Albă ca Zăpada și cei 40 de mucenici

Fiindcă Fargo s-a terminat de ceva timp, am început să mă uit la arestări. Mă distrează la culme, scenariile sunt halucinante, decorurile sunt parcă scoase din filmele de acțiune ale anilor 80, protagoniștii ar trebui să primească din oficiu cel puțin un Emmy. Nu contează cât de covîrșitoare au fost dovezile care-au dus la arestarea lor, oamenii par extrem de surprinși. Indignați. Megarevoltați, de parcă li s-ar fi făcut cea mai mare nedreptate posibilă. De parcă, în timp ce construiau un orfelinat din ultimii lor bani câștigați cu sudoarea frunții pe plantațiile de avocado ale mogulilor guatemalezi, Patrula Intergalactică a Timpului i-a săltat în Duba Timpului, unde cinci Milițieni ai Timpului le-ar fi cărat pulane laser pe spinare tot drumul pentru că vor fura un ruj și două jeleuri mentolate peste 70 de ani.

Dacă n-ai fi trăit aici, sau dacă ai fi un extraterestru care-l vede pe Gîdea în acțiune pentru prima oară în viața lui, i-ai crede martiri mai hardcore decît toate hoardele de mucenici în care s-au bătut cuie, s-au aruncat pietre sau au ajuns Wiskas pentru leii imperiali.  I-ai putea confunda cu sfinții mucenici scoși cu forța din groapa cu lei noi și aruncați pradă mulțimii înfuriate, deși singura lor vină a fost că au iubit prea mult România. Preacuvioasa Lenuța de lângă Buzău, de exemplu. Juma’ de cutie de Dr. Pepper s-a materializat pe monitor cînd am văzut-o pe această Jeanne d’Buzoix încătușată, cu o față atît revoltată încît ai putea jura că oamenii Antihristului BDSM au scos-o cu forța de la liturghie, unde tocmai se ruga pentru pacea mondială și eliminarea foametei, și o vor executa în piața publică pe motiv că ea ar fi liderul Boko Haram.

Fascinant cît de bine își joacă rolul de sacrificiu uman indivizii ăștia. Băi, indignarea simulată a Elenei (și a fiecărui săltat de DNA, de fapt) e mai credibilă decît indignarea mea autentică pe care-aș afișa-o dacă mîine dimineață, înainte să-mi beau cafeaua, m-ar sălta gărzile elvețiene din casă pentru lezmajestate, înaltă trădare și atentat la împărțirea cu zero. Și, oricât aș fi eu de nevinovat, tot nu aș avea tăria de virtute să pot declama imperial, vorbind despre mine la persoana a treia: „Îi puteți pune cătușe lui Ciolan Vladimir, dar nu puteți încătușa Axioma lui Euclid!”

11 Comentarii

 • ion
  Publicat februarie 11, 2015 12:54 pm 0Likes

  Despre oamenii ăștia se pot scrie tratate întregi de antropologie….

  Se zice că cel mai bun mincinos e cel care crede cu adevărat în minciunile sale. Sincer am ajuns la concluzia că ei chiar sunt convinși că sunt nevinovați, altfel nu îmi explic atitudinea lor.

  E doar un circ oricum (și nu ca ăla de acu 2000 de ani). Puțin probabil să fie vreunu condamnat pe o perioadă mai lungă de timp, d-apăi să se recupereze vreun prejudiciu.

 • Edward Luca
  Publicat februarie 11, 2015 12:57 pm 0Likes

  Jos mafia Basescu! (frumos articol btw)

 • Drow
  Publicat februarie 11, 2015 2:41 pm 0Likes

  Femeia are 41 de ani – calculul e simplu – zbier ca sunt nevinovata, oricand se gasesc suficienti tampiti creduli. As lua 20 de ani? Fac denunturi, raman 10. Buna purtare, ceva carti, raman vreo 5. Ies din bulau la 45, ceva bani o sa ramana rataciti pe undeva, am cativa creduli tampiti in „portofoliu”, cativa tampiti care atunci vor vota prima data, si tzup reintoarcerea in politica, undeva la 5-10%.
  Daca recunosti ca ai furat, te-ai dus. Completamente.

 • kobroro
  Publicat februarie 11, 2015 4:34 pm 0Likes

  Corect!, Chiar credeti ca au intrat in politica calare pe-un cal alb? Aiurea. Noi dormim noaptea , dar ei traiesc un fel de catharsis care le bantuie si le mistuie mintile, doar sa poata stapani si creea averi, sa insele, sa domine, sa jigneasca, sa sfideze, si multe alte verbe de acest gen.
  Asta tine mult prea mult de educatia primita din tata-n fiu…

 • LauRoman
  Publicat februarie 11, 2015 7:12 pm 0Likes

  Pe de alta parte, inselaciunea e inscrisa in ADN-ul romanesc, o vad in fiecare zi. Politica e doar un catalizator puternic. O avem in vene, si majoritatea ne mintim singur ca suntem mai buni, aratand cu degetul. Ei reusesc sa ne duca de nas nu pentru ca sunt mai lacomi decat omologii straini, ci pentru ca leucocitele noastre tolereaza acesta stare, pentru ca am cladit o imunitate de cand suntem mici.

 • ola small dickie
  Publicat februarie 11, 2015 7:36 pm 0Likes

  Cred totusi ca spre deosebire de Joan of Arc Jeanne d’Buzoix va pica verificarea.

 • Marius Ghinea
  Publicat februarie 11, 2015 9:39 pm 0Likes

  ba, ola, Leana noastra ot Buzoieni n-o sa pice in clar verificarea pentru ca la noi si monarhii sint calpi. asa ca o sa fie pur si simplu o ceata prea deasa pentru orice verificare, lasata peste ochii tuturor. inclusiv ai verificatorului. evident, asta pina se va ajunge la Verificatorul insusi. dar atunci ma tem sa nu fie prea tirziu pentru toti 🙂

 • Caleb
  Publicat februarie 11, 2015 10:06 pm 0Likes

  Mie-mi creşte inima uitându-mă la eficienţa DNA-ului, bruscă şi fără precedent, precum un atac de cord. Sper să pot face faţă, fiindcă s-ar putea să nu fie de o elasticitate comparabilă cu aţa albă trecută prin tot fenomenul ăsta. Pont: scopul DNA-ului e să prevină şi să taie în timp util efectele corupţiei, nu să facă arestări spectaculoase post factum, când tot răul a fost deja făcut şi faptele s-au consumat.

  Când poetul arată luna, prostul se uită la deget. În cazul de faţă, e bine să te uiţi şi la poet, nu doar către lună.

  • D3F3
   Publicat februarie 11, 2015 10:56 pm 0Likes

   Frate e Romania, avem atat de multi prosti in tara asta incat lor li se pare un lucru bun ca l-au prins pe hot. Dar nu le pasa daca au recuperat ce a furat. C-am asa e mentalitatea in Romanica noastra draga.

 • Alex
  Publicat februarie 12, 2015 10:16 am 0Likes

  Problema lor e ca furtul li se pare atat de firesc incat nu il percep ca pe o infractiune ci ca pe o activitate obisnuita ce le aduce multi bani.

 • fear2018
  Publicat februarie 17, 2015 1:16 pm 0Likes

  Frumoase vremuri…

Adaugă un comentariu