Cărți Împotriva Umanității

Generator de glume și vorbe de duh. Majoritatea nerușinate.

Undeva pe la sfârșitul lui 2014 am realizat că în ajunul Anului Nou o să avem în casă, ca niciodată, mai bine de 10 persoane și am decis cu bucurie că trebuie să găsesc un joc de societate potrivit pentru ocazie. Știam deja că majoritatea invitaților iubesc gameboard-urile, dar era neclar câți urmau să aibă chef, cât timp am fi avut și așa mai departe. Îmi trebuia ceva ușor de înțeles, care poate fi început și pus deoparte oricând, fără limită în ceea ce privește numărul de jucători, distractiv, dar nu foarte… geeky, astfel încât toată lumea să dorească să joace etc., etc. Nu credeam că există ceva care să se încadreze, dar vânătoarea începuse. După o săptămână de căutări, alegeri, sortări și răzgândiri, am reușit să mă despart de BoardGameGeek și tabelele lor obsedante și mi-am îndreptat atenția către alte meleaguri. Amazon este o țintă bună pentru că mai toate produsele au zeci de review-uri, majoritatea scrise de oameni mai puțin pasionați decât cei care-și dau cu părerea pe BGG, deci exact ce-mi trebuia mie. Am sortat după cele mai bine vândute jocuri – vorba vine, există link special pentru fiecare departament în parte – și… duh… produsul de pe primul loc se încadra perfect. De fapt, de la lansarea din 2012 și până astăzi, Cards Against Humanity, „Un joc de party pentru oameni îngrozitori”, nu a cedat coroana în categoria lui decât în momentul în care nu mai era pe stoc sau când altcineva făcea o promoție de neratat. Are mai bine de 30 de mii de recenzii și o notă mediată la 4.8 din 5… nu înțelegeam cum de nu auzisem niciodată de el.

Instant Buy…și…surpriză! „Ne pare rău dar acest produs nu poate fi livrat la adresa selectată.” Măi să fie! Nu-i nimic, îmi spusei, dau o tură pe Amazon.co.uk (adică subsidiara din Marea Britanie) și sigur ăștia îmi trimit. Ca niciodată și ei au spus nu… Ciudat, de obicei d-abia așteaptă să-mi ia banii. Atunci… bineee! Sunt român, am încercat să cumpăr și nu vreți(?), o să-l piratez! Jocul are doar cărți în pachet, imprimantă am, nu trebuie decât să cumpăr hârtie mai groasă. Google și „download Cards Against Humanity”. În 0.26 secunde, primul link, chiar PDF-ul, direct de pe site-ul producătorului. WTF!?


„Cards Against Humanity is available for free under a Creative Commons license.” Cu tot cu manual și mici și haioase instrucțiuni de imprimare și tăiere. Tot ce vrei. Și asta de la o companie care face milioane lună de lună… Jos pălăria! Am citit textele de pe câteva cărți și am început să înțeleg și de ce nu vor să trimită pachetul într-o țară pentru care nu au o versiune localizată. Adică oricare alta în afară de US, UK, Canada și Australia. Un meci de CAH nu o să aibă impactul scontat, ba chiar poate deveni plictisitor, dacă jucătorii nu sunt versați în politica, problemele, expresiile, glumele și așa mai departe, ale țării respective. M-am dezumflat… și era atât de bun… Dar stai! Pot să traduc drăcovenia asta. Ce idee minunată! Muhahaha… Am înlocuit politicienii și VIP-urile mai puțin interesante pentru noi cu unele mioritice, pe cât posibil similare, am căutat să găsesc expresii la fel de deocheate sau care spun cam același lucru, am creat chiar și câteva calambururi. Nu mai rămânea decât să testez.

2 Comentarii

 • mahri726
  Publicat decembrie 23, 2017 2:14 pm 0Likes

  Te-ai gandit vreodata sa-ti creezi propriul boardgame/joc de societate pe care sa-l finantezi prin crowdfunding ?

  • ncv
   Publicat ianuarie 5, 2018 10:53 am 0Likes

   scuza raspunsul intarziat, am avut invitati zilele astea si ne-am tot plimbat.

   sunt idei dar dupa cum vezi o simpla traducere mi-a luat ani sa o duc la capat. nici nu vreau sa ma gandesc cat mi-ar lua un joc intreg.

   daca reusesc sa ma asigur financiar, si astfel sa pot sa arunc 8-10 ore zilnic in calea proiectului, sigur, desi am alte idei mai complexe la care ma gandesc de mult.

Adaugă un comentariu