REVIEW: Super Castlevania IV, SNES Classic Mini

Epilog și Verdict

Pe parcursul celor 11 niveluri, Super Castlevania IV este o adevărată delectare pentru simțuri. Muzica excelentă accentuează atmosfera și te îndeamnă să înfrunți fiecare val de inamici, grafica îți spune o poveste fascinantă despre viața extravagantă a Contelui Dracula și activitățile sale din castel, iar mecanica de joc este simultan o plăcere și o provocare. Spre deosebire de Super Ghouls N Ghosts, nivelul de dificultate este corect și satisfacțiile depășesc frustrările.

De fapt, în spiritul regulii sisifice pe care a stabilit-o jocul celor de la Capcom, am parcurs Super Castlevania IV de două ori. Prima dată am fost surprins de capcane și am avut parte de numeroase momente de frustrare (în mare parte din cauza săriturilor rigide și a sistemului de propulsare înapoi pentru fiecare contact fizic cu inamicii). Cu toate acestea, am învățat din propriile greșeli, am memorat comportamentul boșilor de final de nivel și am ajuns să îl înving pe Dracula într-un timp onorabil pentru un începător. Dar a doua oară totul a fost o plăcere și o delectare. Pur și simplu am putut să mă bucur mai mult de grafică, de detaliile pe care le scăpasem la prima vedere, de secretele ascunse în pereții castelului și de sentimentul de putere pe care ți-l oferă biciul magic pe care-l poți lansa în 8 direcții.

Printre altele, Super Castlevania IV folosește în mod ingenios celebrul Mode 7 pentru a crea un efect de cameră cilindrică rotativă. Programatorii de la Konami s-au folosit de toate avantajele tehnice ale sistemului pentru a lansa un titlu nemuritor, care încă este de referință. Sursă Imagine: YouTube.

Dificultatea ridicată a fost mereu unul dintre factorii esențiali ai seriei, însă programatorii de la Konami au fost ceva mai iertători în anul 1991, când au lansat Super Castlevania IV. Probabil că au vrut să răscumpere momentele de frustrare pe care le-au cauzat jucătorilor, oferindu-le de această dată o experiență care evidențiază vitejia dinastiei vânătoare de vampiri Belmont.

Cei care au jucat Symphony of the Night pe PlayStation sau prin Xbox Live Arcade vor găsi multe elemente cunoscute, de la inamici și până la decoruri care arată asemănător. Acest fapt demonstrează în mod clar influența pe care Super Castlevania IV a avut-o și o are în continuare asupra jocurilor bidimensionale din serie. Dacă aspectul și texturile au rămas aceleași timp de peste două decenii, atunci putem vorbi despre un titlu influent, cu o direcție artistică definitorie.

Poate că jocul nu este suficient de convingător pentru a te face să biciuiești lumânări în căutare de inimi sau de a sparge pereți pentru a servi porția zilnică de friptură, dar reușește să relateze o poveste aproape cinematică despre forțele întunericului și felul cum ele sunt învinse de către un erou nobil. Super Castlevania IV este ideal pentru serile de Halloween și momentele când pur și simplu vrei să te simți în control în timp ce înfrunți scheleți, fantome, zombie, lilieci, candelabre, mese de bucătărie și monștri mitologici. În schimbul unei dificultăți corecte și moderate, te vei alege cu câteva ore bune de biciuit în toate cele patru puncte cardinale și oricare combinație posibilă între ele. Iar în momentul când vei vedea castelul lui Dracula cum se prăbușește și genericul de final îți arată din nou momente din aventura ta, vei ști că ai dus la bun sfârșit munca și activitatea care ne definește cel mai bine neamul de secole întregi: auto-sabotarea. Data viitoare când vei observa contextual economic și geo-politic al României, vei înțelege de ce.

9.5

+ O capodoperă estetică a generației de 16 biți.
+ Muzică antrenantă, care îți va rămâne în minte și pe care o vei fredona fără să vrei.
+ Mecanică de joc îmbunătățită și control optimizat față de titlurile anerioare.
+ Dificultate corectă, care permite mai multe abordări și stiluri de joc.
+ Varietate impresionantă de niveluri și decoruri.

Încă există momente frustrante caracteristice pentru serie, însă numărul lor a fost redus semnificativ.

Testat pe: SNES Classic Mini
Disponibil pe: SNES Classic Mini, SNES, Wii, WiiU, 3DS
Producător: Konami
Distribuitor: Nintendo
Data Lansării: Octombrie 1991 (SNES), Septembrie 2017 (SNES Classic Mini)

2 Comentarii

 • goron
  Publicat octombrie 31, 2017 3:28 pm 0Likes

  Bravo!
  Chiar nu visam sa citesc vreodata un review atat de complet la jocul asta.

 • dante-sama
  Publicat noiembrie 1, 2017 12:48 pm 0Likes

  Un review excelent Vlad! Multumesc!

Adaugă un comentariu