Futuristică: Project Ara

Mă gândesc, pe lângă tot ce au prezentat ei, la un osciloscop, sau orice alt aparat de măsură, un GPS mai potent, un aparat foto sau video 3D, un mic (sau mare) videoproiector, două plăci de rețea și așa mai departe. Posibilitățile sunt nelimitate și vă invit să le dezvoltăm în comentarii. Prima oară când am văzut un Kindle cu ecran E-Ink am crezut că pur și simplu cineva a pus un abțibild cu litere peste o tabletă. Arată exact ca hârtia de ziar, una de calitate. Pentru mine a devenit instantaneu clar că în cazul pasionaților de literatură nimic nu va bate aceste ecrane. Care nu strălucesc și nu ”tremură” în niciun fel, în timp ce contrastul și vizibilitatea pot fi chiar mai bune decât ce vedem pe hârtie – nu mai zic că poți schimba fontul oricând, cu unul mai mare (sau mai mic?), dacă ai probleme cu vederea. Cu Ara, dacă-ți place să citești cărți întregi, poți să schimbi pur și simplu display-ul. Sau poate preferi unul rezistiv, în locul celor capacitive, și îți poți transforma în acest fel telefonul într-o tabletă grafică semiprofesională. Conectivitatea cu diferite alte device-uri, dar mai ales cu monitoarele sau proiectoarele, cred că o să fie ultima problemă, trebuie doar să introduci modulul corect.

Cei care urmăresc site-urile de specialitate cred că se bâțâie acum pe scaun și-mi spun că ideea nu e nouă. Phoneblocks, proiectul designerului olandez Dave Hakkens, a fost starterul. Tot ce vedeți în clipul de mai jos nu există cu adevărat, dar prezentarea a fost atât de bine realizată încât a atras foarte multe priviri. Și cel mai probabil ura marilor producători actuali de telefoane. Motorola a simțit că un astfel de telefon ar putea schimba toată piața, așa că l-a contactat pe Dave și i-a propus să lucreze împreună la proiect. În 2013 Motorola era deținută de Google, care, deși a vândut divizia celor de la Lenovo, a ținut să păstreze acest proiect, acum în stadiu beta. Așa cum vă imaginați și Phoneblocks mi s-a părut interesant, dar nu-i vedeam atunci viitorul. Nu exista un prototip, nu avea o companie puternică în spate, din punct de vedere tehnologic părea foarte greu de creat, dar cel mai mult credeam că unul dintre giganți va cumpăra ideea și o va îngropa. D-asta sunt atât de aprins. Ara nu este ceva care se va lansa în viitor, la care putem visa și poate se va întâmpla, în câteva luni Google va lansa telefonul în Porto Rico.

Mă mai bucur și pentru că Google a construit cadrul (placa de bază) privind spre piețele emergente, către miliardele de oameni care încă nu au un smartphone. O versiune cheală, dar funcțională, va costa aproximativ 50 de dolari. Că oricine va putea construi module și drivere, ceea ce va produce concurență între producătorii de module – software-ul, o versiune custom de Android, va fi open source. Că au avut grijă ca viteza de transfer între module și placa de bază să fie foarte mare, micșorând astfel necesitatea înlocuirii cadrului (ei le numesc Endos-uri) după 3-4 ani. Că s-au zbătut să-l facă water resistent (nu chiar waterproof, dar suficient). Că o să putem să ne creăm propriile design-uri pentru capacele modulelor. Că nu o să fie blocat în nicio rețea. Că s-au zbătut să găsească suficienți parteneri încât să existe varietate chiar și la lansare. Că vor exista trei dimensiuni, fiecare cu un număr diferit de sloturi. Mini – cât un Nokia 3310 – în care vom putea insera 2 module mari și 5 mici. Medium – cât un Nexus 5 – cu 3 x 6 sloturi și Large – cât un Galaxy Note 3 – 4 x 7. Că, că, că.

De ce Porto Rico primii? Pentru că ei preferă în continuare telefoanele ieftine, dar și pentru că insula este foarte bine ’conectată’, principalii operatori oferind 4G LTE. Cel mai important, insula aparține Statelor Unite, dar are o zonă care permite comerțul internațional fără a impune taxe, în timp ce FCC (Federal Communications Commission) își menține jurisdicția și va obliga toți producătorii de module să creeze conform standardelor impuse. Dacă trec testele, atât ale FCC-ului cât și ale consumatorilor, componentele vor fi automat acceptate pe tot teritoriul Statelor Unite.

Cu ce ne ajută pe noi, iubitorii de jocuri? Dacă alegem modulele cu atenție, poate deveni emulatorul perfect, sau PC-ul/consola mobilă perfectă, care va putea fi conectată la televizor, în caz că dorim să vedem un film sau să ne jucăm. Căreia i se poate adăuga orice fel de conectivitate, inclusiv, maus, tastatură, gamepad sau butoane. La nevoie, i se poate mări memoria și procesorul, sau chiar schimba bateria din mers. Am uitat să vă spun că Endos-urile vor avea o mică baterie internă care ne va permite să schimbăm chiar și bateriile fără să oprim device-ul. Ca un bonus, piața de SoC-uri (System on a chip) pentru mobile este mult mai efervescentă. Există, de exemplu, mai mulți producători de plăci video (nu doar AMD și Nvidia) și dacă trendul continuă, puterea de procesare va prinde din urmă nou lansatele console (PS4 și One) in 5-6 ani. Mâine, dacă dorim, putem avea în buzunar un similar PS360.

11 Comments

  • Razvan
    Posted februarie 7, 2015 1:29 pm 0Likes

    Superb! Urmaresc acest proiect de foarte multa vreme. Momentan detin in Samsung Galaxy S4, care ma multumeste pe deplin, dar nu voi ezita sa-mi schimb telefonul, daca pot alege asa ceva!

    • Aidan
      Posted februarie 7, 2015 6:47 pm 0Likes

      Wardaddy, go official 🙂

  • Călin Nahaiciuc
    Posted februarie 7, 2015 11:30 pm 0Likes

    capital A awesome.

  • Radu
    Posted februarie 8, 2015 7:05 am 0Likes

    fara legatura cu articolul de fata: netflix vrea sa faca un serial the legend of zelda

    • ncv
      Posted februarie 8, 2015 9:58 am 0Likes

      am vazut… nici nu stiu ce sa comentez 🙂

  • Radu
    Posted februarie 8, 2015 11:05 am 0Likes

    Urmaresc intel pentru mobile de ceva vreme, arhitectura arm e ca o mica jucarie comparata cu x86, daca intel isi face intrarea in forta cu Broadwell nu cu procesoare slabe cum a facut in septembrie si datele precedente cu atom, producatorii de soc arm v-or suferi pierderi. Am participat si eu la thuderclap-ul Phoneblocks si mai apoi am descoperit Ara, e o viziunie sanatoasa catre utilizatorii normali si mai ales catre cei profesionisti.

  • daydr3am3r
    Posted februarie 8, 2015 9:31 pm 0Likes

    Sunt curios totusi daca OS-ul se va rezuma doar la Android sau vom putea pune ce dorim. Daca e doar Android, so much for „open”

    • ncv
      Posted februarie 9, 2015 11:43 am 0Likes

      din ce inteleg este open pentru producatorii de module.
      nu o sa poti sa pui un Linux sau un Windows pentru ca nu vei avea drivere (daca la asta te referi).

      sau poate asta cauti: (de aici: http://www.projectara.com/faq/)
      „”
      Is Ara a Nexus phone?

      No, Project Ara devices will run the Android operating system, however, today, the program is still very much a development effort and is not an official Android or Nexus product.

    • daydr3am3r
      Posted februarie 9, 2015 12:02 pm 0Likes

      La asta ma refer. Am citit si eu pe acolo dar nu prea m-am lamurit. Daca e opened pentru producatorii de module si nu exista niciun fel de restrictie, atunci ma astept ca producatorii sa colaboreze cu alti producatori de OS-uri mobile. Daca exista restrictii de orice fel in schimb, nu prea are cum sa fie opened hardware. Motivul pentru care ma intereseaza Ara este tocmai idea de a putea pune pe el orice OS doresc (exceptia iOS evident).

    • ncv
      Posted februarie 9, 2015 6:46 pm 0Likes

      Ca sa pui orice OS pe el ar trebui ca producatorii celorlaltor OS-uri sa creeze variante care sa suporte un sistem modular iar producatorii modulelor ar trebui sa creeze drivere si software si pentru acestea. Nu cred ca se va intampla…
      Nu cred ca Google sa opreasca pe cineva din a crea un alt OS dar sincer nu cred ca va exista cineva care sa-si bata capul.

  • Caleb
    Posted februarie 9, 2015 7:21 pm 0Likes

    Dacă e fork de Android sunt toate şansele să meargă cam toate aplicaţiile interesante.

Leave a comment