King of Dragon Pass ajunge pe Steam

Fiindcă mai am prostul obicei să încep o știre și, după vreo oră, să termin o mugetare și/sau un review cu un alt subiect, vă informez rapid că unul dintre jocurile mele de suflet, King of Dragon Pass, a fost lansat pe Steam. Bun. Și acum, povestea berbecilor din King of Dragon Pass poate continua.

Nu voi uita niciodată momentul în care mi-a picat în mână un CD rusesc cu King of Dragon Pass. În primul rând, pentru că niciodată nu mi-a picat în mână un CD rusesc cu King of Dragon Pass și a trebuit să inventez momentul respectiv. Și nu-mi uit niciodată minciunile (cred). În schimb, prin 2001 (plus sau minus un an)  a picat (pe hard disk-ul unui PC dintr-un net cafe) o arhivă pirat cam la vreo șase ore după ce am nimerit absolut din greșeală pe FTP-ul privat al unui individ foarte secretos de care m-am împiedicat tot din greșeală în timp ce intrasem, de plictiseală, desigur, pe un canal obscur de IRC. Coincidența uriașă a fost că, întâmplător, aveam cu mine vreo câteva CD-uri blank (pe vremea aceea foloseam discuri compacte, un fel de stick-uri de memorie plate și foarte lucioase pe o parte). Nu mică mi-a fost mirarea când am aflat că internet cafe-ul în care mă aflam era singurul cu CD Writer (un dispozitiv care ardea informație pe acele stick-uri plate și lucioase) de pe o rază de câțiva kilometri. E ca și când Universul a conspirat ca eu și King of Dragon Pass să ne întâlnim. Cincisprezece ani mai târziu, Universul, Gaben și câțiva oameni de bine care au dezvoltat versiunea de Android conspiră din nou. Ce s-a lansat pe  pe Steam este o portare a versiunii pentru Android (căreia îi lipsesc câteva adăugiri din versiunea de iOS, dar producătorii ne asigură că își vor găsi ele calea către Steam în viitor). Cu rezoluții mai mari de 800×600, vreo 48 de scene și patru ilustrații noi, o mână de bug fix-uri, plus achievments și trading cards, pentru amatorii de așa ceva. Asta în cazul în care vă întrebați ce rost are să îl cumpărați din nou dacă aveți un CD original (dacă da, facem o afacere?) și versiunea lansată pe GoG , bașca variantele pentru iOS și Android.

kodp1

Înainte ca șirul incredibil de coincidențe de care vă povesteam mai sus să mă aducă în posesia lui, auzisem ceva de King of Dragon Pass, dar, ca să fiu sincer, nu mă așteptam la asemenea lighioană cu multe poze și de vreo câteva sute de ori mai multe cuvinte. La început, l-am jucat în draci în speranța că, la un moment dat, se vor termina pozele și va începe acțiunea. Puteți spune că sunt naiv, dar am crezut cu tărie și în legendele împletite în jurul clasicului joc rusesc cu lupul din Nu Zaieț. Se spunea că, dacă reușeai să prinzi 1000 de ouă, ceva extraordinar se va întâmpla. Legendele n-au căzut de acord în privința acelui „ceva”, căci fiecare posesor, sătul să prindă ouă cât e ziulica de lungă, avea propria teorie despre ce se va întâmpla la 1000. Unul vroia un joc cu mașini cum văzuse el la rușii de unde i-a cumpărat mă-sa device-ul, altul ceva cu bătaie, eu deja trecusem în realități virtuale și începusem să visez că-i mușc capul iepurelui (n-a fost să fie, dar era să-mi rup incisivii când am încercat să mușc aparatul), și așa mai departe. Acțiunea a început, ce-i drept, dar colorată de poze și descrisă în text. Așadar, simțiți-vă avertizați. Veți cumpăra (pentru că îl veți cumpăra dacă n-ați făcut-o până acum) un simulator de trib care mustește de text, împrăștie un miros puternic de choose-your-own-adventure și RPG și-ți lasă un aftertaste puternic de strategie pe ture. Și este unul dintre puținele jocuri căruia, deși e cam costeliv după standardele actuale, doar poză și text, chiar i se potrivește eticheta de „EPIC”. Mai ales când reușești să devii THE King of Dragon Pass. Ceea ce vă urez și vouă: un trib prosper, domnie liniștită și un cont cu 12 euro mai ușor. Go buy.

P.S: M-am jucat doar cu versiunea pentru Android (managementul de trib merge brici pe tren), deci nu pot spune cât de bună este portarea pe PC. Aflu când primesc salariul și vă spun. Până atunci, pot spune doar că jocul este minunat și ar merita un loc de cinste (și) în biblioteca de Steam.

2 Comentarii

 • Cavalary
  Publicat iulie 30, 2015 12:27 am 0Likes

  Eu chiar zilele astea ziceam sa revin la el, dupa o prima incercare esuata complet si o a 2-a abandonata temporar cu ceva timp in urma. Versiunea GOG, bineinteles.
  Vreo sansa sa ajunga si acolo asta? :/

  Ah, deja au intrebat si altii si exista si un… semi-raspuns oficial: http://www.gog.com/forum/king_of_dragon_pass/udated_mobile_version
  „I would have to double-check our agreements, but I believe HeroCraft is free to sell it via GOG.com as well as Steam. But I suspect they won’t (although I haven’t asked).
  I also suspect you are wondering if the 1999 game you bought on GOG will be updated, and the answer is that it cannot be.”
  :/

 • Jamven
  Publicat mai 3, 2016 5:56 am 0Likes

  Este la reducere pe Steam, cu -33%. Costă în jur de 8 euro acum. 😛

Adaugă un comentariu