Ce credeţi voi despre Lightsaber

Trebuie să abordez și eu cel mai nou subiect de discuție vehiculat în prezent pe Marele Internet: designul noii Lightsaber – aka „sabie-laser” –, așa cum apare în primul teaser trailer pentru The Force Awakens. Un cutremur de opinii a zguduit din temelii fundamentele culturii pop, iar aspectul excentric tri-blade/cross guard, cu două raze dispuse în gardă, a devenit elefantul din camera oricărui fan Star Wars. Mi-a plăcut faptul că voi, comunitatea NIVELUL 2, nu ați rămas pasivi – așa că am decis să adun aici cele mai interesante comentarii, așa cum apar mai jos. Desigur, voi încerca să includ și o dimensiune personală în cadrul discuției. Deh, mugetările…

Lightsaber_opinion_screenshot (1)

Lightsaber_opinion_screenshot (3)

Lightsaber_opinion_screenshot (4)

Lightsaber_opinion_screenshot (2)

Kosici a venit cu niște explicații foarte interesante, în timp ce Drow a atins un punct sensibil al siguranței, destul de valabil. Totuși, judecând după canonul Star Wars, sabia laser este o armă periculoasă atât pentru țintă, cât și pentru cel care o mânuiește, necesitând reflexe și agilitate supraomenească – tocmai din această cauză ea intră în arsenalul Jedi. Am reușit să revăd doar The Phantom Menace și Attack of the Clones în cursul serii trecute, unde am observat prezența unor modele interesante de Lightsaber, utilizate de Darth Maul și Count Dooku.

Darth_Maul_lightsaber_reveal

Dooku_lightsaber

De ce o sabie laser dublă și una cu mâner curbat? Ei bine, obiceiul personalizării armelor există în rândul cavalerilor Jedi din cele mai vechi timpuri, însă Darth Maul îi oferă lui Darth Sidious o explicație practică: „The single blade has limitations, Master, in both offense and defense. It made sense to me to be able to strike with both ends.” Așadar, stilul poate influența funcționalitatea, iar funcționalitatea influențează aspectul. Mânerul curbat preferat de Dooku este o completare logică a lamei laser, oferind o priză perfectă și mai puțin stres pe încheietură, deschizând în același timp noi căi de atac prin rotire.

hilt_lock_image

Ieri am oferit un link către un eseu istoric, ce descrie în detaliu tehnicile de luptă cu sabia practicate în Evul Mediu pe teritoriul european. O particularitate relevantă în contextul noii Lightsaber este, pe lângă funcția defensivă, lovitura folosind garda. De altfel, pare logic să recurgi la gardă într-o încleștare verticală sau orizontală lamă în lamă – și cum sabia laser din teaser-ul Episodului VII seamănă izbitor cu spadele medievale din punct de vedere al conformației, cele două raze de la baza lamei sunt utile, în opinia mea.

Kenobivader_fight

Simte cineva nevoia să continuăm discuția Star Wars/Lighstsabers în secțiunea de comentarii?

25 Comentarii

  • Eddy
    Publicat noiembrie 30, 2014 9:02 am 0Likes

    Cineva spunea ca iti tai ouale daca lasi crossguard-ul pornit. Dupa capul meu, crossguard-ul se opreste odata cu lama, nu ?

  • Aidan
    Publicat noiembrie 30, 2014 9:08 am 0Likes

    Cea mai logica presupunere dicteaza ca da, desi cred ca ar putea permite o configuratie cross guard only, utilitara.

  • skeletrot
    Publicat noiembrie 30, 2014 10:01 am 0Likes

    mie-mi miroase a Inchizitie dupa cum arata design-ul

  • LauRoman
    Publicat noiembrie 30, 2014 10:35 am 0Likes

    Daca va uitati bine, exista un spatiu intre lama principala si crossguard, prin care ar putea trece foarte usor lama inamicului. Lucru nu asa de imposibil sa reusesti sa tai manerul sabii inamicului, asa ca mi se pare cam inutil pentru aparare.

    http://i.imgur.com/JElx9D7.jpg

    Apoi m-am gandit ca poate sabia cu pricina foloseste cross-guardul doar pentru a ventila energia cristalului, putand astfel fi alungita daca cross-guardul este oprit. Ar fi interesanta o sabie cu lungime variabila (chiar daca e limitata la anumite marimi prestabilite). Dupa aia mi-am adus aminte ca dual-blade-ul lui Maul poate functiona si doar cu o parte pornita (vezi fuga de pe Tatooine sau batalia de pe Naboo). La scurt timp dupa aia m-am gandit ca poate arma lui maul foloseste doua cristale, asta fiind motivul functionarii independente si poate sabia de aici are doar un singur cristal. In sfarsit, mi-am adus amine ca parca sabiile rosii (ale Sith) parca nu folosesc deloc cristale asemanatoare cu cele de pe Ilum. Nu mai stiu cate de canonica mai e ideea asta considerand ca majoritatea literaurii independente a fost considerata, in principiu blasfemie. 😀

    Cat despre plot-ul trilogiei anuntat de personajul, care la prima vedere pare a fi negativ, e vorba de o „trezire” a Fortei, atat acelei intunecate cat si acelei luminate. Eu sper la un plot asemanator cu cel prezentat in episoadele de pe Mortis din Sezonul 3 (Ep. 15-16-17) al Clone Wars 2008.

    Cat despre trilogie, tin minte ca Lucas a spus, undeva la lansarea The Phantom Menace ca mai avea in plan o trilogie. Am aflat zilele trecute de un interviu cu Mark Hamil in care acesta vorbea despre o discutie cu Lucas si de intentia acestuia de a continua trilogia originala cu mult inainte de 1999 cu aceeasi actori prin 2011 ( https://www.youtube.com/watch?v=4UGV7WVB-bA videoclip circa 1983, eu nici macar nuveram conceput inca :D). Apoi am aflat ca parca ideea era de 12 episoade. Teoretic, daca luam in considerare si episoadele intermediare bazate pe personaje independente (zvonul e ca ar fi bazate pe Bobba, Yoda si Maul) care ar putea fi considerata o trilogie a la Pegg, Wright & Frost avem 4 trilogii sau 12 episoade.

    • LauRoman
      Publicat noiembrie 30, 2014 11:04 am 0Likes

      Am uitat sa mentionez ca crossguard-ul ar fiutil daca manerul ar fi alcatuit dintr-un vibro-material ce ar putea opri lama altei sabii. Dar cred ca ar fi cam greu sa tii in mana partea ascutita a unei sabii mandaloriene sau a unui pike asemanator cu cel al droizilor de elita ai lui Grevious.

      In alta ordine de idei sunt putin dezamagit ca doar seriile animate, jocurile si cartile acum non-canonice au avut curajul sa utilizeze rase care teoretic ar fi trebuit sa fi avut un impact imens asupra istoriei Republicii sau a utlizarii fortei si anume Mandalorienii, Miraluka sau Ingerii din Iego etc.

      Jango Fett nu se pune pentru ca si-a „pierdut” capul la scurt timp dupa introducere si oricum clonele au disparut din armata Republicii/Imperiului la ~20 dupa aparitie.

    • LauRoman
      Publicat noiembrie 30, 2014 12:04 pm 0Likes

      http://cdn1.denofgeek.us/sites/denofgeekus/files/styles/insert_main_wide_image/public/sw6.png

      Ce vedem noi acolo lipit de speeder-ul lui Daisy Ridley? Daca nu e vreo parte exterioara a unui element de racire a mijlocului de transport, pare a fi un maner de sabie, dar stai, cumva e prinsa intr-un toc? Poate nu, poate e doar o parte a unui double-blade sau parte importanta aunui pike, sau, poate, degete incrucisate, e un vibroblade de vreun fel.

  • Drow
    Publicat noiembrie 30, 2014 11:02 am 0Likes

    Imi place priza relaxata a lui Obi-Wan, ca si cum sabia nu e un instrument de forta, ci de finete. Si Yoda are in filme niste prize la fel de firave. In timp ce pe manelist parca il trage in jos sabia 😉 Nici reverse-grip-ul lui Starkiller in Force Unleashed nu arata rau 🙂

    • LauRoman
      Publicat noiembrie 30, 2014 11:29 am 0Likes

      Stilul cu care manuiesc ei sabiile e bazat pe stilul sau forma de lupta predominat ai carui adepti sunt fiecare. Parca aveau niste nume stilurile astea de lupta. „Tanarul” Obi-Wan sau Yoda sunt mai fini in manuirea sabiilor. In partea opusa se afla Mace Windu sau tanarul Anakin care par mai agresivi in manuire, cred ca ar intra si Grevious dar el foloseste miscari automatizate ale incheieturii si nu stiu cat de mult afecteaza asta perceptia stilului de lupta. Cred ca si Sidious intra in categoria asta dar au fost prea putine lupte la care a luat parte ca sa putem decide concludent. Qui-Gon sau batranu Obi-Wan si chiar Luke in multe cazuri se bazeaza mai mult pe garda decat pe atac. Ashoka, Starkiler, Darth Maul sau Kit Fisto se bazeaza mai mult pe mobilitatea corpului in relatie cu inamicul. Dooku sau Inquisitor-ul folosesc un still mai formal de lupta.

    • Aidan
      Publicat noiembrie 30, 2014 12:15 pm 0Likes
    • Drow
      Publicat noiembrie 30, 2014 12:20 pm 0Likes

      Ai dreptate, stilurile sunt diferite in functie de preferinte/situatii de lupta. Cautand am gasit un articol interesant despre forme: http://starwars.wikia.com/wiki/Lightsaber_combat. Ma refeream mai mult la faptul sa sabia e usoara, si nu are balansul unei sabii normale, de otel, cu lama reala. La lightsaber teoretic lama nu are greutate, ci doar inertie si nevoie de impuls.

      Citind despre strong style, mi-am amintit de saber-locks-urile din Jedi academy, parca. Intrebarea e, cand doua light-saber se ating, e posibil ca „lamele” sa alunece una pe alta? sa devina util un cross-guard (eventual cu ceva piese de cortosis, sa nu treaca prin ea 😉 ) In teoria strong-style se spune ca oponentul mai puternic „trece” pur si simplu prin lama celuilalt.

    • Drow
      Publicat noiembrie 30, 2014 12:24 pm 0Likes

      Cristalele sintetice sunt mai puternice decat cele naturale: http://starwars.wikia.com/wiki/Synthetic_lightsaber_crystal. Deci poate e „powerful as fuck” 🙂

  • Cristian Serban
    Publicat noiembrie 30, 2014 11:29 am 0Likes

    Ii mai trebuia un mini lightsaber la capatul celalalt al manerului. 😀

  • Fedaykin89
    Publicat noiembrie 30, 2014 12:13 pm 0Likes

    Am mai vazut un comentariu pe Internetzi care m-a facut sa fiu atent la un detaliu:

    Lama e instabila. Se vede destul de clar cand o activeaza (se si aude un „crack” mult mai violent decat „kr-snap”-ul normal) iar lama pare ca unduie, nu ramane o raza „fixa” (read: the plasma beam contained by a looping electromagnetic field).
    Ceea ce e mai mult decat plauzibil, avand in vedere ca Stihiile foloseau cristale sintetice. Pro’abil ca in cazul asta cristalul e din categoria „synthetic as fuck”, rezultand intr-un lightsaber departe de finetea cu care suntem obisnuiti, care de asemenea necesita un fel de „vents” put puterea necontrolata, vents care folosesc si ca crossguard.

    TL;DR – seems legit

  • D3F3
    Publicat noiembrie 30, 2014 2:11 pm 0Likes

    Eu ma intreb totusi, de ce nu foloseste nimeni un Lightshield. Da nu poti sa folosesti sabia ca pe o Katana, sau ca un Greatsword, insa poti sa te aperi mult mai bine, si in acelasi timp sa si ataci.

    • LauRoman
      Publicat noiembrie 30, 2014 2:49 pm 0Likes

      Scuturile cu rama solida (vezi scuturile portabile ale gungan-ilor din batalia de pe Naboo) credca arf inutile in fata unei sabii. Altfel de scuturi, folosite pe nave, sau in modelele droideka ale separatistiolor, au nevoie demai multa energie. Probabil asta e si un motiv pentru care sunt foloste pe obiecte mari, sau in cazul droizilor care se misca foarte greu cand au scuturile activate. A existat in seria animata a lu Genndy Tartakovsky (preferata mea) si probabil si in universul extins al Star Wars scuturi portabile fara rama, de exemplu extraterestrul Durge, dar in principiu erau cam mici. La fel si death-watch-erii din seria noua Clone Wars au asemenea scuturi, dar, conform antrenamentului mandalorian, ei se bazeaza mai mult pe alte elemente ale luptei.

      http://www.eucantina.net/wp-content/uploads/2013/02/Mandodurge.png

  • mahri726
    Publicat noiembrie 30, 2014 3:11 pm 0Likes

    Poate la un moment dat un lightsaber functional va exista. Se fac progreseh ttp://www.cnet.com/news/science-trumps-the-force-to-create-a-real-life-lightsaber/

  • TheInvigilator
    Publicat noiembrie 30, 2014 10:15 pm 0Likes

    Aştept iatagane-lightsaber…şi halebarde-lightsaber…şi securi-lightsaber. Dayum, that’s a lot of stuff.

  • ola small dickie
    Publicat decembrie 1, 2014 9:05 pm 0Likes

    „discutiile” despre sabia din star wars trebuie sa fie unul dintre cele mai ridicole momente din istoria de 200.000 de ani a Homo Sapiens

    • Aidan
      Publicat decembrie 1, 2014 9:25 pm 0Likes

      Atat de mult nu ne pasa, incat vom duce mai departe subiectul Lightsaber, in timp ce jubilam obsesia noastra pentru cultura pop. Multumim pentru incercarea de a ne aduce cu picioarele pe pamant, dar ne place unde suntem.

  • Scriminti Augustin
    Publicat decembrie 5, 2014 12:22 pm 0Likes

    Hmm cred ca o sa ramana in pana de idei.Meh nus fan star wars da subiectul ma face sa incep sa vad toate sezoanele filemele etc … e un gol prea mare sa il ratez si o sa am o vacanta de iarna foarte plina dar sa revenim.Parerea mea e ca esignul e foarte interesant desi nonconformist , totusi parca cv nu e la locul lui nu e starwars, am vazut un comnetariu intersant gen ce o sa mai urmeze arcuri cu sageti lightarrows?, ma rog poate ca daca puneau un scut asemanator cu cel folosit la sabiile de scrima si sa semene cu astfel de sabie (ca cel pentru dronele cu scuturi anti laser) ar fi ceva. Cat despre cat de periculoase ar fi pai depinde un Jedi are arma facuta el si pentru el, deci se aplica stilului lui cat despre stilul Jedi in general se potriveste destul de bine doar am vazut arme mult mai excentrice in univers de atat cum ar fi cea a lui Darth Maul sau altele de genul. Poate mai fac si un nunceag laser sa inchida gura la aia care zic ca e periulos noua sabie 🙂

  • George
    Publicat decembrie 6, 2014 9:04 am 0Likes

    Cum de nu s-a gandit nimeni la un lightsaber dual hand. Gen „sabia barbarului” ce poate fi folosita doar cu ambele maini. Lovituri lente dar devastatoare si greu de parat in comparatie viteza si agilitatea lightsaberuluibdhdhfhf Jedi …

    • Scriminti Augustin
      Publicat decembrie 6, 2014 10:48 am 0Likes

      simplu nu se aplica acelesi reguli ca la rmele conventionale deoarece nu se bazeaza pe forta si greutate precum armele barbare un lightsaber te taie si trece prin tine oracat de mare sau mica ar fi asa ca nu are rost sa fie numai de 2 maini. ca doar manerul e ala care are o greutate deci nu sunt lovituri lente cat despre stil poate nu e calea Jedi care se bazeaza pe agilitate. desi ar fi interesante niste arme care sa poata sa treaca prin lightsaber pt o secunda

Adaugă un comentariu