Futuristică: Project Ara

Exista o vreme când un singur joc reușea să stârnească geek-ul din mine, să mă arunce în spirale comparative și să aprindă pasiuni hardware demente. Crysis este cel mai bun și mai cunoscut exemplu. Ca și joc nu mi-a spus niciodată nimic, dar componentele necesare pentru a putea fi rulat cu detalii maxime erau prospectate zi de zi și păreau imposibile. Optimizarea unui sistem cu un preț decent, care să reușească să mențină un framerate în zona dulce 20-30 (setări medii), era o adevărată provocare. Până și lansarea unui nou benchmark era motiv de bucurie, iar overclocking-ul devenise o artă. Pe celălalt tărâm, noile console arătau și ele foarte bine, păream să fim în plin avânt tehnologic. O cursă de care m-am tot bucurat, cu care am crescut. Crysis a fost însă începutul sfârșitului, iar după el parcă totul s-a stins. Producătorii au realizat repede că un joc mai arătos va avea costuri de producție foarte mari, că nu va putea fi jucat decât de câțiva, dar și că nu va putea fi portat pe console, locul unde vânzările erau, încă, mult mai mari decât pe PC. De fapt, dacă porniți acum, aproape 8 ani mai târziu, un Far Cry 4 și-l comparați cu Crysis, o să realizați că diferențele la nivel grafic sunt încă foarte mici.

În timp, sistemele care puteau atinge și depăși capabilitățile consolelor au devenit accesibile, dar cum majoritatea jocurilor erau create în principal pentru acestea din urmă… tandemul PS360 a plafonat piața. Și când te gândești că Microsoft și Sony doreau să mărească ciclul de lansare al consolelor de la 6 la 10 ani! Pentru mine, PS4 și One au dezamăgit încă din start, pentru că era clar că și ele o să țină tehnologia în loc. Calculatoare la fel de potente, oarecum accesibile ca și preț, existau chiar din momentul lansării. Ceea ce nu realizam atunci era cât de puternică a devenit piața jocurilor PC, cât de diferită și variată. Salturile tehnologice nu vor mai fi la fel de mari ca în trecut, dar jocurile vor reveni acolo unde le e locul: în avangarda tehnologiei. Vor redeveni motivul pentru care merită să înveți și să dorești mai mult, să ceri putere de calcul și software mai potent etc. Simt că acest nou serial pe care încerc să-l încropesc are viitor și mă bucur.

 
Din 2010 și până mai ieri doar două tehnologii au mai stârnit acea pasiune de care vă povesteam la începutul articolului, dar nu cu aceeași putere, pentru că erau doar promisiuni pentru un viitor îndepărtat (poate am pierdut ceva și odată cu vârsta). Rift-ul celor de la Oculus, care va primi cât de curând articolul lui, imediat ce o să aflăm specificațiile unității retail. Și Steam Machine-ul celor de la Valve, care mi-a aprins luminițele nu pentru ce oferea, ci pentru că promitea să dinamizeze piața PC, să ofere o concurență solidă Windows-ului, mai multe resurse alocate jocurilor, dar și un controler deosebit de interesant. Așteptăm GDC-ul pentru mai multe detalii (promise de Valve). Nu m-aș fi așteptat însă, ca în prag de 2015, următoarea sclipire să vină din zona smartphone-urilor, poate și pentru că eu nu sunt adeptul lor.

Nokia-ul 206 din buzunar are toate dotările de care am nevoie. Design elegant, butoane mari, alarmă, dual-SIM și o autonomie de mai bine de 10 zile. Refuz să achiziționez un telefon modern nu pentru că nu m-aș bucura de el, ci pentru că încerc să mai reduc timpul petrecut în mijlocul universurilor digitale. La muncă lucrez cu calculatoarele și stau în fața lor constant, acasă, când nu am altă treabă, la fel. E suficient. Din același motiv nu mi-am făcut niciodată cont pe Facebook sau pe altă rețea de socializare similară, am impresia că tehnologia o să mă absoarbă cu totul. Cu toate astea, Ara m-a convins. Dacă aș putea să-l cumpăr mâine, aș face saltul imediat, pentru că m-ar lăsa să achiziționez doar modulele-opțiunile care mă interesează. Ba mai mult, ar deveni gadgetul perfect, pentru că poate fi mult mai mult decât un telefon, de fapt, poate fi chiar și un non-telefon, iar mulți, sunt convins că-l vor dori tocmai pentru asta.

(Înainte de a trece mai departe vă recomand să vizionați filmulețul de mai sus. Explică instant ce înseamnă Ara. Îmi pare oarecum redundant să descriu conceptul, aici imaginile chiar fac cât o mie de cuvinte.)

11 Comments

 1. Razvan februarie 7, 2015
  • Aidan februarie 7, 2015
 2. Călin Nahaiciuc februarie 7, 2015
 3. Radu februarie 8, 2015
  • ncv februarie 8, 2015
 4. Radu februarie 8, 2015
 5. daydr3am3r februarie 8, 2015
  • ncv februarie 9, 2015
  • daydr3am3r februarie 9, 2015
  • ncv februarie 9, 2015
 6. Caleb februarie 9, 2015

Leave a Reply