Shuttle XPC SZ87R6: Haswell ridicat la cub

Nu este nimic mai relaxant pe pământ, după o zi lungă şi istovitoare de muncă, ca redactarea unui text dreptunghiular. Desigur, termenul este unul inedit dacă aveţi neşansa să locuiţi în spaţiul real şi plictisitor, aflat în afara imaginaţiei mele afectate iremediabil de prafurile interstelare. Asocierea cuvântului “text” pe lângă adjectivul geometric “dreptunghiular” se referă, desigur, la componentele hardware cu formă rectangulară. Plăcile de bază sunt rectangulare. Acceleratoarele grafice sunt rectangulare. Procesoarele sunt rectangulare. Shuttle XPC SZ87R6 este un poliedru, iar poliedrele ocupa trei dimensiuni. Din acest punct de vedere, descrierea unui barebone nu ar trebui să ridice probleme – mai ales dacă este luat în considerare faptul că unitatea primită de mine pentru test a venit goală puşcă (fără procesor, memorii, VGA şi HDD). Astfel, sub carcasa metalică neagră se află o structură miniaturizată, construită pe fundaţia unei mobo cu chipset Intel Z87, ce suportă a patra generaţie Core i3/i5/i7 LGA 1150, oferind în acelaşi timp ieşiri video HDMI şi DVI, un slot PCI-E X16 cu suficient spaţiu pentru o placă grafică mărişoară şi patru socket-uri de memorie DDR3 1333/1600 (max. 8GB x 4). Să fiu sincer, dotările de bază sunt incredibile pentru un computer atât de mic (332 x 216 x 198 mm), partea de conectică fiind de-a dreptul fantastică. Aş aminti aici, printre altele, patru porturi USB 2.0 şi două porturi USB 3.0 plasate pe panoul din spate, alături de alte două porturi USB 2.0 şi două USB 3.0 amplasate frontal. Nici sunetul nu suferă din pricina lipsei calităţii audio ori confortului în utilizare, fiindcă SZ87R6 îşi împarte ieşirile chipului on-board Realtek ALC89 7.1 channel High Definition în acelaşi mod, făcând utilizarea unor căşti cu microfon foarte uşoară – lucru apreciat cu precădere de gameri, graţie accesului la jackurile frontale.

sz87r6_image_01.jpg
Deşi are un design compact, XPC oferă un sistem de răcire complex şi eficient, oriunde este nevoie.

Îmi pare rău că nu pot oferi mai multe detalii despre calitatea experienţei de utilizare pe termen lung, însă XPC Shuttle se laudă cu un sistem de răcire extrem de eficient, ce beneficiază de un design aparte. I.C.E 2 (Integrated Cooling Engine 2) ar trebui să menţină temperatura procesorului la un nivel normal în sesiunile intense de joacă/muncă, căldura degajată fiind preluată via patru heat pipes din cupru şi apoi ventilată activ în spatele carcasei. Teoretic, instalarea unei plăci video de mari dimensiuni nu afectează simţitor temperatura internă, însă consumul de energie poate reprezenta o chestiune delicată, căci sursa de 500W nu inspiră un grad ridicat de încredere, în ciuda certificării 80 PLUS Bronze. Şi cum sistemul barebone este unul custom prin definiţie, limitarea configuraţilor posibile datorită unor praguri importante nemodificabile reduce din versatilitatea cubului XPC. Personal, aş alege un astfel de sistem la locul de muncă, nu pe biroul închinat ludicului – dar eu am alte gusturi, mai puţin rafinate. Pe de altă parte, cu un i7 ajutat de 16GB RAM, un SSD rapid, un Radeon din seria 7800 şi o gestiune eficientă a cablurilor se obţine o platformă solidă, cu dimensiuni reduse.

sz87r6_image_02
Privit din spate, micuţul barebone Haswell rămâne la fel de sexy.

Îmi este greu să postulez acum, după doar câteva zile petrecute lângă un barebone incomplet, aşa că nu o voi face. După recentul duel mexican, prefer să fiu ceva mai precaut. Voi spune totuşi că respect conceptul din spatele micului poliedru – recomandat de calităţile sale unice – şi apreciez ideea miniaturizării PC-ului de gaming. Mai mic poate însemna mai bun, iar XPC SZ87R6 oferă o soluţie uşor de personalizat, productivă, puternică, silenţioasă, aspectuoasă şi practică. Pe scurt, o soluţie totală, destinată utilizatorilor aflaţi în căutarea unui PC priceput în egală măsură la gaming, muncă de birou şi redarea conţinutului multimedia.

Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre XPC SZ87R6 și soluțiile Shuttle din aceeași gamă, dar mai ales pentru a verifica disponibilitatea produsului în România, nu ezitați să contactați partenerul local Shuttle Europe, SAM Network SRL. Preţ de referinţă: 1900 RON cu  TVA.

6 Comentarii

  • valy
    Publicat aprilie 4, 2014 4:36 pm 0Likes

    cit costa

    • Aidan
      Publicat aprilie 4, 2014 6:49 pm 0Likes

      Nu as vrea sa indic catre vreun distribuitor, asa ca poti arunca o privire pe pagina oficiala.

    • KiMO
      Publicat aprilie 5, 2014 12:08 am 0Likes

      Contacteaza partenerul local Shuttle Europe in Romania, mentinat la finalul articolului.

    • Ioan Mihai
      Publicat aprilie 5, 2014 11:00 am 0Likes

      In jur de 1900 lei, insa e o investitie foarte buna. Sistemul ala de racire, Shuttle I.C.E., face toti banii. Au si o varianta ma ieftina, google it. 😛

  • MMX
    Publicat aprilie 5, 2014 11:53 am 0Likes

    Memoriile la 1600 sunt o rușine pentru un Haswell…
    http://www.corsair.com/en/blog/2014/march/haswellrealworld

  • maxmader
    Publicat aprilie 15, 2014 11:03 pm 0Likes

    In Germania pretul e 287euro.Cred ca iau si eu cubul.

Adaugă un comentariu