Dreamhack şi Colonia de Toxici
S-a întâmplat un Dreamhack, iar Kotaku a scris asta despre publicul prezent acolo. Vă las un citat, în caz că nu aveţi chef să accesaţi link-ul: „However, during the finals, some people in the crowd began holding up signs to Virtus.pro reading “THEY ARE B” and “THEY ARE A,” potentially revealing important information about what Cloud 9 was or wasn’t up to.”
Pe scurt, toxicii şi-au făcut simţită prezenţa. Este, desigur, vorba despre aceiaşi toxici care populează 90% dintre comunităţile jocurilor online. Este vorba despre gândacii ce şi-au făcut cuib în sânul cercurilor de jucători decenţi şi educaţi, dornici doar să joace alături de persoane similare în atitudine şi comportament. În cazul meu, această bubă a titlurilor online reprezintă motivul întreruperii carierei mele de medic în Overwatch, lunetist în CS:GO sau înger cu atac AoE în League of Legends. Aşa se face că am ajuns să mă limitez la Legion, Diablo III sau servere private de Quake 3 şi Unreal Tournament atunci când îmi auto-administrez doza de multiplayer.
Dar comportamentul de maimuţă infectată cu Creutzfeldt-Jakob al unei părţi foarte vocale din public nu s-a oprit la câteva pancarte. Iată ce scrie Lauren Scott, comentator ESL, pe Twitter: „CSGO „fans” throwing shit at casters and holding up signs like this is fucking awful. Way to be twats. ( ° ͜ʖ͡°)╭∩╮” Pe reddit discuţia este şi mai aprinsă.
Toxicii sunt o problemă majoră, generată de industrie, tolerată pentru sumele cheltuite iresponsabil la evenimente – ori în magazinele in-game de obiecte cosmetice – şi primită cu braţele deschise de organizatorii care sunt incapabili să menţină un eveniment pe linia de plutire – pentru că la sfârşitul zilei, responsabilitatea acestei ruşini apasă pe umerii organizatorilor Dreamhack Bucharest 2016. Răspunsul oficial a fost cel mult stupid: „We’ve been very observant about this. The person in question was thrown out as soon as we spotted it that round.” Erau mai mulţi, băi băieţi…
Textul meu nu oferă soluţii, căci datoria jurnalistului de jocuri nu este aceea de reparator al moralei comunităţilor de jucători. Însă simţeam nevoia să mă exprim acid, să atrag atenţia, să arăt cu degetul spre grupul de zergi (sper să citească Mugetarea) şi să critic boala care a schilodit câteva comunităţi ce prezentau potenţial. Toxicii şi-au băgat coada peste tot, au adus cu ei crasa lipsă de educaţie şi au ruinat reputaţia unui eveniment simpatic.
Aş recomanda, totuşi, impunerea unei limite de vârstă sau condiţia prezenţei unor însoţitori adulţi în ediţiile viitoare. Altfel, sunt convins că situaţia nu poate decât să se agraveze. Mi-a fost milă de colegii mei deplasaţi acolo. Ptiu!
26 Comments
Militaru Ionut
Pentru prima oara in viata mea am participat la Dreamhack datorita Redactiei Nivelul2. Si ca orice om m-am dus la tombole nedandu-mi seama ca de fapt acolo, sunt inconjurat de zergi (toxici) :))… Ba pot sa zic ca daca castigai ceva se auzea numai HUO!! Iar la ultima tombola MAGUAY, s-au aruncat tricouri prin multime (nush cat de buna a fost ideea). Cert e faptul ca unul a aterizat fix in bratele mele insa bucuria n-a durat mult … 2 toxici mici la dreapta au incceput sa apuce de el si sa traga, unul mare si colos din stanga mea a inceput sa traga si el de tricou :)) … Binenteles am lasat tricoul in ghiarele fiarelor sa-si devoreze vanatul ca un marine de la terran devorat de zergi :))…
Aidan
Te înțeleg. Știu exact la ce te referi. Toxicii ăștia, zergii, troglodiții, exista atât in jocuri, cat si in afara lor. Se comporta in-game intr-un mod similar cu cel offline. De cate ori nu i-ai întâlnit „trăgând” verbal in tine, stricând meciuri din jocuri foarte distractive?
Scena esports seamănă tot mai mult cu galeriile de ultrasi, iar asta contravine unor crezuri personale pe care am ales sa le prezint in aproape toate recenziile mele de simulatoare sportive – pe multe le gasesti aici daca bagi un search cu „sport”.
Probabil ca asta înseamnă online/competitive gaming – libertate de acces si exprimare pentru toata lumea. Așa ca am ales sa ma retrag din universul MP deschis oricui, ori am rămas activ in câteva jocuri populate de grupuri diferite, inchise.
Alexandru
Crede-ma ca nici la ultrasi nu e asa 🙂 Am fost de foarte multe ori la meciuri si pana si aia sunt mai organizati ! Toxicii astia probabil nu au avut parte de o educatie corecta , am vazut un copil de 10 ani care tipa din tot sufletu la KennyS si cu masa langa el si nu ii zicea nimeni nimic …
dante-sama
Been there Aidan! In special in LoL.totul era bine si frumos cat jucam cu tovarasii oameni de peste 22 de ani, trecuti de copilariile stupide gen: „Oa, mi-au furat kill-ul!”, insa cand voiam sa ma joc iar oamenii cu care jucam de obicei erau offline, am ajuns la capatul rabdarii.
Cred ca cel mai eficient lucru ar fi impunerea unei limite de varsta 18+, in conditiile in care nu au peste 18 ani sa fie insotiti de un adult. Punct!
Aidan
Se intampla si in Overwatch mai nou, in special pe competitiv, unde am făcut o figura destul de frumoasa jucand healer cu Mercy. Am renuntat pentru ca eram penalizat injurios, chiar spurcat, pentru orice mica eroare – a mea sau a coechipierilor. Culmea, jocul chiar imi plăcea.
In Legion sau Diablo am grupul meu, pe multi cunoscându-i personal, asa ca dinamica relatiei este cu totul alta. Acelasi lucru este valabil si pentru Quake Live. Eh, ce sa-i faci…
Andrei
Am si eu o intrebare. Wouldn’t it be easier to just replace it with something else ? Ceva care sa nu fie in spiritul unui meci de fotbal pentru gameri ? Nu stiu daca o limita de varsta ar rezolva mare chestie. Adica suntem multi trecuti de 18 ani care nu stim cum sa ne comportam si nu avem restraints. Ma gandesc totusi ca se poate atrage si un alt fel de public. Mai putin toxic.
Aidan
Ce zici tu nu suna rau deloc, dar cum ai face asta? Cu ce am putea înlocui LoL, Dota, Hots, hearthstone sau csgo?
alex
aidan: cu ceva gen thief: the metal age dus in multiplayer, a.k.a. multiplayer ce necesita gandire nu reflexe rapide. dar pierzi publicul datator de bani.
Alex
Toate astea necesita foarte multa gandire, cat si reflexe rapide. Poate nu pare, dar chiar sunt foarte misto strategiile executate cu cap sau plays in toate jocurile. Comunitatea se datoreaza faptului ca sunt Free-to-play sau aproape free-to-play (CS cu toate reducerile lui) si deci daca esti toxic nu conteaza conseciintele ca iti faci alt cont….
Andrei
Wellp, eu zic sa le scoatem direct pe geam. Poti atrage o comunitate mai „cultivata” by changing what the convention is about. Cred ca ar fi multa lume interesanta de tech demos, game demos, talking to different devs, trying out some vintage stuff sau sa puna mana pe un controller de pe vremea lui Pazvante. Asta nu prea atrage toate gorilele pe care le vezi in chatu din lol/csgo si nici nu alieneaza vreo categorie de varsta. Sunt si multi adolescenti interesati de asta. Nu stiu daca ar mai ramane dreamhack insa. Dupa mine insa e clar ca nu putem avea spirit competitiv ca in Korea sau un show ca in alte parti. Cei care au crescut cu Starcraft (dar nu numai) si „glhf” sau „gg” sunt cam singurii care s-ar putea bucura de ceva pure esports. Majoritatea insa acum don’t have that ingrained in their head. Au cs gambling, making money si caractere cat mai flamboyant. Cel putin dupa mine. Cer scuze anticipat pentru spelling.
Andrei
*si pentru folosirea excesiva a lui insa*
Alex
Poti atrage o comunitate mai „cultivata” neinvitand romani. Articolul asta sugereaza o premisa falsa, ca ar fi o problema generala, inradacinata in comunitatea globala de esports din cauza comunitatii toxice. In realitate, ce s-a intamplat la Dreamhack Bucuresti nu s-a intamplat si in alte locuri. Din momentul in care realizezi asta (nu vad cat de greu ti-ar fi sa ajungi pana aici), este usor sa vezi paralela intre cat de tarani sunt romanii si comportamentul lor la acest turneu.
Andrei
Nu cred ca ce propui tu e tocmai corect. S-au intamplat chestii si in alte parti. Nu e ceva izolat la noi. There wre moments at things organized by Valve where players had their equipment stolen si unde au fost ravasite locatii. Premisa articolului nu prea e falsa. Cateva clickuri pe youtube iti vor arata just how vile the esports community is. De curand a fost si faza cu cs go gambling si alte lucruri mizerabile. E usor sa spui ca noi romanii suntem porci si tarani. Hai totusi sa ii rezolvam si pe cei care nu sunt.
Alex
De asemenea, as vrea sa-i vad pe PGL cum ies in fata si dupa turneul asta sa se laude cum Dreamhack e practic al lor si n-ar fi existat fara ei, asa cum au facut in editii precedente.
RIP
Aidan
Textul meu nu generalizează, doar reflecta comentariile străine si arata cu degetul spre un grup, care desi este minoritar, iese in evidenta prin toxicitate. Astia sunt reali, palpabili, like cancer, si parca depun zece oua odata. Încurajarea sau, mai rau, ignorarea lor nu poate aduce nimic benefic. Cel putin un deget mijlociu trebuia ridicat înspre ei si inspre organizatorii hăbăuci.
Cat despre comportamentul in-game, vreau si eu serverele/realm-urile/grupurile in care joci tu, pentru ca eu încerc mereu sa ii ignor pe cei care fac aproape nejucabil CS:GO si din cauza cărora au apărut memeuri. Zici de romani? Sa-i vezi pe cuscrii din est :))
dante-sama
Ohoo ca bine zici 🙂 Cand ai dat de un rus un pic pilit si suparat s-a dus dracu orice joc pe care l-ai juca. Din pacate, pentru marea majoritate, sunt inclinati spre CS:GO (este o adevarata cultura pentru ei aparent), si este cam greu sa-i ignori cand sunt cam majoritari.
Singurele jocuri pe care le-am jucat si am putut spune ca nu sunt pline de jucatori toxici si retardati sunt cele pe care le jucam in internet cafe-urile in care mi-am petrecut o buna parte din copilarie (Warcraft 3, Starcraft, Quake si Unreal Tournament si EVE Online si Guild Wars 2.
In GW2 cel putin, nici macar cand am jucat competitiv nu s-a luat nimeni de mine, desi la inceput faceam greseli dramatice si catastrofale pentru echipa :)) Dar in loc sa faca asta m-au invatat ce sa fac si cum sa incerc sa joc cu clasa mea (thief-ul) in PVP.
Kalrak
Ce nu inteleg … daca jocurile sunt 18+ … cum de le este permisa … chiar si cu sau fara prezenta parintilor … putoilor de sub 18 ani ?!?!?
Ziskele
Pe bune ca vanzatoarea sau steamul te cauta de buletin cand cumperi un joc?
Ziskele
Nu sunt un mare lingau de americani, dar daca un joc imi ofera posibilitatea sa joc pe NA, sar imediat. Am jucat Smite pe EU., daca greseai un pic iti luai carne in trei pungi, si daca aveau un scor de 3-7 pe echipe spamau cu surrender. Am 26 de ani si nu ma afecteaza injurii online, venite de la cine stie ce dubios, ma deranjeaza mai mult faptul ca nu stiu sa isi revina in meci si troleaza aratand cu degetu, „sunteti varza stau afk in baza”. Multumesc vitezei de internet din oras, care era pe locul unu in tara in 2015 si imi permite sa fac artificiul asta, am o experienta mult mai placuta acum online.
Sol
Si eu am probleme cu flamerii in LOL, dar jocul imi place prea mult, ca sa il abandonez din cauza asta. Solutia pentru mine, cand joc solo: „/mute all” din secunda 0. Ping-urile sunt acum suficient de avasate incat sa exprimi ce vrei sa faci, sau ce nu poti face cand altii o cer.
Alex
Am fost la toate DH-urile din RO, de cand a aparut la Turbohalle, dintotdeauna au fost toxici si ciobani la evenimente, dar au fost putini sau neglijabili.
Acum, insa, a fost sub orice critica.
Tot ce ai spus tu, plus imbulzeala maxima, lovit in stanga si dreapta samd. Am oprit eu in repetate randuri cate 1 sa il intreb de sanatate si de ce loveste pe toata lumea dar l-a durut fix in cur, in o instanta chiar cu ma-sa langa.
Ce solutii vad eu
– Sa nu ne mai zgarcim la securitate si sa rupa bratara la prima abatere + Kick out. SI SA SPUI ASTA DINAINTE. Am vazut DH-uri cu Staff si paza la fiecare colt, la noi de ce ne zgarcim? 60 lei biletul pe zi , in loc de 40 si bagi aia extra 20 in securitate si curatenie. SIMPLU
– Sa nu ne mai zgarcim la curatenie si staff aferent ca sa nu mai aratam ca o cocina afara
– Schimbarea ideii asteia ca merge cu cacaturi de concursuri de genu milogeala maxima pentru 1 tricou si „Cine suntem noooooi” „sa va aud cum tipaaaati” „Ziceti un produs de-al nostruuuu” „Cat e ceasuuul” si alte cacaturi de genul.
– Nu stiu daca limita de varsta mai e necesara daca avem securitate calumea, ganditi-va cat de mult v-ati fi bucurat voi pentru un DH cand erati mici. Am vazut si destui copii cu bun simt.
Astea ar fi cele mai importante in viziunea mea, pentru ca jocurile schimbate nu vor aduce la fel de multi participanti si, at the end of the day, asta conteaza pentru organizatori cel mai mult, Banii adusi, iar acum banii sunt in CS:GO, LoL, Dota, Hearthstone, nu mai sunt in Starcraft 2 🙁 care are o comunitate mult mai matura
Aidan
Habar nu ai ce pofta de sc2 mi-ai făcut. Uitasem sa il mentionez.
Alex
HEHE 🙂 vezi ca au commanderi noi in coop 🙂 Ultimul e chiar fun
Razvan
Am fost la GFinity Arena in Londra, in mall-ul de pe Fulham Broadway.
Este practic echivalentul PGL-ului nostru.
Ma bucur sa zic ca:
1) Nu am vazut copii, existand o limita de varsta si un bodyguard neprietenos sa o impuna.
2) Chiar daca era agitatie, totul era destul de organizat si civil.
Practice ai scris mai sus nu este ceva nou. Cand eram copil, nimeni nu avea PC acasa, prin urmare, mergeam toti la sali de jocuri (sali de jocuri, nu Internet cafe, Internetul era scump). Oameni toxici erau si atunci, sunt si acum. In general cu cat o persoana era mai mica, ca varsta, cu atat se purta mai patetic.
La inceput, toleranta pentru ei era foarte mica. Erau mai multi jucatori decat sali si patronii sau cei care lucrau acolo nu aveau nici o problema in a ii da afara. In timp, au inceput sa fie din ce in ce mai putini oameni si sa se faca compromisuri din ce in ce mai mari.
Cred ca acelasi lucru se intampla si cu Dreamhack.
Eu personal sunt pentru limita de varsta de 18 ani. In clipa de fata sunt in Asia si nu poti merge intr-un internet cafe fara pasaport. Rezultatul? Toata lumea isi vede de treaba, exista sectiuni dedicate pentru grupuri care joaca DOTA / LOL si sunt mai galagioase si in general, este atat de liniste incat poti sa dormi.
ncmihai
Au trecut vreo 2 luni de la dreamhack.
A fost prima oara cand am mers la dreamhack, mi-a placut atmosfera, finalul unui meci de csgo, momentele de dupa un clutch, aproape tot, cred ca au contribuit mai multe ca am stat langa un tip din Australia si am schimbat impresii, am vorbit de mancarea din Romania, orase (Brasov, Constanta, Suceava, Cluj, dar in Cluj a mai fost, deci in mare parte Cazinoul de la Constanta 🙂 )
Am 14 ani, si chiar m-au dezgustat unele actiuni, nu stiu daca sunt eu mai ciudat sau mai diferit, dar nu am suportat deloc unii copii care tipau (tipat este putin spus).
CE consider eu este vina parintilor, in ce sens, pai de exemplu copii „au primit prea mult nas” asa cum se spune, ma refer (am spus si mai sus ca sunt mai diferit) ca eu de exemplu, parintii mei nu imi dau banii de si pentru jocuri sau ceva care are in legatura jocurile, desi pot sa spun ca am o librarie destul de mare de jocuri (in principal Battlefield 4,3, BC2, CSGO, ARK, si multe altele), dar nu sunt aici ca sa vorbesc de mine.
Parintii ar trebuii sa isi verifice odraslele cele dragi, in sensul cel bun, adica eu cu tata am o relatie tata catre fiu, cate nu vorbim impreuna cand sunt in oras cu el, chiar daca am 14 ani 🙂
Please don’t hate, asta ii parerea mea despre copii de la dreamhack.
Aidan
Nu te judeca nimeni, stai linistit. Uite, sa citesti in numarul 7, cand apare, despre ce a insemnat Dreamhack Winter in Suedia. Am fost acolo si mi-a placut in draci! Wanna hear a good joke? Nobody speak, nobody get choked: copiii de acolo au facut toata atmosfera, in special in zona BYOC.