Războiul Platformelor: Neliniștea Dinaintea E3
Cum Nintendo nu prea mai produce altceva în afară de jocuri și console, trebuie să împingă cu toate motoarele pentru a ieși din acest impas. A mai angajat 200 de oameni, a mai deschis case de producție, a semnat parteneriate cu altele, încearcă să lanseze jocuri care să pună, în sfârșit, în valoare, tableta și mai are și câțiva jokeri. În caz de panică, un Pokemon HD cu arene și campionate online…
Sony, pe de altă parte, se regăsește exact în situația inversă lui Nintendo. Una din cele mai mari companii de pe glob (în primele 100), cu peste 140 de mii de angajați, cu ramuri de producție și servicii ce oferă de la baterii la filme. Un gigant care se îndreaptă spre un al șaselea an consecutiv în care totalul va fi negativ. Pierderile sunt estimate la 1.3 miliarde de dolari (doar pentru anul fiscal 2013-2014) și se datorează, în principal, diviziilor care produc hardware, minus una. Internetul de mare viteză le omoară încet, încet, până și veniturile din zona blu-ray. Cele mai profitabile branșe ale lor fiind casele de producție muzică și film, dar și finanțele – bancă online și asigurări. În încercarea de a opri hemoragia, Sony va vinde anul acesta divizia PC, numele Vaio urmând, cel mai probabil, să dispară. Mulți dintre acționari împing spre a sparge compania în mai multe părți, pentru că hardware-ul trage în jos valoarea acțiunilor, dar și pentru că e foarte greu să te focusezi și să vii cu flexibilitatea necesară în zona muzică și film, de exemplu, când încerci să strunești o companie atât de mare.
Șeful a tot ce înseamnă PlayStation și gaming în cadrul Sony, Kazuo Hirai, a fost numit, pe întâi aprilie 2012, Președinte și CEO al întregii companii. „Erou” carismatic și onest, sper să reușească să echilibreze situația. |
Acel minus unu, subliniat mai sus, este exact divizia PlayStation, care a reușit să vândă în mai puțin de 6 luni de la lansare, mai bine de 7 milioane de PS4. Cererea fiind în continuare, ciudat, foarte ridicată. Spun ciudat, pentru că deși gamer-ii sunt pregătiți și doresc o nouă consolă – generația trecută a durat mult mai mult decât cele anterioare – companiile producătoare de jocuri au fost luate prin surprindere de vânzările bune și nu au avut nimic pregătit pentru noua generație. În acest moment nu există nici un titlu extraordinar care să însoțească Xbox One sau PS4.
Lipsa compatibilității cu sistemele anterioare subliniază și înrăutățește seceta, iar cum numărul entuziaștilor este unul finit, cele două console riscă, în lipsa unor titluri care să le sublinieze calitățile, să ajungă în aceeași situație cu Wii U. Primul producător care va lansa un joc bun, exclusiv, pentru noile console, se va îmbogăți. Și sper să fie unul indie. Transistor se lansează în câteva zile, doar pe PC și PS4. Dacă o să confirme, producătorii lui Bastion o să-și câștige banii binemeritați. Mă mai uit și la Project Cars, care a renunțat la PS360 și îi dă înainte cu PC, One, PS4 și Wii U. Dacă le reușește o simulare mai bună decât cea din Forza și Grand Turismo, și-au asigurat vânzările. Deși o să aibă o grafică inferioară, versiunea Wii U îmi pare și ea foarte interesantă, pentru că gamepad-ul incorporează un giroscop și un accelerometru, iar ecranul poate aduce în prim plan toate butoanele unei mașini de Formula 1, de exemplu. Dacă le iese și un 60 de cadre pe secundă…
8 Comentarii
Razvan
Este un articol interesant cu o singura exceptie …
Microsoft are situatia cea mai buna din toate trei. Nintendo este doar o firma de jocuri si doar prin asta au profit. Microsoft pe cealalta parte cauta sa creeze un ecosistem. Nu este vorba doar de XBOX. Este vorba de Windows, este vorba de toate aplicatile Microsoft.
La fel actioneaza si Google. Gmail este gratuit. Google Drive sunt gratuite. Cand s-au lansat, ofereau capacitati superioare multor servicii platite. De fapt, multe din servicile lor gratis sunt mai bune decat cele platite.
De ce fac asta? Pentru ca ei se folosesc de absolut tot ca sa monetizeze reclamele lor.
Nintendo cauta sa aiba o consola de jocuri si doar atat.
Sony este undeva la mijloc.
Dar pentru Microsoft, consola este doar o alta rotita in sistemul lor. Nu stiu sa cuantific cati care au cumparat XBOX 360 au preferat un PC cu Windows in loc de MacOS sau daca cei care cumpara XONE prefera un telefon cu Windows Mobile in loc de Android dar nu este greu de observat corelatia. Poate pe hartie pare o pierdere dar in realitate, nu cred ca este.
Prin urmare, Nintendo este in cea mai proasta situatie. De Sony imi pare rau, au avut intodeauna produse bune si VAIO este cel mai bun brand de laptopuri care l-am folosit. Iar Microsoft fie ca pierd sau nu bani cu, consola, castiga cu celelalte produse ale lor.
Aidan
Nintendo este mai mult decat un producator de jocuri. Tot Nintendo, cu aceeasi filosofie, dezvolta console de foarte multa vreme – si o face extraordinar de bine. Sunt un iubitor al produselor si jocurilor Ninten’, iar situatia curenta ma afecteaza negativ.
Eu inca mai sper ca se poate, dar este nevoie de un salt, nu de un simplu pas.
ncv
@ Razvan, dar ce spui tu aici nu contrazice ce spun eu. Bineinteles ca Microsoft vede si vrea mult mai mult de la brand-ul Xbox, dar asta nu inseamna ca aceasta bransa o duce bine, ai impresia ca am scos acele numere din burta. Situatia este atat de proasta (ca si profitabilitate) in acest moment incat sunt multi actionari care doresc vinderea diviziei Xbox. Dupa parerea mea habar nu au ce cer…
http://www.washingtonpost.com/blogs/the-switch/wp/2014/02/05/investors-want-microsofts-new-ceo-to-kill-xbox-bing-and-surface/
Faptul ca Microsoft pompeaza mai multi bani decat scoate e stiut de mult (din nou, vorbesc doar de Xbox aici, exceptand Bing, toate ramurile lor sunt profitabile, extraordinar de profitabile). Faptul ca o dau in bara de fiecare data cand schimba ceva nu-i ajuta deloc.
http://www.escapistmagazine.com/forums/read/7.833461-Microsoft-Loses-2-Billion-Per-Year-On-Xbox-Analyst-Says
ncv
Da, Xbox este o rotita intr-un angrenaj mai mare, dar nu sunt de acord cu ideea cum ca cei care au cumparat Xbox vor cumpara neaparat Windows. Ar fi bine sa lege cumva sistemele si sunt convins ca se va si intampla pe viitor, dar pentru moment nu exista miscari vizibile in aceasta directie. Controlerul de Xbox One nici macar nu este compatibil cu W7 sau 8, momentan, in timp ce cel al lui Sony (PS4) este…
Poate te referi la faptul ca interfetele sunt oarecum asemanatoare. Prea putin pentru a opri pe cineva din a alege Mac OS sau Linux, daca asta vor.
Android? Se pare ca piata Android le aduce castiguri de peste 2 miliarde de dolari anual… habar nu am cum, nu am stat sa investighez dar asta spun rapoartele.
http://www.forbes.com/sites/erikkain/2013/11/08/microsoft-earns-2-billion-a-year-from-android-is-it-time-to-drop-xbox/
La fel, crezi ca cineva care va cumpara un Xbox One va ajunge sa prefere un Nokia (Microsoft a cumparat Nokia) cu Windows? Care e legatura? De ce nu ar prefera un iPhone sau oricare alt smarphone cu Android? Care sunt beneficiile de a avea aceste doua platforme una langa alta? Nu te iau pe sus. Ma gandesc ca poate mi-a scapat ceva, si am de gand sa continui articolele de acest gen, asa ca o sa-mi prinda bine.
Stii ce m-ar face pe mine sa aleg un telefon cu Windows? Daca m-ar lasa sa instalez Unity si Flash.
Daca am inteles bine, Kindle-ul Fire al celor de la Amazon suporta si Flash si Unity. Pentru mine aceste doua bonusuri propulseaza aceasta tableta pe primul loc intre toate de pe piata.
Theo
Fain articol, dar
„Kinect nu v-a mai fi un standard One”. Va*. Kinnect nu va mai fi. 😀 srry, it scratched my eye 😉
ncv
asa am facut? 🙁
am modificat, multumesc!
vlad
stiti cumva daca ROCKSTAR GAMES va participa la E3 2014?
ncv
Rockstar nu prea participa la E3. Anul acesta nu au facut nici un fel de declaratii in acest sens.