RED DEAD REDEMPTION 2 – O RETROSPECTIVĂ

În 2012 începem să auzim diverse zvonuri legate de GTA V. Apar screenshot-uri, trailere și totul părea să fie… OH MY GOD THEY DID IT AGAIN! În 2013, apare. Îmi cumpăr Xbox 360 special pentru el, cumpăr jocul, îmi iau concediu, ajung acasă, bag discul în unitate, apoi „fade to black”. Pe bune. Aparent, din diverse motive, nu e cea mai bună idee să bagi un disc original într-o consolă modată. Hello RROD and FU!

Dă-i și colindă site-urile de anunțuri. Consolă modată, modată, modată, modată și în sfârșit una nemodată la preț decent. Bun. O cumpăr, bag discul și… și pierd noțiunea timpului. Nu mai conta dacă e zi sau noapte și zău dacă îmi păsa vreun pic. Din nou, arată demențial. Povestea pe măsură. Personaje incredibil de bine conturate. O hartă IMENSĂ. ATÂTEA DETALII! DOAMNE, CE JOC! Zeci de ore duse, terminat povestea, apoi jucat în continuare ca să descoper tot.

Am reușit apoi să pun mâna pe Red Dead Redemption și să-i descopăr farmecul, la 3 ani de la lansarea lui pe piață. Însă după GTA V, nu mi s-a mai părut atât de impresionant. Dar nu ai cum să nu te  îndrăgostești de personaje și poveste. De un western veritabil. Sângeros. Epic.

Doi ani mai târziu, TOT GTA V, dar de data aceasta pe PC. Texturi 4K, 70 de giga ocupați pe hard și mai ales first-person. Iarăși, trec zile și nopți pe nesimțite. Din nou e un pas înainte, cu toate că este în esență același joc.

Că GTA V este unul dintre cele mai bune jocuri făcute vreodată ne stau mărturie atât review-urile, cât și vânzările. Peste 95 de milioane de exemplare vândute. Păi numai eu l-am cumărat de trei ori. Prima dată pentru Xbox 360, a doua oară pentru PC, că trebuia să-l joc din perspectivă first person și refăcut, iar a treia oară pentru Xbox One, că nah, venise Crăciunul și l-am prins la reducere. A redefinit genul open-world? Da, cu siguranță. E mai bun decât Mafia 3/Saints Row țâșpe/Just Cause enșpe și restul celor care au tot încercat să reproducă formula? Cu siguranță. Apoi, avem GTA Online, componentă datorită căruia jocul încă mai apare în Top 10 vânzări pe toate platformele, la 4-5 ani de la lansare.

A rămas cel mai bun open-world? Discutabil. Dacă luăm în considerare fenomenalul action-RPG The Witcher 3, mulți ar zice că a fost întrecut. Eu unul n-aș putea să aleg între ele, pentru că le iubesc în mod egal.

1 Comentariu

  • Loom
    Publicat noiembrie 27, 2018 8:46 am 0Likes

    Foarte fain! Asteptam reviewul!

Adaugă un comentariu