Interviu & Preview: Middle-earth: Shadow of Mordor

Cu ceva timp în urmă, la Londra, am avut șansa să ne întâlnim cu Michael De Plater, Director of Design pentru Middle-earth: Shadow of Mordor. Întâlnirea a avut loc chiar în clădirea Warner Bros., situată în inima capitalei Regatului Unit, unde nu numai că ne-am jucat de-a Shadow of Mordor pe ecranul unei săli de cinema, dar am și schimbat câteva vorbe cu Michael. Am luat notițe, apoi le-am pierdut. Le-am regăsit, iar citirea lor acum, când cei de la Monolith s-au gândit să ne ofere un scurt preview al jocului, ce va fi lansat pe data de 10 octombrie, este un moment la fel de bun.

Între timp, l-am jucat și la Gamescom, unde senzația că secțiunile de luptă au fost clădite pe scheletul celor din Batman: Arkham City a fost și mai pregnantă. Nu este un lucru rău. Sunt chiar mai dificile, iar faptul că orcii flanchează bine și pot chema ajutoare într-o veselie, inclusiv unități imposibil de dovedit într-o mulțime, le face cu atât mai provocatoare. Iar atunci, e bine să ai pe ce să te cațeri și să bați în retragere. Iar apoi să-ți încerci norocul din nou, abordând lupta într-un mod diferit…

Începem, așadar, cu preview-ul video, din care aflăm cam tot ceea ce trebuie să știm despre Shadow of Mordor cu puțin timp înainte de lansare, și încheiem cu interviul pomenit mai devreme.

Director of Design Michael De Plater

INTERVIU CU MICHAEL DE PLATER, DIRECTOR OF DESIGN, SHADOW OF MORDOR

NIVELUL2: În primul rând, Michael, vrem să îți mulțumim pentru această oportunitate. În al doilea rând, cum se face că Monolith, un producător cunoscut mai ales pentru FPS-urile sale, a decis să accepte provocarea de a produce un action RPG a cărui menire este să umple golul dintre două mari francize cinematografice?

Michael De Plater: La Monolith, nu ar fi pentru prima oară când studioul se joacă cu mai multe idei în același timp. Vezi Condemned, un veritabil First Person Melee, versus F.E.A.R., care era First Person Shooter, versus Matrix Online, care a fost MMO, sau MOBA-ul Guardians of the Middle Earth. Și să nu uităm de TRON! Studioul a explorat multe idei de-a lungul timpului, punctul lor forte constând în faptul că posedă tehnologia necesară, engine-ul LithTech. Având uneltele, au ce le trebuie pentru a inova și se pot concentra asupra unei narațiuni bune. Unde mai pui că nici AI-ul nu e de lepădat! Așadar, în cazul lui Shadow of Mordor, cred că ne-am folosim cu succes de punctele forte specifice studioului, ca să le oferim jucătorilor o experiență de zile mari.

NIVELUL2: Franciza The Lord of the Rings este una fierbinte, cu al treilea film din trilogia The Hobbit stând să facă ochi în decembrie. În plus, cărțile originale și primele trei filme, regizate de Peter Jackson, au ajuns la stadiul de cult. Se va ridica povestea din Shadow of Mordor la înălțimea moștenirii canonice cu care sunt familiarizați fanii?

Michael: Mai mult ca sigur! Povestea din Shadow of Mordor este plasată între cele două mari trilogii cinematografice – The Hobbit și The Lord of the Rings – și este complet fidelă șirului de evenimente cunoscut deja. Vorbim despre o perioadă de 60 de ani, cu conexiuni interesante în ambele direcții, dar și o mulțime de posibilități pentru noi de a spune o poveste de sine stătătoare, epică și interesantă în același timp. Am lucrat îndeaproape cu Middle-earth Enterprises și Peter Jackson, regizorul celor două trilogii, care ne-a fost de mare ajutor. Mai mult, la Warner Bros. există veritabili “profesori“ care cunosc universul lui Tolkien în profunzime și îl pot “preda” ca pe o materie, discuțiile cu ei având rolul de a ne asigura că fiecare detaliu este corect din punct de vedere al operei.

NIVELUL2: Shadow of Mordor vrea să umple golul dintre The Hobbit și The Lord of the Rings, dar este perceput ca un joc violent și întunecat, dedicat publicului matur. Este posibil ca această nouă perspectivă să schimbe, cumva, modul în care oamenii percep lumea fantastică creată de J.R.R. Tolkien?

Michael: Multă lume vede lumea lui Tolkien ca o versiune simplificată a luptei dintre bine și rău. De fapt, există o mulțime de personaje fascinante în The Lord of the Rings, fiecare cu personalități complexe. Boromir este exemplul perfect de băiat bun, dar care cade pradă tentației Inelului. Îl avem apoi pe Denethor, conducătorul viteaz care cade pradă nebuniei și își arde propriul fiu de viu etc. Pentru noi este foarte important să avem personaje foarte umane și să le exploatăm ambele laturi în aceeași manieră, exact cum a făcut și Tolkien.

NIVELUL2: Ne poți da câteva detalii suplimentare despre Talion, personajul principal, și natura sa duală? Cum se va potrivi aceasta în joc?

Michael: Sunt două personaje distincte, iar unul dintre scopurile lui Talion este să afle identitatea spiritului care l-a readus la viață, precum și conexiunea acestuia cu istoria logică a Middle-earth-ului, inclusiv cu Sauron și Inelele Puterii.

NIVELUL2: La ce nivel de libertate ne putem aștepta de la mediul deschis de joc? Ne poți da un indiciu despre dimensiunea lui, poate chiar o estimare a timpului de joc?

Michael: Nu sunt sigur de mărime, dar ca timp, povestea îi rezervă jucătorului mai bine de 20 de ore de joacă. La rândul lui, mediul de joc este viu și deschis explorării, cu forme diverse de relief și locații inedite, unele cu totul noi pentru fanii LotR. Nu vor lipsi peșterile pline de surprize, dar nici și structuri înalte, unde accentul cade pe verticalitate. Bineînțeles, mai este și timpul pe fiecare jucător îl rezervă explorării aprofundate, iar motive există. Astfel, durata jocului poate trece mult peste cele 20 de ore rezervate misiunii principale. De fapt, nu aș putea spune că există o delimitare între quest-ul principal și cele adiacente, ci mai degrabă o împletire armonioasă între ele.

NIVELUL2: Sistemul Nemesis sună foarte bine, iar în practică am constatat că funcționează exact așa cum a fost promovat. Cum influențează acest feature mecanica RPG a jocului?

Michael: Shadow of Mordor este mai degrabă un joc de acțiune cu mecanici RPG specifice personalizării armelor, perk-urilor și statisticilor obținute. Diferitele puncte forte și slăbiciuni ale inamicilor, dar și nivelul lor, împreună cu modul în care îi ucizi – de la distanță, pe la spate, în luptă dreaptă sau prin diverse alte medode -, toate acestea influențează loot-ul pe care îl scapă. Resursele obținute astfel te ajută apoi să-ți îmbunătățești arsenalul, în concordanță cu realitatea din teren.

NIVELUL2: Ce rol va juca faimosul Inel al Puterii în poveste?

Michael: Haha, bună asta! Trebuia să întrebați! Unul important, evident…

NIVELUL2: Gollum apare în joc. Care este legătura dintre el și Talion? Vom întâlni și alte personaje faimoase din universul The Lord of the Rings?

Michael: Gollum, în mod special, deoarece este în căutarea Inelului Puterii. De fapt, asta îl aduce aici. Gollum este chiar destul de dornic să dezvăluie o parte dintre misterele și secretele ce înconjoară spiritul care l-a readus pe Talion la viață, pentru că ambii au cam aceleași obiective. Există și alte personaje din universal LotR în joc, toate având scopuri bine definite. Mai mult, unele dintre ele au roluri foarte importante în poveste.

NIVELUL2: În final, plănuiți să faceți din Shadow of Mordor începutul unei noi francize și, în consecință, să extindeți universul Lord of the Rings în noi direcții?

Michael: Sincer, dacă totul merge bine, sunt sigur că va exista ceva după Shadow of Mordor. Sperăm să facă o figură bună.

NIVELUL2: Îți mulțumim pentru răspunsuri, Michael, și vă urăm succes.

Michael: Vă mulțumesc pentru interes și aștept reacțiile voastre de după lansare. Salutări cititorilor NIVELUL2.

Aidan & KiMO

1 Comentariu

  • D3F3
    Publicat septembrie 26, 2014 9:43 pm 0Likes

    Sistemul Nemesis pare foarte interesant, dar ma intreb e jocul oare destul de dificil, incat sa scape aia dupa ce te intalnesc odata?

Adaugă un comentariu