Review: NARUTO SHIPPUDEN Ultimate Ninja STORM 3 Full Burst

De-a lungul experienţei mele de redactor într-ale jocurilor (o experienţă mai mult lată, dar suficient de bogată în evenimente incendiare), m-am confruntat cu o sumedenie de titluri interesante, rezonante sau mai puţin rezonante, însă NARUTO SHIPPUDEN: Ultimate Ninja STORM 3 Full Burst câştigă detaşat la categoria “Cel mai neinspirat titlu din istorie”. Din păcate, nu văd vreo alternativă comodă, care să nu genereze confuzii – căci, pe lângă faptul că sună îngrozitor de urât, NSUNS3FB este o abreviere mai lungă decât forma completă a multor alte titluri simţitor mai plăcute urechii. Demonstrez acest act de agresiune scrisă faţă de titlu fiindcă peştele se împute uneori de la cap, iar Naruto pare să-şi complice inutil existenţa cu multe dintre elementele constitutive ce îi urmează numelui tulburător.

De ce? În mod bizar, nu găsesc o explicaţie auto-suficientă, de la sine înţeleasă. Aţi simţit vreodată că ceva nu se leagă cum trebuie, deşi imaginea de ansamblu nu trădează probleme evidente? Altfel spus, aţi urmărit trailerul de mai sus cu atenţie? Că Naruto transformă legenda manga într-un produs ludic semi-interactiv “over-the-top” nu este un secret pentru fanii seriei, dar lucrurile pot căpăta o formă exagerată şi alienantă pentru nou veniţi, mai rapid ca lovitura de sabie din poziţia Jodan no Kamae. La suprafaţă, Ultimate Ninja Storm 3 Full Burst este un “fighting game with a twist”, asezonat cu elemente action-adventure, button mashing bonanza şi o poveste cât se poate de încurcată. E genul „iubeşte-l sau lasă-l”, cu o direcţie artistică specifică creaţiilor anime, începând cu muzica şi terminând cu expresivitatea personajelor.

naruto_screenshot_PC_01
Până la urmă e cu bătăi – şi ai de unde alege bătăuşi.

Totuşi, Naruto reprezintă o felie importantă de cultură pop niponă, cu fani răspândiţi pe mapamond. Există ceva în creaţia lui Masashi Kishimoto, ceva aparte, care atrage şi construieşte un sentiment de fidelitate în mentalul celor îndrăgostiţi de aventurile tânărului ninja Naruto Uzumaki. După succesul înregistrat de versiunea disponibilă pe console, japonezii de la CyberConnect2 au decis să-şi lanseze creaţia şi pe Platforma Tuturor Platformelor, adică superbul şi sublimul PC(!). De distribuţiile americană şi europeană s-a ocupat Namco Bandai, jocul fiind disponibil atât retail, cât şi digital. Oricum, aceste detalii ţin mai mult de latura comercială şi sunt irelevante în contextul recenziei. Dacă aţi parcurs restul textelor publicate de subsemnatul până acum, veţi observa o schimbare acră în sistemul meu de notare/apreciere. Motivul constă în doza suplimentară de cinism lichefiat ce mi-a fost injectată în creier după dispariţia revistei, cuplată cu realizarea subită că nimic nu durează veşnic – mai ales hype-ul. Pe deasupra, cred că merităm mai mult, noi ăştia fixaţi cu degetele pe WASD – mai mult din orice ne-a fost oferit până acum. Poate nu sunt suficient de coerent, aşa că voi reformula, cu trimitere directă către Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 3 Full Burst: începând cu numele şi terminând cu sistemul de combat, nimic din NSUNS3FB nu se încadrează în tiparele ordinarului. 5…4…3…2…1…Liber la interpretarea eronată a vocabulei „ordinar”! Vă rog să-mi acordaţi, în rândurile ce urmează, şansa de a explica afirmaţia mea aparent ursuză.

naruto_screenshot_PC_02
Puţin diferit faţă de Mortal Kombat sau Street Fighter, nu-i aşa?

3 Comentarii

 • Tiberiu
  Publicat mai 2, 2014 6:24 pm 0Likes

  Acest joc este chiar interesant.Dacă te gîndeşti bine,nu prea respecta storyline-ul din Naruto OVA,dar compensează prin Gameplay.Personal eu i-aş da un 8…

 • Emil Capusan
  Publicat iunie 10, 2014 9:52 pm 0Likes

  Un mic,mic pe dracu,un mare sfat:data viitoare cand v-a mai aparea un nou titlu din seria Naruto,incercati varianta japoneza nu cea engleza,pe bune,Naruto suna ca o pisica care e pe cale sa-si piarda si ultima viata!Dublajul in engleza e o bataie de joc la aceasta formidabila creatie.

 • Emil Capusan
  Publicat iunie 10, 2014 9:57 pm 0Likes

  Pote sa ruleze si pe PC,atata tot.Asa e si cu „blandul” Dark Souls,dar dca vrei sa ai o experienta mai sinasa,ar fi bine sa pui mana pe banii lu’ vecinu si sa-ti iei un gamepad,daca nu ai!

Adaugă un comentariu