REVIEW: Pillars of Eternity

Spoiler: următoarele 6-7 pagini sunt pline de minusuri şi venin, dar tot ce urmează să înşir nu valorează mai mult de 2 puncte din notă. Recenzia va fi cu siguranţă debalansată, pentru că plusurile ar trebui să fie de 4 ori mai multe, iar în Pillars sunt doar de 4 ori mai puternice. Să înşir părţile bune ale jocului o să-mi ia mult mai puţin decât analiza fragmentelor cangrenoase… Presupun că orice reviewer s-a lovit de această problemă, cum compui un articol despre o operă încântătoare, dar plină de minusuri, care o opresc din a deveni o capodoperă? Simţi că e important ca lumea să încerce experienţa, dar, în acelaşi timp, îţi vine să loveşti în cei care au creat-o pentru că e evident că puteau mult mai bine de atât. Ţii la ei, dar îţi vine să-i pedepseşti, poate învaţă. Pe de altă parte, Pillars este un produs de nişă, nu tocmai ieftin. Ca şi recenzor nu pot să nu-i subliniezi lipsurile, pentru că oricare dintre ele ar putea transforma experienţa într-una negativă pentru consumatorii curioşi, dar care nu au mai încercat titluri de acest fel până acum. Asta nu înseamnă însă că nu am o datorie şi către cei care au produs acest joc, cel mai probabil cu pasiune, cel mai probabil fără a încerca să ne păcălească (sper)… Vă plac paralelele? Acum mai bine de… (oau) zece ani, am atacat felul în care unul dintre colegii cu care lucram îmbrăcase unul din magazinele pe care urma să le deschidem. Forma şi utilitatea rafturilor mi se păreau inadecvate pentru ce urma să expunem şi să vindem. Răspunsul lui a fost scurt şi puternic şi m-a reformat, în timp, ca om: „E uşor să distrugi, ai încercat vreodată să construieşti?” Aşa se face că m-am tot perpelit înainte de a porni în aventura scrierii acestui articol… … …
Să-i dăm bătaie!

Pe scurt, Pillars of Eternity este un RPG, plasat într-un univers fantastic şi original (creat pentru ocazie), plin de magie şi spirite, în care priveşti acţiunea de undeva de sus şi poţi să-ţi formezi o echipă de aventurieri/luptători de până la 6 oameni. În orice moment poţi pune pauză (proces ce poate fi automatizat în funcţie de nevoi şi preferinţe) şi da ordine, după care reporneşti acţiunea pentru a vedea ce se întâmplă mai departe. Sistemul este similar cu cel al jocurilor Baldur’s Gate, Homeworld, Parasite Eve şi înrudit cu ce se întâmplă în Fallout 3 şi în mai noul Transistor. Un sistem care ne permite să creăm strategii complexe şi să administrăm minuţios mişcările şi acţiunile tuturor membrilor echipei. Ceea ce este foarte bine, pentru că pe Hard (nivelul de dificultate ales) inamicii nu se joacă, în timp ce clasele deosebite de eroi create de producători necesită atenţie şi un management sporit.

Primul minus care mi-a sărit în ochi a fost lipsa posibilității sortării zestrei. Prostesc, mi-aţi putea spune, dar, chiar aşa, 25 de ani de RPG-uri moderne şi tot mai trebuie să urlăm pentru această opţiune!? Mai ales că aici loot-ul este, la fel ca în Morrowind, realistic. Ai omorât pe cineva(?), poţi avea tot ce deţinea. Imaginaţi-vă cum va arăta cufărul vostru după ce aţi nivelat o întreagă cetate. Zeci de armuri şi sulițe, săbii şi robe, scuturi şi căciuli. Acum, nu mă înţelegeţi greşit, găsesc decizia de a te lăsa să ridici de jos absolut tot ce aveau inamicii (şi să-i laşi în curu’ gol?), una foarte curajoasă, mai multe jocuri ar trebui să fie aşa, îmi pare penibil însă să trebuiască să cauţi între 20 de tipuri de săbii, din care multe se vor repeta de 100 de ori. Buba nu este totuşi atât de neagră pe cât pare, pentru că nu va dura mult până ce singurele obiecte ce vi se vor părea interesante vor fi cele colorate (îmbunătățite sau rare). Toate celelalte putând fi vândute cu prima ocazie. De fapt, trebuie vândute, dacă aveţi de gând să puneţi pe picioare cetatea de care o să aveţi parte. Da, da, în Pillars o să aveţi cetatea voastră şi va trebui să aveţi grijă de ea, o veţi putea upgrada, ţine prizonieri în temniţele ei (odată reconstruite), angaja mercenari să o păzească şi încă. E nevoie de bani pentru toate astea şi ce nu face omul RPG-ist pentru a-şi umfla egoul, averea şi nivelul. Curăţător de corpuri(?) (de cele mai multe ori „create” chiar de noi), nicio problemă! Jefuitor metodic de case, întregi cartiere şi oraşe(?) (de multe ori chiar cu proprietarii de faţă), nicio problemă!

Să revenim. Problema inventarului devine insignifiantă în timp, pentru că o să învăţăm rapid ce e de păstrat şi ce nu. La cufărul fără fund din dotare avem acces oriunde (separat de traistele fiecărui erou în parte – pe care le putem accesa şi în timpul luptelor) şi chiar dacă încă nu ştim ce avem de făcut cu toate floricelele şi cristalele pe care le colecţionăm, nu-i nimic, nu e ca şi cum s-ar ofili în ladă. Problema îţi reaminteşte însă, încă de la început, faptul că acest joc este creat de Obsidian, o companie recunoscută pentru jocurile ei pline de bug-uri. Parcă te pregăteşte pentru o experienţă neşlefuită… Surpriză(!), încă de la lansare titlul a fost foarte jucabil, cu bug-uri mărunte, majoritatea nesemnificative. Acum, după alte 50 de patch-uri şi îmbunătăţiri, fiind aproape ireproşabil. Pentru mine însă, răul fusese deja făcut şi m-au pornit în a-i observa toate micile minusuri, chiar dacă nu pot fi numite neapărat bug-uri.

29 Comentarii

 • George Ene
  Publicat iulie 7, 2015 1:15 pm 0Likes

  Recunosc ca am dat scoll sa vad doar nota :)) timpul sa citesc acum.

 • Bethrezen
  Publicat iulie 7, 2015 1:55 pm 0Likes

  Jocul se aseamana cel mai mult si mai mult fix cu jocul pe care nu l-ai jucat: Icewind Dale. De altfel, daca lasi optiunea pentru a asculta comentariile game designer-ilor activata, se precizeaza asta in mod expres, cred ca de doua ori.

  Nu e un Baldur’s Gate 3 ci un foarte imbunatatit Icewind Dale 3. De unde si optiunea de a-ti crea chiar tu party-ul, lucru obligatoriu in ID3.

  • Ziskele
   Publicat iulie 7, 2015 2:22 pm 0Likes

   Mie mi s-a parut mult sub nivelul de tactica necesar pentru Icewind Dale, care iti macina nervii marunt cu axe-ul unui Frost Giant si pe nivelul de dificultate normal. Cred ca daca il juca mai punea in spinarea cu neajunsuri inca un minus.

  • ncv
   Publicat iulie 7, 2015 2:23 pm 0Likes

   @Bethrezen: vezi ce se intampla cand nu-ti faci temele bine? 🙂
   dar uite, direct de pe site-ul lor:
   „Eternity will take the central hero, memorable companions and the epic exploration of Baldur’s Gate, add in the fun, intense combat and dungeon diving of Icewind Dale, and tie it all together with the emotional writing and mature thematic exploration of Planescape: Torment.”

  • Bethrezen
   Publicat iulie 8, 2015 7:32 am 0Likes

   Poate pe site au pus accent pe asemanarea cu Baldur’s Gate, fiind un titlu mult mai cunoscut (marketing), insa si-au facut clara intentia in-game. Iti recomand sa joci Icewind Dale 1 si 2 si sa observi asemanarile.

 • Bethrezen
  Publicat iulie 7, 2015 1:59 pm 0Likes

  Poveste cu inelul de +3 perception care nu e compatibil cu nu stiu ce alt item cu nu stiu ce aura, ori e un bug, ori o neatentie a ta. Stats-urile de acelasi fel nu se stackeaza, lucru precizat expres in joc. Lucru care iarasi respecta, daca nu ma-nsel, sistemul din BG si ID.

  • ncv
   Publicat iulie 7, 2015 2:41 pm 0Likes

   ori am complicat fraza prea mult si spunem amandoi acelasi lucru ori habar nu am ce inseamna stacking (sau cred ca inseamna tocmai inversul a ce am spus).
   problema mea este ca nu pot sa folosesc doua obiecte care bonifica acelasi status. inteleg ca asta se intampla si in BG2 si poate toata gasca veche (nu imi mai aduc aminte), dar imi pare un sistem invechit care nu ar mai trebui folosit. face sute de item-uri redundante, si nici nu prea face sens sa se intamplea asa.

   daca in schimb imi spui ca nu, ca merge sa folosesti doua obiecte care maresc, de exemplu, perception, si sa ai parte de buff-urile amandurora, atunci te contrazic, chiar si cu screen-uri daca vrei. am jucat jocul pe parcursul ultimelor 3 patch-uri, inclusiv ultimul si in toate 3 versiunile s-a intamplat la fel.
   casca cu +3 la peception => poti arunca toate inelele, pelerinele etc. care nu au perception mai mare.

   o discutie mai interesanta ar fi: e corect ca un review-er sa se planga de faptul ca jocul nu e ce vrea el?… cand devine o regula a unui joc un minus?

  • Cavalary
   Publicat iulie 7, 2015 3:39 pm 0Likes

   Reviewer-ul se poate plange de ce vrea, iar cititorul va vedea daca i se par acceptabile acele motive de nemultumire sau nu. Oricum review-urile care conteaza sunt cele care scot in evidenta minusurile, ca de plusuri se ocupa marketingul.

   Cat despre non-stacking, da, ala e sistemul din jocurile D&D in general. In cele mai vechi e si mai rau de fapt, ca-n primul Baldur’s Gate poti purta doar un singur obiect magic, punct, si statsurile nu cresc deloc, ce ai de la inceput asa ramane natural, AD&D rules and all.

 • Bethrezen
  Publicat iulie 7, 2015 2:00 pm 0Likes

  Revin maine cu noi comentarii daca nu uit =)

 • Raul Alin Guse
  Publicat iulie 7, 2015 3:56 pm 0Likes

  Sincer chiar mi-a placut jocul, mai ales partea cu propriul tau castel. Apropo, stie careva vreun joc survival-sandbox ? (nu Minecraft, ca l-am jucat, ceva cu grafica mai less square-ish)

  • ncv
   Publicat iulie 7, 2015 4:08 pm 0Likes

   si mie mi-a placut jocul 🙂

   incearca ARK: Survival Evolved
   http://store.steampowered.com/app/346110/
   chiar daca e un Early Access multa lume spune numai de bine

  • Raul Alin Guse
   Publicat iulie 8, 2015 6:12 am 0Likes

   Multumesc. Am auzit de el dar nu stiam daca merita incercat

 • Pakistan
  Publicat iulie 7, 2015 4:22 pm 0Likes

  pe langa discutie:
  avand in vedere ca inca nu am jucat nici Pillars si nici Original Sin, dupa ce am citit reviewul am tras concluzia ca ar trebui sa joc intai Pillars si apoi Divinity-ul ca sa pot sa le savurez pe amandoua cum trebuie 😀

  • ncv
   Publicat iulie 7, 2015 7:09 pm 0Likes

   hai ca asta e tare, de vreo 3 ori mi-a trecut prin cap sa scriu exact ce ai spus aici in review si tot am uitat. 🙂
   este cea mai buna afacere daca-ti place genul.

 • Mr. W
  Publicat iulie 7, 2015 4:33 pm 0Likes

  M-a cam încurcat acronimul „PoE” – mă tot gândeam la Path of Exile şi mă minunam ce ‘mniezo caută aici 🙂

 • untip
  Publicat iulie 7, 2015 4:42 pm 0Likes

  Cu cat citesc review cu atat mi se pare ca nu s-a citit ce a promis jocul. Jocu a promis sa fie un succesor spiritual jocurilor Ininity Engine, lucru care a reușit. Pentru mine, comparând cu celelalte jocuri IE e pe locul 3 impreuna cu IWD2 si dupa Torment si BG2.

  Insa sincer cel mai deranjant lucru e comparatia constanta cu D:OS. Sunt jocuri complet diferite, care nu au nicio asemănare in afara de faptul ca sunt RPG-uri. E cum ai compara CS cu CoD-ul. Ambele sunt FPS dar au principii fundamentale diferite, și asta le diferentiaza.

  Comparația cu BG2 e de înțeles însa in BG2 e o aventura de nivel epic Acolo te duci în iad, apoi în tibet, apoi la dragoni, apoi în vulcan și apoi devii zeu. In BG1 te duci în pădurea 1, apoi in pădurea 2 apoi in mina 1 și mina 2 si apoi în pădurea 3. Si nici in BG 1 nu existau cine știe ce itemuri. Ai un topor care da +1d6 fire damage, o sabie cu un nume unic dar e doar un Long Sword +3, o sabie ce iti da free movement si cam atât. Si PoE e un BG 1 șlefuit incredibil de mult.

  In rest review-ul are completa dreptate, mai ales cu optimizarea si anumite bug-uri. Expansion-ul va rezolva multe din aceste probleme si aduce multe schimbări dorite, dar pana atunci acele probleme inca vor exista

  • ncv
   Publicat iulie 7, 2015 7:18 pm 0Likes

   stiu, si eu m-am gandit de multe ori in timp ce am compus cum ca nu prea e buna comparatia. 🙁
   nu vroiam ca Pillars sa fie Divinity, vroiam insa sa fie un la fel de frumos CRPG modernizat. vroiam prea multe 😐
   presupun ca putem cade de acord cum ca amandoua sunt CRPG-uri nu. fantasy, izometrice, kickstart-ate, story driven – au destul de multe in comun. 🙂

  • ncv
   Publicat iulie 7, 2015 7:25 pm 0Likes

   chiar crezi ca add-on-ul o sa repare toate problemele? m-am uitat peste trailer si m-am cam dezumflat, ce povestesc companionii despre lumile lor pare atat de exotic si ei ne trimit intr-un turn sa ne batem cu bazaconile. sunt convins ca, ca si dungeon crawler o sa fie foarte bun, dar eu speram la mult mai mult de atat. 😐

 • FlorinM
  Publicat iulie 8, 2015 2:14 pm 0Likes

  Am terminat in sfasit de citit tot. Ce pot sa zic? Desi imi place la nebunie PoE si, personal, i-as da o nota mai mare, asta e fix genul de review care vreau sa il citesc cat mai des. Ca exemplu, cand cumpar carti pt Kindle de pe Amazon merg direct la review-urile de 1-2 stele.

  Plus-urile le gasesti peste tot si in general le stii ca doar alea te-au atras la pagina de „add to cart”. Partile negative mi se par mult mai importante cand decizi daca dai banul sau nu. In final e vorba daca eu consider ca pot trece peste ele (poate chiar nu le consider negative unele) sau e ceva showstopper. Important e sa le stiu dinainte si nu multi review-eri le prezinta. Sau cel mult le prezinta doar pe cele grafice (merge doar cu 21 de fps, texturile cutare nu sunt ok, bla bla). Excelent review-ul!

  In rest, intradevar Divinity Original Sin e ceva extraordinar. Pentru mine e jocul preferat din ultimii ani si abia astept sa joc Enhanced Edition in curand. Dar comparatia nu e corecta pentru PoE. PoE e fix ce s-au angajat sa faca in kickstater, un RPG old school in stilul celor Infinity Engine. Si au reusit. D:OS e total altceva. Da, tot un RPG, dar e RPG-ul care vroiau sa il faca Larian, e viziunea lor, e un RPG modern (chiar daca isometric). Nu e vorba sa fie „spiritual successor” pentru vreun BG, PS:T sau altele.

  Kickstarter-ele astea care sunt succesoare e unor jocuri mai vechi sunt oarecum captive ale acelor jocuri/idei pentru ca oameni asta au platit. Nu poti sa ceri bani sa faci un succesor ale jocurilor stil Infinity Engine si apoi sa livrezi D:OS. E D:OS mai bun decat PoE? Eu zic ca da. Dar nu asta ai promis ca livrezi cand i-ai cerut omului banii. Si atunci… e dificil. Din acest punct de vedere Obsidian nu cred ca au avut aceeasi libertate care au avut-o Larian. Si e normal, Larian au facut-o in mare pe banii lor.

  • ncv
   Publicat iulie 8, 2015 9:18 pm 0Likes

   multumesc!
   treaba e ca au promis pe langa Infinity Engine-like si BG2 si Planescape, si m-am bucurat, apoi m-am simtit trisat. sunt convins ca daca joc acum BG2 o sa-l inghit cu greu, asa cum bine spune si Mircea, dar eu raman la parerea mea ca nu au atins complexitatea acestor din urma titluri. se putea mai mult cu doar putin mai multa atentie la detaliu. nu vroiam jocul perfect, vroiam insa sa simt pasiunea din spatele detaliilor, asa cum am simtit-o cand am jucat D.OS.
   ehh… ma bucur ca lumea a reactionat pozitiv si ca au vandut mult. acum au bani sa faca mai bine, mai mult, probabil au castigat si incredere (sper) sa inventeze cu tupeu.

 • Mircea
  Publicat iulie 8, 2015 4:20 pm 0Likes

  Pacat ca ai mentionat doar partile pozitive din Divinity: Original Sin. Sunt multe negative si acolo. E adevarat ca jocul este limitat dar este mai putin limitat decat BG 2 si BG 1. Crede-ma le-am jucat ca „pregatire” si am vazut cat de slabe sunt comparativ cu un Witcher 3.

  Cu toate astea mi-a placut. Din ce motiv? Din cauza ca esenta jocului nu este libertatea de actiune sau asa zisul „emergent game-play” ci exploatarea regulilor care seamana foarte mult cu D&D sau mai degraba cu Pathfinder. PoE este o insiruire de lupte cu diverse creaturi care pot fi abordate intr-un fel infinit. Da, nu poti manipula mediul dar ai atat de multe vraji, atat de multe optiuni incat e fascinant cum poti sa teoretizezi totul, sa pozitionezi party-ul perfect, ca sa faci o combinatie meseriasa.

  Frumusetea PoE vine din alt loc. Nu din libertate ci paradoxal din limitarile pe care le are si pe care daca inveti sa le exploatezi devii de neoprit. E o satisfactie similara cu placerea pe care o ai cand ai construit orasul perfect in Emperor: Rise of the Middle Kingdom.

 • ncv
  Publicat iulie 8, 2015 9:24 pm 0Likes

  citesc acest articol deosebit de interesant:
  http://kotaku.com/how-kickstarter-saved-obsidian-1716537369
  si-mi tot suna in cap: „E uşor să distrugi, ai încercat vreodată să construieşti?”

 • shepard76
  Publicat iulie 9, 2015 8:29 am 0Likes

  de acord cu review-ul , insa dupa parerea mea avenit un pic cam tarziu pt ca mai este putin timp si apare urm expantion plus un patch ce va rezolva multe din punctele negative

  http://www.neoseeker.com/news/27037-pillars-of-eternity-patch-20-available-for-all-lands-with-the-white-marchs-part-1/

  • ncv
   Publicat iulie 9, 2015 10:54 am 0Likes

   din punctele pe care le-au trecut ei acolo patch-ul 2.0 nu o sa repare nimic din ce m-a deranjat pe mine.

   also, am scris un pic mai sus:
   „chiar crezi ca add-on-ul o sa repare toate problemele? m-am uitat peste trailer si m-am cam dezumflat, ce povestesc companionii despre lumile lor pare atat de exotic si ei ne trimit intr-un turn sa ne batem cu bazaconile. sunt convins ca, ca si dungeon crawler o sa fie foarte bun, dar eu speram la mult mai mult de atat”

   sper sa ma contrazica.

 • ncv
  Publicat iulie 9, 2015 10:50 am 0Likes

  review-urile mele mereu o sa vina un pic mai traziu 🙁

  • Gheorghe
   Publicat ianuarie 11, 2017 8:57 pm 0Likes

   Si eu am un comentariu intarziat… Cautam un RPG nou pe care sa il joc si de ceva vreme ma uit la Pillars. M-am uitat pe youtube la cateva inregistrari din timpul jocului si nu m-a convins. Luptele pareau a fi dintr-un joc foarte vechi. Ultimul RPG a fost exact Divinity Original Sin (enhanced) cu care se face comparatie destul de des, iar DOS mi-a placut enorm.

   Review-ul e bun pentru ca ma lamureste sa nu dau banii pe Pillars, poate doar la mega sale. Inteleg ca e un joc pentru fani, dar mai bine faceau un remake cu un expansion nou la Icewind Dale sau alt joc consacrat.

   Cand ai ca si competitie jocuri ca Divinity sau Witcher 3 (care arata cat de mult se poate face prin pasiune), sa faci acum un joc ca Pillars, e ca si cum Sony ar reveni cu o discheta floppy de 144 de mega, pentru nostalgici. Acelasi lucru se poate spune de jocurile cu grafica pixelata, care in loc sa inoveze ceva, incearca sa exploateze (facil) prin nostalgie niste limitari obiective de alta data.

   Imi plac remake-urile, iar uneori caut pe net astfel de jocuri sau editoare pentru jocuri vechi. Dar jocurile noi trebuie sa inoveze, sa foloseasca curba evolutiei din ultimii ani, nu sa revina la concepte depasite. Pana si in primul Neverwinter, animatiile si luptele erau mai interesante decat ce am vazut in acest joc. In NWN, cu multi ani in urma, puteai face pauza, zoom si roti camera in jurul unui mag care casta un chain lightning. In Pillars poti face asta?

 • Doc
  Publicat iulie 9, 2015 10:58 pm 0Likes

  *O corectie rapida: Buzdugan = mace, in engleza. Flail = bici de lupta. Buzdugan nu e tot una cu biciul de lupta.*
  Inapoi la citit, foarte bun articolul.

  • ncv
   Publicat iulie 10, 2015 5:34 am 0Likes

   am modificat, multumesc!
   initial am pus bice, dar mi-am spus ca nu arata exact ca un bici, am tradus flail si Google mi-a adus buzdugan, cu care nu am fost de acord, dar, daca nu m-am priceput.

 • Intelect Activ
  Publicat februarie 27, 2017 4:50 pm 0Likes

  Autorul acestui articol, cu siguranţă, nu a ajuns prea departe, în joc, fiind greu de cap, iute la mînie, fără răbdare şi mai ales cunoaştere a variantelor îmbunătăţite…

Adaugă un comentariu