Gone Hawken Gone: Misterul Mechapocalipsei [UPDATE]

UPDATE: HAWKEN se află acum în proprietatea Reloaded Games, dezvoltatorul APB.

Postare recentă pe pagina oficială Facebook (14/03/15):

„Cockpit cracked. Low on oxygen. Repair drone offline. Wow that was a big freakin’ boom. Gonna take some time to fix these dents and bring her back online.

I guess we’d better get started… Heading back to base on reserve power… Will update report as soon as repairs are underway…”

Urmată de:

„Just to confirm, yes, Hawken is here to stay.

I haven’t been able to say *anything* until just this afternoon, but here’s a checklist of things we’ll be working on:

Fix password reset
Get Forums working again
Fix more deployment stuff
Fix a bunch of tools systems
Play Hawken
Fix more back end systems
Play more Hawken and get rolled by the good players
Fix Fix Fix (yeah, lots of this)
Plan new updates and future changes

-capnjosh”

Hawken a murit. A rămas plutind într-un etern beta pe Steam, ţinut activ de comunitate şi de un server scheletic. Producătorii independenţi sunt tăcuţi acum şi detaşaţi de soarta jocului lor. La întrebarea „Is Hawken dead?”, grupul steamcommunity.com oferă un răspuns divizat în „no update/developer ghost/unbalanced mech/server less reliable/a postcard of the Bahamas/a nice cocktail at the side of a pool”. Just şi explicativ, ţinând cont că ultimul update din partea Adhesive Games datează de prin 2014, iar orice informaţie relevantă a dispărut odată cu forumul oficial.

hawken_image_05_N2
A rămas doar arta.

Nu ştiu câţi dintre voi aţi jucat acest mech-FPS free-to-play sau câţi aveţi idee ce era – de fapt, încă mai este, deşi forma actuală pare suspendată, letargică. Eu m-am îndrăgostit lulea de Hawken de la bun început, iar primul contact serios s-a lăsat cu un review publicat în eterna revista LEVEL, articol concluzionat astfel:

„(…)Dacă tot se vorbește despre un posibil film Hawken, de ce nu ar exista, în viitor, și câteva machete la scară?(…)Ce-i drept, atmosfera incredibilă insuflată de grafică și cromatică este neimitabilă, iar universul jocului are atât de multe lucruri frumoase de oferit încât producătorii ar comite un păcat prin a se opri aici. O, sau un anime! Vă puteți imagina un anime inspirat din Hawken? Poate au de gând să nu împrumute și screen cluttering-ul. Unii jucători se declară mulțumiți de aglomerația datelor și culorilor din HUD, presupunând că un mecha futurist ar pune accent pe operabilitate și eficiență, nu pe estetica minimalist-elegantă. Uneori tind să fiu de acord, indicatorii de pe bord având un rol practic, folositor în timpul luptelor. Alteori, am senzația că Hawken îmi toarnă Sriracha în ochi.”

Apoi i-am puşcat un 8.8, pentru că „este unul din cele mai bine realizate jocuri, cu toate că se află încă în fază beta. Are old school style în ADN și se mândrește cu asta, oferind jucătorilor cele mai intense lupte mecha-a-mecha, de la Starsiege încoace.”

hawken_image_04_N2

10 Comentarii

 • Cosmo
  Publicat martie 8, 2015 4:34 pm 0Likes

  Actually acum vreo doua luni si eu m-am interesat de soarta Hawken. Initial intrase cu atata verva, avea Oculus Riftul in dreapta si sigla Nvidia in stanga la conferinte si era ‘acolo’ in hot spotul de chestii care erau ‘happening’. Dar usor usor, s-a pierdut in obscuritate.

  Fast forward oleaca si ajung sa citesc chestii foarte sad pe forumul lor de Steam. Trist. Am jucat cateva luni foarte serios Hawken si era pur si simplu cool. Cool in acelasi sens in care Destiny e cool, era fresh, mecanicile erau interesante, arata senzational. But it just didn’t. Crashed under it’s own weight.

  Am ramas cu Mechwarrior Online care e… o gluma proasta si care prin legal bullshit a dus la inchiderea developmentului la MechWarrior Living Legends, un mod de Crysis care mergea de vreo 4-5 ani si avea mare viitor in fata.

  *shrug* Nu cred ca e alta industrie care isi da atata de multe suturi in propriile coaie ca gaming industry-ul.

  • Aidan
   Publicat martie 8, 2015 4:42 pm 0Likes

   Incerc sa intru in MWO, dar Hawken ma trage inapoi. Vezi, asta imi placea si mie la jocul celor de la Adhesive, faptul ca promitea atat de mult cu atat de putin, parea un vis frumos, dedicat unei intregi generatii. Grafica, stilul, tehnologia…Oh Boy 🙁

 • Pakistan
  Publicat martie 9, 2015 5:04 am 0Likes

  Am jucat si Hawken, am jucat si Titanfall (perioada gratuita oferita de Origin, ca de cumparat nu ma lasa inima ), insa MechWarrior Online il joc on and off de cand s-a lansat closed beta-ul(cam prin 2012),si cu ale lui bune si rele, tot la MWO ma intorc atunci cand am timp de omorat.

  • Aidan
   Publicat martie 9, 2015 6:59 am 0Likes

   Eu ma straduiesc sa asimilez universul MWO. Jocul pare mai complex decat Hawken si inteleg ca se adreseaza unei categorii de jucatori experimentati. Arata bine si imi place. Eu am o teorie: MWO tinteste, evident, spre cei care au crescut cu jocurile MW, in timp ce Hawken bate mai mult spre cei familiarizati cu universul Metaltech/Earthsiege.

   Necazul la Hawken este ca a murit dintr-o eroare umana, nu din cauza calitatii jocului. And that sucks balls 🙁

 • Pakistan
  Publicat martie 9, 2015 5:13 am 0Likes

  nu vreau totusi sa se inteleaga din comment-ul de mai sus ca mi s-a parut Hawken slab, in fond gusturile nu se discuta, si probabil daca ar fi aparut inaintea lui MWO, si eu n-as fi avut contact cu universul Battletech in trecut, as fi fost si eu atras de Hawken, insa in situatia actuala MWO mi se pare superior.

 • yui000
  Publicat martie 10, 2015 7:07 pm 0Likes

  Joc Hawken cu mare placere, am un Sharpshooter si un Reaper la maxim, pe care i-am botezat (ca un vechi jucator al universului Battletech ce sunt) Blood Asp si Shadow Cat, CT-Recruit-ul este la penultimul nivel (pe el il cheama Mad Cat) iar acum ma chinui cu un Technician care e la nivelul 4 (pe el o sa-l cheme Cougar sau Uller – inca nu m-am hotarat). Sunt un mare fan Mechwarrior si am jucat toate jocurile din serie, inclusiv cele doua mechcommander-e. MWO nu prea l-am jucat la inceput (cu toate ca sunt legendary founder) mai ales datorita absentei mech-ilor mei favoriti care sunt din clanuri, dar acu recuperez ca am de unde alege. Personal sunt usor dezamagit de MWO datorita evolutiei gameplayului (care – poate mi se pare mie dar – imi miroase prea tare a WOT) si absentei podurior universale care limiteaza customizarea atat de bogata in MW4 (amatorii de lanparty poate isi aduc aminte ce poate face un Daishi cu 2 AC20 si un LBX 20 – pentru amatorii de customizari demente – the ultimate ambush mech). Din fericire jocul introdus variantele (nu era chestia asta cu mech variants in MechWarrior Living Legends?) Dar sa ne intoarcem la Hawken. Jocul asta e plin de adrenalina. Nu pot juca mai mult de 10 meciuri in rand fara sa imi dau inima peste cap (old gamer). Nu prea m-au entuziasmat jocurie universului Metaltech pe care le-am jucat sporadic, singurul care mi-a mancat ceva timp a fost starsiege tribes. Hawken, in schimb, m-a uns la suflet. Are zvc, are ceva…. si e total diferit de MWO, e altceva… si totusi, cu tactici imprumutate din MWO, in Hawken, o echipa cat de cat antrenata, rade harta, cu diferenta ca fata de MWO totul se intimpla la o viteza absolut dementiala… Ar fi mare pacat sa nu ia cineva jocul sub aripa si sa-l duca mai departe. Sper ca pina la urma o sa atraga finantare deoarece are un potential imens. Astea fiind zise, la buna vedere pe Hawken sau MWO (id-ul cu care am semnat post-ul) sau pe WOT (acelasi id fara zerouri)

  • Aidan
   Publicat martie 11, 2015 9:57 am 0Likes

   Cred ca ai lasat unul dintre cele mai frumoase si interesante comentarii de pe Nivel. Multumim!

 • Aidan
  Publicat martie 14, 2015 6:04 am 0Likes

  Postare recenta pe pagina oficiala facebook:

  „Cockpit cracked. Low on oxygen. Repair drone offline. Wow that was a big freakin’ boom. Gonna take some time to fix these dents and bring her back online.

  I guess we’d better get started… Heading back to base on reserve power… Will update report as soon as repairs are underway…”

 • Yui
  Publicat martie 17, 2015 6:56 am 0Likes

  Ura! Ura!!!!!!!

  • Aidan
   Publicat martie 17, 2015 6:58 am 0Likes

   I don’t know who you are, I don’t know what you do for a living, but I love your attitude and poems! :))

Adaugă un comentariu