Review: Train Simulator 2014

Train Simulator 2014 este întruchiparea unui vis din copilărie pentru foarte mulţi entuziaşti ai transportului feroviar – un grup numeros, oarecum ignorat de industria jocurilor video. Deşi limba română nu i-a botezat cu un termen particular, englezii le-au atribuit iubitorilor de trenuri câteva denumiri sugestive, printre care „railfan”, „trainspotter” sau „gricer”. Aceşti indivizi venerează cu toată fiinţa lor calea ferată, simt nostalgia provocată de o locomotivă cu aburi ruginită, construiesc machete şi călătoresc în căutarea unei fotografii perfecte. Şi cum mie îmi plac oamenii fixişti, am decis să gust puţin din patima lor– mai ales că programasem de foarte mult timp această recenzie, însă anumite evenimente au împiedicat publicarea ei.

Train_Simulator_2014_03
Zeci de mii de cai putere.

Nu-i de mirare că producătorul britanic RailSimulator.com a strâns o comunitate online închegată în jurul seriei Train Simulator. Cine se simte curios poate citi mai multe detalii accesând portalul Engine Driver din joc sau la adresa web www.engine-driver.com. În plus, drept „mulţumire” pentru fidelitate, posesorii lui TS13 au primit un upgrade gratuit prin Steam la finele lunii septembrie 2013, copiile lor fiind transformate automat în TS14, astfel încât noul joc a preluat fără probleme pachetele DLC şi conţinutul suplimentar distribuit prin Steamworks. Personal, apreciez generozitatea producătorilor, dar în cazul unui simulator feroviar care sare de +2350 euro în forma completă [sic!], update-ul gratuit are proverbialul efect al razelor de lună asupra galoşilor de gumă.

Poftiţi în vagoane!

Indiscutabil, TS14 se adresează unui segment specific de pseudo-gameri, ţintind spre cei care apreciază elementele tehnice şi mai puţin componenta ludică per se. În ediţia standard Steam, jocul oferă o gamă  limitată de rute, vagoane şi locomotive – recreate cu fidelitate, respectând modelele reale. Traseele London Faversham High Speed, Donner Pass Southern Pacific şi Augsburg-Munich mi-au fost suficiente, însă experienţa completă necesită o investiţie suplimentară considerabilă, pentru achiziţia de pachete DLC, ce includ noi trenuri sau locaţii. Altminteri, varianta de bază cuprinde patru trenuri electrice europene, opt locomotive diesel americane şi câteva zeci de vagoane diferite. Înainte de a trece la modul Career, am preferat parcurgerea tutorialului intuitiv şi a câtorva scenarii Standard, cu grad redus de dificultate. Trebuie să recunosc că familiarizarea cu mecanica jocului şi controlul au decurs fără probleme, întreaga garnitură putând fi operată prin interacţiunea directă cu comenzile de pe bordul locomotivei ori prin intermediul unui panou UI simplificat. Surprinzător, TS14 recunoaşte inclusiv prezenţa unui gamepad Xbox 360.

Train_Simulator_2014_01
În Germania plouă şi iarna. Cu lacrimi.

9 Comentarii

 • Teo
  Publicat iulie 13, 2014 1:42 pm 0Likes

  Bine zis, cei ce vor sa guste cu adevarat din joc vor avea nevoie de DLC. Dar daca intri in patima jocului, o sa-ti doresti sa cheltui 3000€, atat costa complet pachetul extra de trenuri 🙂

 • poco
  Publicat iulie 26, 2014 6:18 am 0Likes

  Train Simulator ala original (parca lipseste o mica istorie a seriei… eu am pierdut firul cam prin 2006 cand s-a anulat TS2) avea o tona de „descarcabile”, gratuite si pe bani… vad ca s-au cam prins unii de cum sta treaba cu DLC-urile. La banii aia au bagat macar un app store sau tot trebuie sa jonglez cu 999 installere? Bine ca n-au scos editorul 🙂

  „Credeţi-mă, am deraiat suficiente trenuri virtuale încercând să respect afurisitul ăla de program. În alt lanţ de idei, cariera din Train Simulator 2014 nu este altceva decât o sinteză statistică, fiecare scenariu unic completat fiind recompensat cu puncte XP, în funcţie de eficienţa demonstrată.”

  Pacat ca asta e singurul paragraf axat pe „misiuni”… vina lor, nu a lui Aidan, nu sariti la mine. Sincer sa fiu, cu putin efort si creativitate ar putea face niste blockbustere de scenarii (gen curse de trenuri transcontinentale – eventual cu schimburi de locomotive… misiuni pe timp de razboi mondial… misiuni pe timp de razboi rece gen ruta Germania de Vest – Berlin de Vest… ceva cu Putin + spionaj in Franta… tren ciordit de un schizofren… etc… faze d-astea de „actiune fara pac-pac”… cu voice acting brici, personaje memorabile si interfata custom made pt fiecare…), parca ar promova mult mai eficient jocul. Bine, m-as apuca eu sa le scriu dar fara rute facute la spranceana tot degeaba 🙁

  • Aidan
   Publicat iulie 26, 2014 9:45 am 0Likes

   Domnule Poco, nu stiu cine sunteti, dar imi plac ideile Dumneavoastra!

  • poco
   Publicat august 11, 2014 6:00 am 0Likes

   Realimentarea unei dirijabile cu trenul.

   Realimentarea din mers a trenului, cu carbune de pe/dintr-un avion.

   Nu mi-au mai venit idei. E seceta 🙁

  • poco
   Publicat august 23, 2014 8:05 pm 0Likes

   trebuie sa duci o petrecere de negri din DC in LA (sau din DC in Seattle… sau din Detroit in Florida…). pe la jumatatea drumului afli ca au cu ei presedintele statelor unite… si nu este tocmai fericit.

 • poco
  Publicat septembrie 2, 2014 1:36 pm 0Likes

  Esti in AFRIKA si ai 27 vagoane pline de lichid miraculos care vindeca bolile afrikane. Trebuie sa le transporti din portul egiptean in miezurile junglei din Congo. Pe la jumatatea drumului ai optiunea ca la trei sferturi sa duci vagoanele la un oras mare cu 3 milioane oameni sau sa le duci la institutul de cercetare manuit de 72 oameni in miezul junglei. Daca alegi una, cealalta se va sfarsi in schelete si bantuiri.

 • poco
  Publicat noiembrie 16, 2014 4:00 pm 0Likes

  Transporti extraterestri si lichid negru dubios a la Dosarele X. Simplu, nu?

 • Adrian Ionel
  Publicat ianuarie 21, 2015 5:42 am 0Likes

  OK, tipul de mai sus are imaginatie, dezvoltatorii jocului nu s-au lasat mai prejos nici cu anul 2014, lansand TS15 care a venit cu cateva imbunatatiri grafice si in gameplay. Este un joc pentru impatimitii cailor feroviare si a utilajelor folosite pe acestea, eu ma numar printre ei, sper sa o tina tot asa in continuare. Intr-adevar faza cu acele DLC-uri este de inteles dar in acelasi timp si ” trasa de par „. Fiindca sunt cativa oameni(cam 3 % din populatia Romaniei) care isi permit si ar fii atat de nebuni incat sa dea suma de 3000 de euro pe un pachet de extra content pentru un joc video.

 • Liviu
  Publicat decembrie 13, 2015 4:45 pm 0Likes

  Salutare, din întâmplare nu știți câte trenuri are Train Simulator 2016/2015 FĂRĂ DLC? Vă rog să-mi spuneți.

Adaugă un comentariu