Observation – REVIEW

Observând Observation

Puținele momente în care poți devia de la programarea lui SAM nu au un impact real asupra evenimentelor. Ți se oferă doar o linie alternativă de dialog după care lucrurile merg la fel de normal ca până atunci. Ceea ce este oarecum dezamăgitor.

Faptul că ești de partea cealaltă a baricadei și trebuie să pui binele misiunii deasupra (poate) binelui echipajului ar fi putut crea un pic de zonă morală gri în care să operezi și să simți că alegerile tale contribuie la deznodământ.

Interviu cu dezvoltatorii

Dar No Code este un studio mic care a fost înființat doar pentru ca Observation să poată exista. Este oricum impresionant ceea ce s-a putut realiza cu doar o mână de oameni. Observation este 100% un joc făcut din pasiune și ai senzația asta în fiecare moment petrecut în carcasa lui SAM.

Unul dintre co-fondatorii No Code, Jon McKellan, a lucrat ca graphic designer specializat pe interfața utilizatorului la Alien: Isolation și se vede: 40% din timpul de joc îl vei petrece navigând sistemul de operare al lui SAM, iar experiența este fluidă, estetică și imersivă în universul jocului (aspect pe care eu îl consider cel mai important la arta digitală interactivă).

Voice acting-ul este pur și simplu genial: Kezia Burrows, vocea angelică a Emmei Fisher, contrastează perfect glasul rece și monoton al lui Anthony Howell (SAM). Faptul că amândoi au fost colegi cu Jon McKellan pe durata proiectului Alien: Isolation contribuie cu siguranță la chimia dintre ei. În ceea ce privește coloana sonoră… e destul să auzi genericul jocului ca să te convingi.

9,2

+poveste captivantă

+ultra cinematic

+imersiune impecabilă

– reamintirea obiectivelor nu este destul de amănunțită cât să-ți dai seama ușor ce ai de făcut.

– liniar

Testat pe: PC
Disponibil pe: PC, PS4
Gen: Adventure-Puzzle
Producător: No Code
Distribuitor: Devolver Digital
Data lansării: 21 mai 2019

5 Comentarii

 • Lucian
  Publicat septembrie 23, 2019 9:35 am 0Likes

  no clip/code?

  • Mihnea Nita
   Publicat septembrie 23, 2019 2:17 pm 0Likes

   Din obisnuinta :))
   Am schimbat acum, Multam’!

 • Lucian
  Publicat septembrie 23, 2019 9:40 am 0Likes

  samana cu eXperience 112?

  • Mihnea Nita
   Publicat septembrie 23, 2019 2:21 pm 0Likes

   Da, dar estetic e mult mai bine finisat. La capitolul storyline nu ma pronunt ca nu am jucat eXperience 112

 • Jay
  Publicat septembrie 25, 2019 9:42 am 0Likes

  Good job Mihnea, nice review. Ai scris foarte fain si in old style, imi aduce aminte de vremurile bune cand aveam reviste de gaming.

Adaugă un comentariu