Altfel de rezultate la concursurile noastre. Concluzii crude.

Aşa cum probabil mulţi dintre voi au realizat, întrebările puse de Mircea (KiMO) în cadrul concursurilor noastre au dublu rol. Lângă cel evident, care ne permite să colectăm email-urile şi să le aruncăm în tombolă, încercăm să aflăm cât mai multe despre preferinţele voastre, să tragem învăţăminte şi să ducem Nivelul mai departe, în direcţia bună. Vă mulţumim că aţi participat şi răspuns în număr atât de mare. V-am citit toate observaţiile şi am sintetizat şi tras câteva concluzii. Dacă ne luăm după formulele create de matematicieni şi sociologi, care spun că la un număr de 500 de participanţi, eroarea este de doar 4.5%, am putea crea câteva titluri bombastice ca: „Un nou sondaj arată că peste 30% dintre români aşteaptă venirea lui Witcher”. Ceea ce nu este, bineînţeles, adevărat. Un titlu mai corect ar fi: „Cel mai aşteptat joc al anului pentru peste 30% din gamer-ii români, este The Witcher 3: Wild Hunt.” Un număr, aşa cum o să vedeţi mai jos, cu care nu sunt neapărat de acord. În ziua de azi e uşor să creezi sondaje şi să faci grafice. Să distilezi datele primite pentru a trage concluziile corecte e, însă, cu totul altă mâncare de peşte… Nu ştiu cât de mult vă interesează rezultatele, dar, de dragul de a vorbi cu voi, îi dau înainte.

Ziua 8– Care este jocul vostru preferat?
Surprinzător, la doar două zile de la lansarea pe PC, Grand Theft Auto V reuşeşte să spulbere competiţia. Presupun că mulţi dintre voi l-aţi ales, chiar dacă nu l-aţi jucat. Ceea ce spune foarte multe despre puterea acestei francize, dar şi a publicităţii. Nu degeaba Rockstar a cheltuit 150 milioane pe producţie şi încă pe atât pe marketing. Aveţi un top aici. Cu care (din nou) nu sunt neapărat de acord – compania a cheltuit mult mai mult cu fiecare transformare (PS360 ->PS4X1 ->PC). Ce e şi mai interesant, mai ales că nici eu nu am jucat GTA V până acum, este că au reuşit să mă convingă că merită acest prim loc în preferinţele voastre. Oare câţi ani o să treacă până un alt producător va mai crea un univers atât de complex, complet şi aproape de realitate. Şi chiar dacă, va reuşi să-l facă la fel de distractiv?

În primele 10 locuri găsim nu mai puţin de 8 RPG-uri, motiv de bucurie pentru mine, pentru că acesta este şi genul meu preferat. Orice review făcut unui astfel de joc se va adresa majorităţii cititorilor. Alt motiv de bucurie este faptul că primele 10 poziţii nu reprezintă decât 25% din numărul voturilor, avem o varietate extraordinară, ceea ce mă face să cred că nu trebuie să ne ferim din a prezenta şi recenza titluri mai puţin cunoscute sau ciudate. Dacă vreţi să vedeţi lista extinsă, daţi click pe poză. Rezultatele nu sunt perfecte, pentru că unii dintre voi au încercat să-și mărească şansele şi au postat de mai multe ori sub diferite nume şi/sau email-uri. KiMO o să aibă grijă să excludă duplicatele cât de bine poate în momentul în care introduce datele in randomizator, ar fi durat însă prea mult pentru mine să fac acelaşi lucru aici. Câştigătorul ascuns al sondajului este seria Gothic, care însumează ~7.3 procente din preferinţele voastre. Mă întreb câţi dintre voi le-au jucat datorită Level-ului.

Ziua 7 – Ce joc ați așteptat sau încă așteptați în 2015?
Chiar dacă întrebarea conţinea şi un „aţi aşteptat” nu numai „aşteptaţi”, câştigătorul la această categorie nu este, surprinzător, tot GTA. Articolul a fost postat exact în aceeaşi zi cu lansarea gigantului şi cel mai probabil rezultatele ar fi fost cu totul altele acum o lună sau la începutul anului. Primele 10 poziţii reprezintă aproape 80% din numărul voturilor, un rezultat care ne-ar putea spune că anul acesta este unul sărăcăcios. 3 din jocurile prezente în top au fost deja lansate, Half-Life 3 apare pe locul 8 ca o glumă bună (sau răsuflată), în timp ce şansele ca StarCraft II: Legacy of the Void să facă ochi anul acesta sunt minime. Pe de altă parte, rezultatele poate ne spun doar că The Witcher 3: Wild Hunt, Grand Theft Auto V, Batman: Arkham Knight, Mortal Kombat X şi Star Wars: Battlefront, sunt titluri foarte puternice, cu însemnătate pentru majoritatea dintre noi, ceea ce le propulsează între preferate, în defavoarea multor altor jocuri interesante. Hmmm… în ambele topuri, 8 din 10 titluri fac parte dintr-o franciză şi nu sunt primele jocuri din serie. Ca în orice alt domeniu, preferăm familiaritatea la fel de mult ca şi calitatea, iar marile companii producătoare ştiu foarte bine acest lucru. E bine că piaţa indie/experimentală a explodat, pentru că altfel pe viitor jocurile ar fi devenit din ce în ce mai asemănătoare.

Ziua 5 – Care este categoria voastră preferată de articole de pe NIVELUL2?
Peste jumătate din numărul total de voturi s-a dus către Review-uri. Ceea ce ne bucură, pentru că aceste articole sunt cele pe care le creăm cu cea mai mare bucurie. Sunt şi printre cele mai complexe ale site-ului. Faptul că le apreciaţi ne spune că facem ce trebuie şi cum trebuie. Surprinzător (pentru mine), mugetarea s-a aşezat frumuşel pe locul doi. Poveştile, experienţele şi gândurile personale dau savoare site-ului. Nu am atins limita subiectivismului acceptabil, ba chiar vreţi mai mult. Alt lucru îmbucurător este faptul că toate categoriile sunt reprezentate, deci, nu muncim în gol. Orice idee am avea pentru un viitor articol pare că va bucura pe cineva.

Ziua 4 şi Ziua 3
Ce fel de articole vreți să citiți mai des pe NIVELUL2?
Ce vă place mai mult la NIVELUL2?

Întrebările zilelor 3, 4 şi 5 par oarecum redundante, dar există valoare în a întreba în moduri diferite cam acelaşi lucru. E normal ca mai nimeni să nu aleagă interviurile, de exemplu, ca şi categorie preferată, pentru că sunt prea puţine, dar, poate vreţi mai multe. „Ce fel de articole vreți să citiți mai des pe NIVELUL2?” şi „Ce vă place mai mult la NIVELUL2?”, v-au permis să dezvoltaţi subiecte şi idei interesante. Aici am preferat să nu sintetizez matematic, pentru că nu am vrut să dezumanizez răspunsurile. Vă mulţumim pentru vorbele frumoase. E onorant şi tonic să descoperi că munca îţi este apreciată, că vreţi mai mult din toate, că vă bucură că nu am renunţat, dar şi personalitatea şi stilul subiectiv-obiectiv al articolelor, seriozitatea şi umorul. În schimb promitem să încercăm să facem mai mult şi mai bine.

Majoritatea dintre voi doriţi mai multe review-uri. Mircea dă din coate şi-i ademeneşte pe cei mai ocupaţi dintre noi cu tot ce poate. Imediat ce site-ul o să înceapă să producă sunt convins că va încerca atât să le răsplătească eforturile cât şi să angajeze suflete noi. Problema cu review-urile este că cer timp, dacă vrei să le faci cum trebuie, dacă zilele ar avea 10 ore în plus, am putea crea mai multe. O bună parte dintre voi aţi ţipat după mai multe Retro-uri, cioLANe(!), avem nevoie de tine. Cu mugetările poate reuşim să o rezolvăm, cerându-le foştilor redactori şi prieteni ai revistei, mă gândesc aici la Caleb, Locke, Lara, dar nu numai, să ne mai povestească despre ei sau despre ideile şi păţaniile lor. Au fost câteva voci care au cerut mai multe interviuri şi o mai mare focusare asupra gaming-ului românesc, atât la nivel de producători cât şi de jucători. V-am auzit! Articole gameristice şi hobby – am pe ţeavă câteva idei grozave (zic eu). Mai greu cu termenele de livrare. Gaming Gear o să tot fie. Mini-urile şi Mobi.Play–ul o să renască, în timp ce review-urile în format video o să trebuiască să mai aştepte un pic. Revistă? Preferăm să nu promitem nimic. Dacă se aliniază planetele aşa cum vrem noi, o să fie.

19 Comentarii

 • Cavalary
  Publicat aprilie 26, 2015 1:40 pm 0Likes

  Not bad, scos ceva cu sens, cap si coada din gramada aia de mesaje, multe aruncate doar pt. a intra in concurs 🙂
  … Dar eu tot n-as sti cum sa raspund la „care este jocul preferat?”
  Vorbind de Gothic in schimb, yep, am castigat 3 Level-uri la un concurs (de fapt le-am ales dintre premiile posibile pt. punctele castigate) si au venit cu Gothic, Red Faction si BloodRayne. RF, shooter, nu m-am atins de el, BR instalat, aruncat o privire, dezinstalat dupa 20-30 min, dat altcuiva, Gothic in schimb, hooked, si ma tot intrebam cum de nu auzisem de el pana atunci. Inca am o salvare in capitolul 3 (cred?) al Gothic 2, ca dupa instalarea NotR imi pare aproape imposibil, cel putin la stilul meu de joc, asa ca din 2005 pana in 2012 le-am inceput, abandonat, reinceput, luat pauza, continuat, abandonat iar de mai multe ori. De 3 ani nu mi-a mai venit sa mai incerc vad.
  Si tot datorita Level am descoperit si King’s Bounty.

 • George
  Publicat aprilie 26, 2015 1:42 pm 0Likes

  Totul se face cu perseverenta iar voi ati dat dovada de asa ceva, as putea sa zic un singur lucru „Marea arta a vietii nu consta in a nu cadea niciodata, ci in a te ridica de fiecare data cand cazi.”

 • Radu
  Publicat aprilie 26, 2015 2:16 pm 0Likes

  ce as vrea eu sa vad pe site (pe langa nenorocitu’ ala de review la Strider PE CARE IL ASTEPT DE-O ETERNITATE!) sunt niste tutoriale pe gamedev; am incercat ceva in unity, dar la capitolele modelare si programare (materia de liceu de complet paralela, nu, necoplanara cu ce mi-ar trebui mie) sunt pe dinafara; acum ca unreal e free, as incerca ceva acolo, dar nu sunt tutoriale gratis multe, deci… mda.

  • Bogdan
   Publicat aprilie 27, 2015 12:19 pm 0Likes

   Tutoriale de gamedev sunt pe net cat sa iti ajunga zece vieti. Si in general sunt scrise de oamani care chair fac jocuri. Pe un site adresat consumatorilor de jocuri chair nu le-as vedea rostul.

 • Visan-Miu Mihai
  Publicat aprilie 26, 2015 2:48 pm 0Likes

  Eu sunt ala care a raspuns cu Monkey Insland….vruiam sa spun Secrets of Monkey Insland….dar este bine si asa…si tot eu am raspuns cu Uncharted 4….am raspuns sincer….

  • ncv
   Publicat aprilie 26, 2015 4:55 pm 0Likes

   am modificat in liste si am pus Secrets of Monkey Island 🙂

 • Pakistan
  Publicat aprilie 26, 2015 5:09 pm 0Likes

  Call of Duty: Modern Warfare 2 50 mil developement 200 mil marketing
  Grand Theft Auto V 137 mil developement 128 mil marketing

  no asta da diferenta

 • Domnul Mate Ovidiu
  Publicat aprilie 26, 2015 6:31 pm 0Likes

  *Offtopic* puneti optiunea sa dam like sau dislike la comenturi.
  Intr-un fel sau altul, ajuta.

 • Dreamcatcher
  Publicat aprilie 27, 2015 1:36 am 0Likes

  Apropo de banii bagati in developement,totusi Modern Warfare 2 n-a fost un joc rau deloc in comparatie cu penibilitatea de Ghost de exemplu.Ma intreb ce buget mizerabil au alocat pentru penibilitatea aia (si acum imi mai zgarie retina flacarile alea rozalii).De fapt e clar ce urmareste o companie atata timp cat in marketing baga de nu stiu cate ori mai multi bani decat in productie.

  Anyway, la cat de bune au fost ultimele COD,m-am bucurat nespus de ultimul titlu jucat de la ei si anume….COD2 :)).Serios acum,la cat de satul eram intr-o perioada de WWII,parca as vrea un titlu recent cu el!

 • mahri726
  Publicat aprilie 27, 2015 9:26 am 0Likes

  +1 pentru tutoriale gamedev

 • Bogdan
  Publicat aprilie 27, 2015 11:57 am 0Likes

  Ce parere aveti de materiale video gen „Giant Bomb Quick Look”, sau „WTF Is?” de la Total Biscuit? Necesita mult mai putin timp de cercetare si documentare fata de un review si desi nu sunt foarte informative, daca sunt facute bine, sunt in general amuzante. Iar din asta, poate scoateti si ceva youtube money pentru sustinerea sitului.

  • Alin Rauțoiu
   Publicat aprilie 27, 2015 12:49 pm 0Likes

   Ai nevoie de scule, antrenament și destul de mult timp să poți face ce face TP. Orice material media, că-i recenzie video, Let’s Play, podcast, mănânc foarte mult timp la montaj. S-ar putea ca timpul ăla să merite investit în altă parte.

 • Dragos Cioaca
  Publicat aprilie 27, 2015 1:00 pm 0Likes

  Mult noroc in tot ce va propune ti pentru urmatorii ani.

 • Uatevăh
  Publicat aprilie 27, 2015 1:05 pm 0Likes

  Cine așteaptă Civ V în 2015?

  • ncv
   Publicat aprilie 27, 2015 2:37 pm 0Likes

   poate a vrut sa spuna VI, se mai intampla 🙂

 • Volodea
  Publicat aprilie 27, 2015 2:08 pm 0Likes

  Chapeau! Cât despre buba cu eșantionul… greu, dom’le, greu.

 • Absstract Grreen
  Publicat aprilie 27, 2015 3:25 pm 0Likes

  Monkey island in lista !! Not alone !! By the way, ati scris listele manual? Pentru ca o asemenea actiune reflecta un devotament monumental pentru munca depusa si pentru comunitate *tips fedora in respect*. Si chiar daca nu au fost scrise manual, e minunat ca le-ati facut publice, chiar voiam sa intreb daca se va face topul comentariilor. Redactia Nivelul2, you ‘da real MVP !

  • ncv
   Publicat aprilie 28, 2015 12:29 pm 0Likes

   Acum… eu stiu ce intelegi prin manual… am automatizat cat am putut cu ajutorul Excel-ului.
   Copy-paste dupa ce ati spui voi, apoi, am creat butoane de genul:
   https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20091107074730AAGS7NG
   De fiecare data cand cineva spunea ceva ce s-a mai spus apasam butonul corespunzator, de fiecare data cand cineva spunea ceva nou, adaugam.
   Procentele (sau oricare formula de calcul) sunt lucruri simple in Excel. Dupa ce ii spui ce sa faca in functie de ce ai nevoie, poti pur si simplu sa selectezi coltul casutei cu rezultatul si sa tragi de el pentru a automatiza pentru toata coloana.

   La sfarsit, dupa ce am adus Excel-ul la forma care-mi placea, l-am urcat pe Google Docs (care, incredibil, e gratuit si stie sa faca tot ce am zis aici – poate mai putin butonul ala care aduna).
   Nu a fost chiar atat de munca… sau ma rog, a fost, dar cum imi place sa inventez lucruri si sa ma joc cu formule in Excel… na rezultat! 🙂

   Vroiam sa spun:
   Multumim!!!

 • Drow
  Publicat aprilie 29, 2015 10:20 am 0Likes

  Interesante statistici 🙂 Felicitari omului care a votat rubrica de „Reduceri” la „Ce articole cititi”. Data viitoare sper sa o votam mai multi :p

Adaugă un comentariu