Review: Franchise Hockey Manager 2014

Vă propun un exerciţiu de încredere: aş vrea să considerăm valabilă accesibilitatea unui simulator de business management sportiv. Ce-i drept, după experienţa Out of the Park Baseball 15, s-ar putea să fie destul de dificil, mai ales dacă aţi avut curiozitatea să încercaţi jocul celor de la OOTP Developments pentru mai mult de două partide – şi folosesc aici termenul de „joc” cu mare largheţe, căci mecanismele financiare şi tactice ale baseballului nu au fost vreodată portretizate cu atât de multă acurateţe şi seriozitate. La nivel de profunzime a gameplay-ului, se poate spune acelaşi lucru despre Franchise Hockey Manager 2014, un alt titlu de management sportiv marca OOTP Dev. Însă aleea hocheiului pe gheaţă are un parcurs interesant, peste care se aştern un nume şi o comunitate: Eastside Hockey Manager şi impresionanta lui legiune de fanatici.

FHM_2014_screenshot (1)
Un meci portretizat în sistem text play-by-play şi cu o interfaţă grafică redusă la minimul necesar.

Îmi era imposibil să abordez FHM 2014 fără să amintesc Eastside, ţinând cont că ediţia originală a celui din urmă este gratuită, descarcabila la pachet cu o multitudine de modificări şi pachete actualizate, ba chiar preluată apoi de Sports Interactive şi transformată într-un joc cu greutate la cântarul industriei. Dar între Franchise şi Eastside există o linie îngroşată, ce separă filosofia din spatele metodei prin care hocheiul este simulat, de la atitudine, şi până în măruntaie. Vă recomand să descoperiţi singuri valorile impresionante din EHM, fiindcă nu îmi permit să întru aici în detalii concrete, cu toate că este suficient să mă gândesc la impactul real transmis în lumea sportului şi încep să dau mărunt din buze. În orice caz, FHM 2014 nu se lasă mai prejos şi mizează pe minimalismul grafic, sistemul de management tehnico-tactic user friendly şi pe baza de date atent construită.

FHM_2014_screenshot (2)
Panoul de gestiune tehnico-tactică.

6 Comentarii

 • Mircea
  Publicat octombrie 31, 2014 9:28 am 0Likes

  Care e faza?
  Acum câteva zile review pentru un manager de Baseball. Care primește nota mare.
  Astăzi review pentru un manager de Hockey care primește nota mare.
  Ceva pute. A șpaga.

  • Aidan
   Publicat octombrie 31, 2014 3:10 pm 0Likes

   Ambele jocuri sunt mai mult decât excelente şi sunt apreciate de stafful tehnic al unor cluburi sportive sau de jucători renumiţi, datorită calităţii nivelului simulării şi al impresionantei baze de date.

   Pe de altă parte, tu eşti fie un troll răuvoitor, fie total necunoscător când vine vorba de jocurile marca OOTP. Las aici comentariul tău, deşi nu mă obligă nimic să permit speculaţiile absurde.

  • KiMO
   Publicat octombrie 31, 2014 4:45 pm 0Likes

   Deci, daca ai luat spaga si mie nu mi-ai dat, ma supar…

  • Aidan
   Publicat octombrie 31, 2014 5:02 pm 0Likes

   Din banii de spaga mi-am cumparat o crosa SH si acum joc hochei pe iarba 🙂 Chiar, daca introduci o virgula in numele sportului, descoperi un sens cu totul nou.

 • Mircea
  Publicat noiembrie 5, 2014 10:17 am 0Likes

  OK. Si totusi de ce?
  De ce ati facut review la doua jocuri obscure de care chiar nu ii pasa nimanui?
  Nici nu stiam ca exista pana sa le faceti voi review. Hockey si Baseball in Romania nu se joaca si ambele sporturi sunt plictisitoare(din cauza asta sunt asa populare la nivel mondial).

  Macar daca ati fi luat spaga as fi inteles. Sau poate la voi in redactie e mare pasiune pentru managerele sportive de orice fel si asta sa fie motivul.

  • Aidan
   Publicat noiembrie 5, 2014 10:21 am 0Likes

   Ce nu se joaca in Romania? Este evident ca nu cunosti bine scena sportiva romaneasca :))

   Da Mircea, este pasiune mare. Este pasiunea multora, iar eu ma ocup de jocurile sportive de la o vreme si imi place extraordinar de mult.

   De cele 2 jocuri nu iti pasa tie, caci la scara mare sunt extrem de populare, in special OOTP, care are un statut aproape legendar. Propria ta ignoranta nu serveste drept scuza – niciodata. De fapt, OOTP 15 este atat de bun, incat eu il sustin la titlul de jocul anului. Incearca sa-ti extinzi orizontul ^.^

   Imi gestionezi cumva timpul si planul editorial? Am insistat personal sa public cele doua texte si am obtinut accesul la copiile de review in mod direct, nemijlocit, de la producator.

   A fost moftul meu, dorinta mea de a promova doua jocuri excelente si distractive. Also:

   http://www.baseball-softball.ro/
   http://www.rohockey.ro/ (De vreo 90 de ani)

Adaugă un comentariu