Review: Franchise Hockey Manager 2014

În Franchise Hockey Manager 2014 sunt prezente toate elementele cheie din compoziţia unui simulator de management sportiv, întâlnite atât în Out of the Park Baseball 15, cât şi în mai popularul Football Manager. Nu recomand modul atotputernic Commissioner, unde orice detaliu al jucătorilor şi echipelor este direct configurabil, deoarece se anihilează 50% din frumuseţea modului carieră. Poate că aş face o excepţie în cazul sezoanelor istorice, unde nu strică niciodată puţină joacă, de dragul trecutului alternativ. Altfel, FHM pune la bătaia crosei 19 ligi oficiale de importanţă majoră, la scara globală, complet licenţiate: Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL), Ontario Hockey League, Western Hockey League, Tipsport Extraliga, Elite Ice Hockey League, English Premier Ice Hockey League, National Ice Hockey League South 1, National Ice Hockey League North (Moralee Conference), Liiga, Mestis, Suomi-Sarja, Ligue Magnus, German League, Asia League Ice Hockey, Kontinental Hockey League, Swedish Hockey League, Allsvenskan, Swiss Nationaliiga A, National Hockey League, American Hockey League, ECHL şi Federal Hockey League. Un update major din 9 martie 2014 a ridicat numărul ligilor licenţiate la 23.

FHM_2014_screenshot (3)
Ecranul de compoziţie al lineup-ului echipei.

Este admirabilă uşurinţa compunerii şi gestionării elementelor de strategie şi planificare financiară pe termen lung, influenţată masiv de interfaţa intuitivă, alături de frumuseţea minimalismului panourilor de control tehnico-tactic. Opţiunile prezente dictează coerent mentalul şi modul de joc, în funcţie de situaţia reală de pe gheaţă – chiar dacă am sesizat o oarecare lejeritate în tratamentul primit de portari. Desigur, la sfârşitul zilei totul depinde de deciziile voastre, începând cu transferurile făcute, asistenţa angajată în pregătirea ofensivă/defensivă, regimul de antrenamente şi relaţia GM-echipă.

Viziunea voastră asupra micromanagementului fiecărui meci – sau mai bine spus înţelegerea subterfugiilor jocului de hochei pe gheaţă – conduce la victorie. De fapt, este unica metodă (nu garantată) prin care se poate evita frustrarea. Oricum, de multe ori veţi suferi înfrângeri în retururi, AI-ul advers adaptându-se rapid la metodica bătută în cuie prea mult.

Pasiunea dezvoltatorilor pentru adevăratele valori sportive se resimte până şi în micile portrete caricaturizate, ce m-au trimis cu gândul la o imagine idilică – cumva puerilă prin inocenţa arătată –, implementate din dorinţa de reducere a costurilor şi dificultăţii realizării unui joc riguros, bazat în proporţie de 90% pe cercetare şi doar 10% programare. Total prin complexitatea gameplay-ului, însă accesibil mulţumită conceptului prietenos, Franchise Hockey Manager 2014 pierde doar prin comparaţie cu bătrânul Eastside, de la care mai are câte ceva de învăţat. Totuşi, eu îl recomand tuturor celor dornici să păşească în lumea simulatoarelor de management, curioşi să guste din particularităţile unui sport dinamic şi spectaculos, diferit de clasicul fotbal.

Franchise Hockey Manager 2014 pierde doar prin comparaţie cu bătrânul Eastside, de la care mai are câte ceva de învăţat.

+ Riguros, cu o simulare de excepţie;
+ Uşor de învăţat, mai puţin pretenţios decât OOTP 15;
+ Interfaţă simplă şi funcţională;

- Eastside rămâne o alternativă gratuită la fel de competentă;
- După suficient timp, începi să vrei mai multă complexitate;

Gen: Simulator management hochei Data lansării: 3 septembrie 2013 Platforme: PC Producător: OOTP Developments Distribuitor: OOTP Developments

6 Comentarii

 • Mircea
  Publicat octombrie 31, 2014 9:28 am 0Likes

  Care e faza?
  Acum câteva zile review pentru un manager de Baseball. Care primește nota mare.
  Astăzi review pentru un manager de Hockey care primește nota mare.
  Ceva pute. A șpaga.

  • Aidan
   Publicat octombrie 31, 2014 3:10 pm 0Likes

   Ambele jocuri sunt mai mult decât excelente şi sunt apreciate de stafful tehnic al unor cluburi sportive sau de jucători renumiţi, datorită calităţii nivelului simulării şi al impresionantei baze de date.

   Pe de altă parte, tu eşti fie un troll răuvoitor, fie total necunoscător când vine vorba de jocurile marca OOTP. Las aici comentariul tău, deşi nu mă obligă nimic să permit speculaţiile absurde.

  • KiMO
   Publicat octombrie 31, 2014 4:45 pm 0Likes

   Deci, daca ai luat spaga si mie nu mi-ai dat, ma supar…

  • Aidan
   Publicat octombrie 31, 2014 5:02 pm 0Likes

   Din banii de spaga mi-am cumparat o crosa SH si acum joc hochei pe iarba 🙂 Chiar, daca introduci o virgula in numele sportului, descoperi un sens cu totul nou.

 • Mircea
  Publicat noiembrie 5, 2014 10:17 am 0Likes

  OK. Si totusi de ce?
  De ce ati facut review la doua jocuri obscure de care chiar nu ii pasa nimanui?
  Nici nu stiam ca exista pana sa le faceti voi review. Hockey si Baseball in Romania nu se joaca si ambele sporturi sunt plictisitoare(din cauza asta sunt asa populare la nivel mondial).

  Macar daca ati fi luat spaga as fi inteles. Sau poate la voi in redactie e mare pasiune pentru managerele sportive de orice fel si asta sa fie motivul.

  • Aidan
   Publicat noiembrie 5, 2014 10:21 am 0Likes

   Ce nu se joaca in Romania? Este evident ca nu cunosti bine scena sportiva romaneasca :))

   Da Mircea, este pasiune mare. Este pasiunea multora, iar eu ma ocup de jocurile sportive de la o vreme si imi place extraordinar de mult.

   De cele 2 jocuri nu iti pasa tie, caci la scara mare sunt extrem de populare, in special OOTP, care are un statut aproape legendar. Propria ta ignoranta nu serveste drept scuza – niciodata. De fapt, OOTP 15 este atat de bun, incat eu il sustin la titlul de jocul anului. Incearca sa-ti extinzi orizontul ^.^

   Imi gestionezi cumva timpul si planul editorial? Am insistat personal sa public cele doua texte si am obtinut accesul la copiile de review in mod direct, nemijlocit, de la producator.

   A fost moftul meu, dorinta mea de a promova doua jocuri excelente si distractive. Also:

   http://www.baseball-softball.ro/
   http://www.rohockey.ro/ (De vreo 90 de ani)

Adaugă un comentariu