REVIEW: Star Tropics, Nintendo Switch/NES
Star Tropics va rămâne veșnic în memoria mea ca fiind jocul care m-a ajutat să îndur prima răceală din anul 2019. Iar experiența narativă pe care mi-a oferit-o pe parcursul celor 11 ore și 20 de minute (timpul de joc afișat în statistici) este pe măsura stărilor de delir prin care am trecut în timp ce stăteam în pat și încercam să mă concentrez asupra apăsatului de butoane în timpul unei senzații permanente de strănut.
De ce am ales, având la dispoziție titluri mai interesante (precum Super Mario Odyssey, Mario Kart 8 Deluxe, Splatoon 2 și Legend of Zelda: Breath of the Wild), tocmai acest joc din 1990? Ei bine, face parte din ultima serie de experiențe retro pe care Nintendo le-a oferit în cadrul emulatorului oficial NES pentru Switch, la care au acces doar abonații la serviciul online.
Atunci când am văzut un titlu care nu face parte din seria Mario, Zelda sau Metroid, am devenit automat curios să descopăr ceva nou și să explorez un univers inedit pe care compania niponă l-a considerat demn de scos de la naftalină.
În fond, Star Tropics este un fenomen ciudat: este o serie care a fost lansată pentru prima oară pentru NES, a avut parte de o continuare pe aceeași platformă, după care a dispărut definitiv din peisaj. Totuși, inițiativa este meritorie din mai multe puncte de vedere și există câteva inovații au fost introduse pe parcursul jocului.
Compania care a dezvoltat Star Tropics, R&D3, este responsabilă și pentru seria Punch Out, dar s-a făcut remarcată mai degrabă pentru eforturile în sectorul hardware: fiind o firmă de casă, a contribuit la dezvoltarea tuturor consolelor și accesoriilor lansate de Nintendo din 1996 și până în 2013.
Star Tropics pe scurt: Pirați, delfini, balene, fantome, arheologi și extratereștrii!
Nu sunt sigur dacă pot explica exact motivul pentru care am fost atras inițial de Star Tropics, dar pot spune foarte clar de ce am continuat să îl joc. Este vorba despre poveste și felul cum este spusă: prin intermediul unor interacțiuni voluntare care mi-au adus aminte de Final Fantasy și alte JRPG-uri, am aflat că protagonistul este Mike Jones, un adolescent de 15 ani care a străbătut Pacificul pentru a-l întâlni pe unchiul său arheolog, Dr. Jones.
Evident, se face trimitere către seria de filme care îl are ca protagonist pe Indiana Jones (jucat de Harrison Ford, nu vreun alt actor desemnat de Disney pentru cine știe ce rebut de reboot), iar efectul asupra mea a fost acela de a mă captiva prin promisiunea unei aventuri Hollywoodiene. Ulterior, aveam să descopăr că și jocul împrumută câteva din elementele filmelor de acțiune: bile uriașe care te strivesc, capcane care declanșează sulițe, lilieci și mulți șerpi.