Review: The Novelist

Niciodată nu găsesc nume pentru secţiunea asta
The Novelist nu e departe de un film interactiv; în consecinţă, melanjul cu o porţiune incipientă de stealth mi s-a părut mai mult decât salutar. Din postura spiritului, te vei putea deplasa liber prin casă (cu menţiunea că poţi fi reperat de chiriaşi) sau sărind de la o sursă de lumină la alta, caz în care vei rămâne nedetectat. Cu timpul, sursele de lumină se împuţinează, dar provocarea deplasării prin casă va rămâne minimă. Ai şi un truc prin care poţi face becurile să fileze, atrăgând atenţia personajului care zăboveşte prea mult într-un loc. În rest, vei putea citi gândurile şi explora amintirile locatarilor, cât şi citi toată hârţogăraia pe care o găseşti în jur.

Tehnic vorbind, grafica e destul de rudimentară, dar e evocatoare prin anti-septicism şi minimalism, iar combinaţiile cromatice sunt simple şi de efect. De fiecare dată, m-am trezit îmbiat de grafică mai degraba decât ofuscat. Ce devine puţin deranjant este spaţiul foarte redus în care te poţi mişca – da, deplasarea e rapidă şi eficientă, dar devine un pic plictisitor să te plimbi în aceleaşi şase camere, mai ales în cazul câtorva rejucări (şi cred sincer că le veţi încerca). Un mare plus sunt, în schimb, figurile şi corpurile vag poligonate, care împrumută ceva din rigiditatea şi colţurozitatea lor personajelor aflate în imposibilitatea de a relaţiona întotdeauna armonios.

NovelistScreen9

Concluzie (totuşi) fericită!
Trebuie să încerc să fiu cât de cât obiectiv: jocul m-a dezamăgit pe alocuri pentru că mi-am dorit să ard atât de aproape de nucleul lui, care s-a dovedit a fi un pic mai rece decât mă aşteptam. Mi-aş fi dorit mai multă complexitate a motivaţiilor şi situaţiilor şi o incizie mai adâncă în procesul creativ. Dar acestea nu sunt în sine nişte defecte colosale, iar tonul meu chichiricios n-ar trebui să vă dea de gândit de două ori. The Novelist are suficiente pârghii emoţionale, atenţie la detaliu şi originalitate a abordării încât să-i acordăm credit lui Kent Hudson. În definitiv, îl recomand oricărui jucator. Atâta tot că unele afinităţi elective vor tânji după mai mult. După vise şi mai frumoase.

The Novelist face primii paşi pe un teren virgin. Ideile proaspete şi abordarea necanonică îl ridică din maldărul indie, dar o relativă lipsă de profunzime de la un punct încolo îi neagă accesul în grupa Jocurilor cu majusculă.

+ Abordare originală, subiect rar explorat
+ Unele situaţii delicate, inteligent alese şi redate
+ Scriitura, în genere de bună calitate
+ Tehnic ingenios, cu mijloace puţine

- Unele situaţii, ridicole şi necredibile
- Îşi putea propune mai mult

 

8.5

Gen: 1st Person Exploration, Adventure, Stealth Data lansării: 10 decembrie 2013 Platforme: PC, Mac, Linux Versiune testată: PC Producător: Orthogonal Games Distribuitor: Orthogonal Games Rating: 14+

7 Comentarii

 • Bogdan S.
  Publicat aprilie 3, 2014 1:46 pm 0Likes

  Desi recenziile nu au fost grozave pe alte site-uri boi baietii ati stiut ce sa apreciati. O poveste simpla si extrem de frumoasa. In ziua de azi avem nevoie de asa ceva, de ceva care sa ne faca sa ne intrebam ce punem mai presus : bunastarea noastra sau a celor pe care ii iubim. Mie mi s-a parut un joc grozav si nu am incercat sa ii gasesc defecte ca sa nu stric experienta. Merita incercat de absolut oricine.

 • Radu
  Publicat aprilie 3, 2014 2:42 pm 0Likes

  „boi baietii”, hihi… Gura pacatosului adevar graieste! Altfel, si mie mi se pare un joc pe masura oricarui jucator.

  • Bogdan S.
   Publicat aprilie 5, 2014 2:03 pm 0Likes

   Am si eu un prost obicei sa nu verific de fiecare data ce scriu si de data asta ‘b’ a fost mai aproape de mine decat ‘v’ :)). Ma bucur ca si tu gandesti la fel.

 • George
  Publicat aprilie 4, 2014 4:57 am 0Likes

  Sunt atat de fericit ca a aparut site-ul 🙂
  O sa-mi fac cont de paypal si o sa donez pe luna tot 16 lei,cat era revista,pana apare.

 • Adi
  Publicat aprilie 4, 2014 11:58 am 0Likes

  O idee ar fi sa creati un sistem gen Premium Membership (gen 16 lei pe luna). Ar fi ca si cum am sustine noi LEVEL inca sa existe. Ca si premium poti primi acel steam key lunar . Sau poate alte lucruri exclusiv premium. Nu stiu , zic si eu. Comunitatea/fanii Level sunt multi in tara. Dupa cum zice si George, 16 lei pe luna in loc de revista sa primesti acelasi continut de calitate in format digital tot e ceva. Nu e la fel, dar macar e ceva. Sunt sigur ca sunt multi care are contribui lunar pentru un Premium.
  Cat despre donatii eu am o retinere sa zic ca e o metoda de a supravietui. Suna bine pe hartie.. dar in practica…

 • Master4999
  Publicat aprilie 5, 2014 10:30 am 0Likes

  Bine ati revenit,dragi sciitori din LEVEL.

Adaugă un comentariu