.

  Pe mine m-a prins la puzzleul cu liftul de la început. Că a fost genul de rezolvare care vine natural dar în adventureuri (și alte genuri) este blocată de dezvoltatori fiindcă pitong. A fost ca o mică descătușare de niște convenții.

 • poco
  Publicat iulie 26, 2014 6:26 am 0Likes

  E bun si Robocop ala vechi, regizat de nenea olandez… se comple(men)teaza perfect cu asta nou.

  Pe de alta parte, cum de ai uitat de Blade Runner? Ai noroc ca te-am prevenit inainte sa te trezesti tu Rutger Hauer sub pat.

  • ncv
   Publicat iulie 26, 2014 11:16 am 0Likes

   Nu am uitat, dar in mintea-mi, Blade Runner vorbeste mai mult despre impactului tehnologiei, decaderea societatii, viata in general si mai putin despre psihologia robotilor.
   Nu incepe si tu, sotia deja m-a certat ca de ce nu am adaugat si 2001: A Space Odyssey, episodul Be Right Back din Black Mirror, anime-ul Time of Eve (de fapt, de el chiar imi pare rau ca am „uitat”), chiar si seria Alien. Dar cate era sa pun acolo? 🙂

  • poco
   Publicat iulie 28, 2014 6:28 am 0Likes

   Cat incap! Sau iar s-au scupit electroanele? 😀

   Vezi ca ai uitat Wall-E :))

 • Geo
  Publicat octombrie 29, 2014 8:55 pm 0Likes

  Salut. Stiu ca e vechi articolul si imi cer scuze anticipat pentru stilul schizofrenic. NU VREAU SA ARUNC IN AER ROBOTII DIN FABRICA. Exista vreo alternativa? ARID isi poate pacali programul, dar noi nu?! Minunat.

  • ncv
   Publicat octombrie 30, 2014 7:14 am 0Likes

   M-am gandit si eu la acelasi lucru, si m-am tot uitat, m-am sucit, am apasat pe buton, am dat load si m-am mai gandit o data. Din pacate nu exista o alternativa. La sfarsit l-am considerat un lucru bun. Drama cladeste personalitatea. Atat a jocului cat si a noastra. 🙂

 • Geo
  Publicat octombrie 29, 2014 8:57 pm 0Likes

  Ah, si in caz ca intereseaza pe cineva, lucreaza la episodul II http://steamcommunity.com/app/290770/discussions/0/522730700232663037/ 😀

  • ncv
   Publicat octombrie 30, 2014 7:11 am 0Likes

   bun asa

Adaugă un comentariu