REVIEW: Battlefield 1 (M.I.A.)
Lipsurile cauzate de diversitatea slabă a armelor sunt compensate parțial de restul gadgeturilor și de vehicule. O adăugire înspăimântător de veridică (prin faptul că s-au gândit la ea) o constituie așa-numitul „mustard gas”, o armă chimică revoltătoare prin efectele sale asupra organismului uman. Simt cumva că Battlefield 1 nu prezintă într-un mod adecvat potențialul distrugător al acestei arme – este suficient să îți pui masca de gaze pe cap și ai scăpat de amenințare. Grenadele cu mustard gas constituie în mod clar un element tactic interesant, mai ales pentru că nu mai poți ținti cu arma atunci când ai masca pe față, ceea ce poate deveni imediat un inconvenient major în timpul unei lupte frenetice. Restul instrumentelor aducătoare de moarte și distrugere vă las să le descoperiți singuri. Sunt multe și nasoale.
În umbra giganților
Vehiculele terestre blindate urmează cumva linia armelor de foc, în sensul că sunt niște monștri de fier brutali și greu de doborât, chiar și pentru jucătorii experimentați. Avantajele oferite de un tanc sunt oarecum contrabalansate de controlul greoi și de faptul că nu prea vezi mare lucru din interiorul bestiei. Mie, cel puțin, mi-e foarte greu să împușc orice de la bordul oricărui vehicul. Așa îmi imaginez că se simțeau și piloții adevărați de tancuri, doar că ei aveau de suportat și căldura și zgomotul din interior. Altfel, avem la dispoziție și diverse mașini blindate sau motociclete cu ataș, precum și deja celebrul cal, de pe care poți să retezi capetele dușmanilor ca Alexandru Lăpușneanul și care îți oferă o mobilitate foarte bună. Avioanele sunt prezente și ele la datorie și te vei simți exact ca Baronul Roșu, dacă ești genul ăla de individ care se pricepe la pilotat avioane. Senzația pe care o ai în aer este total diferită de cea experimentată în avioanele de vânătoare din BF4, iar mutatul de la mitraliera din față la cea din spate în timpul zborului a fost suficient să îmi activeze groaza de înălțimi.
Desigur, marile, la propriu, adăugiri sunt așa-numiții behemoths, niște vehicule ENORME, care vin în ajutorul echipei care se descurcă mai prost într-un meci, în ideea de a echilibra lucrurile. Deja știți de dirijabilul pe care l-ați văzut în trailer, care arată incredibil de bine, mai ales atunci când arde în flăcări și se prăbușește încet. Ceilalți doi behemoths sunt un tren ultrablindat și un distrugător naval, temutul Dreadnought, care seamănă moarte și deznădejde în rândul echipei inamice. Cu toată puterea de foc de care sunt capabili acești behemoths, mi-e greu să zic dacă am văzut vreodată unul dintre ei întorcând semnificativ sorții de partea echipei respective. În meciurile jucate de mine, echipa adversă reușea destul de des să distrugă super-vehiculul și să își păstreze avantajul, mergând irevocabil spre victorie. Poate că pur și simplu ocupanții zeppelin-ului erau niște cartofi care nu erau în stare să îl folosească la adevăratul potențial distructiv. Voi mai cerceta problema.