NEXT LEVEL Podcast 15: Încă mai discutăm chestia asta (revistă)

Episodul 15 din podcastul NEXT LEVEL începe cu o propunere ambițioasă (și probabil sinucigașă): dacă tot am reușit să strângem 47 de parai pentru un episod de stat la pălăvrăgeală și petrecem o bună parte din timp lamentându-ne despre situația presei scrise din România, de ce să nu ne forțăm norocul și să facem niște calcule?

Da, ați ghicit – este vorba despre o revistă care va fi lansată doar pentru susținătorii de pe Patreon. Vom ști exact tirajul, vom avea fonduri care să acopere toate cheltuielile și vom avea o relație directă cu voi, cei care încă ne mai citiți. Ideea de a avea un mijloc prin care sunt tăiați din ecuație intermediarii lacomi și cei care nu sunt absolut deloc pasionați de jurnalismul de gaming sună prea frumos pentru a fi adevărată. Însă platforma Patreon ne permite să lansăm o astfel de inițiativă și să testăm piața. Vom avea astfel ocazia de a răspunde odată și pentru totdeauna la veșnica întrebare „Când apare revista?”, reflectând în același timp interesul care există pentru copaci morți pictați cu cerneală gameristică.

Nu vrem să fim înțeleși greșit: suntem mai mult decât recunoscători pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor și ne bucurăm că podcastul a ajuns să aibă o comunitate de ascultători. Suntem conștienți de eșecurile din trecut și ne asumăm partea de vină pentru situația în care s-a aflat proiectul pe parcursul ultimilor ani (așa cum povestește KiMO în episodul 9). În același timp, ne-am bucura să putem să continuăm să facem ceea ce ne place și să unim comunitatea în jurul unui proiect concret care va exista atât timp cât interesul este menținut.

(Posibila revistă) NEXT LEVEL în cifre

Ideea de bază este ca revista să fie un produs de colecție livrat doar celor care decid să finanțeze proiectul pe Patreon. Nu se va mai întâmpla ca vreo revistă să fie ținută în soare de vreo tarabă care oprește 75% comision din vânzări și nimeni nu va mai profita de reduceri speciale pe site-ul eMag. Vom porni de la un tiraj de 100 de numere pentru a ajunge doar la fanii adevărați și vom avea grijă permanent ca oferta să fie egală cu o cerere clar exprimată (spre deosebire de experimentul anterior, unde au fost grăbite parteneriate cu diverși distribuitori datorită unor comentarii de pe Facebook, fără a sonda atent piața).

Și da, noua revistă se va numi NEXT LEVEL pentru a evita asocierile juridice cu proiectul NIVELUL2. Nu oferim un bun comercial, ci recompensăm fanii fideli care ne susțin pe Patreon. Vom ajunge oricum să plătim impozite, dar măcar nu avem de a face cu alți intermediari lacomi.

Dacă textul este prea lung, puteți asculta aici propunerea.

Conform calculelor, pentru un tiraj de 100 de reviste ar fi suficient să strângem $6 per episod de podcast de la fiecare persoană, timp de o lună. Asta ridică totalul la $24, dar asigură un produs final finanțat în totalitate de cititori, care nu va mai avea pagini întregi pline cu reclame și își va permite tot timpul să abordeze jocurile într-o manieră critică și lipsită de compromisuri.

Nu este un preț ideal pentru România, dar atât ar costa să plătim tipărirea revistelor, să remunerăm persoana care a făcut designul grafic pentru LEVEL și NIVELUL2, să livrăm revistele către voi prin curier (sau să facem petrecere de lansare unde vi le înmânăm) și să mai achiziționăm jocuri/console cu diferența care rămâne. În principiu, vrem să investim în creștere și calitatea conținutului – și cum proiectul NIVELUL2 a fost lipsit de venituri în ultimii 2 ani și jumătate, toți cei implicați am făcut voluntariat în încercarea de a ține în viață ceea ce considerăm ultimul bastion de jurnalism de școală veche.

Deja avem zece susținători pe Patreon care ne oferă $5 per episod, suntem foarte mulțumitori pentru acest sprijin și faptul că sunt dispuși să finanțeze astfel doar podcastul ne demonstrează că am putea cere un dolar în plus pentru revistă. Avantajele pentru podcast sunt include oricum în pachet.

Înainte să facem declarații fataliste despre presa scrisă din România și să cântăm prohodul jurnalismului, am considerat că ar fi util să facem o ultimă încercare. Dacă investitorii pe care i-am contactat nu pot vedea potențial în așa ceva, atunci rămâne la latitudinea voastră să decideți dacă putem realiza un astfel de proiect. Noi avem forțe proaspete și un nou val de entuziasm, așa că am decis să testăm apele.

În situația în care planul de lansare a revistei nu se concretizează, noi vom continua oricum să facem episoade de podcast și vom publica noi articole pe site de fiecare dată când avem timp liber printre celelalte munci pe care le facem. Prin urmare, conținutul va fi livrat către voi indiferent de caz. Dar dacă într-adevăr este ceva special la hârtia lucioasă pe care o răsfoim cu degetele și o păstrăm într-o colecție care pentru noi are valoare sentimentală, atunci poate că îi putem acorda o șansă.

Și da, avem multe alte subiecte de discuție în cadrul podcastului de o oră, dar vă vom lăsa să le descoperiți singuri. Din cauza idealismului stupid și irațional care ne caracterizează, am vrut să punem accent pe primele 2-3 minute unde discutăm despre posibila revistă. Dacă nu vă place ideea, puteți sări peste.

Adaugă un comentariu