MythBusters Video Games Special: Un Episod Confirmat 100%

În ciuda procesului de transformare în televiziune ridicolă prin care trece Discovery Channel recent – şi aici mă refer la adoptarea „senzaţionalului” model History Channel în detrimentul conţinutului de calitate –, un show a rămas loial formatului iniţial, amestecând ştiinţa cu umorul şi extraordinarul: MythBusters. Jamie Hyneman şi Adam Savage formează o echipă fantastică, atacând episod după episod cele mai faimoase mituri răspândite în cultura populară şi orchestrând experimente spectaculoase pentru a le testa veridicitatea. Cel mai nou special din serie (episodul 4, sezonul 15) se aventurează curajos pe tărâmul jocurilor video, iar rezultatul este un moment de televizune cu adevărat memorabil!

mythbusters_video_games_special_image (6)Episodul testează două mituri, din două jocuri complet diferite, folosind drept locaţii de filmare Mare Island Naval Shipyard şi Hunters Point. Primul experiment încearcă să răspundă la întrebarea „Este posibil să fie transportate şi desfăşurate cantităţi mari de arme şi provizii fără a afecta mobilitatea unei persoane, într-un mod similar cu cel din Doom sau alte FPS-uri?”, în timp ce al doilea mit recrează condiţiile pline de oţel şi fructoză din Fruit Ninja. Băieţii au primit o mână de ajutor de la Tim Willits, creative director la id Software, şi luptătorul de arte marţiale mixte Brendan Schaub. Există ceva mai grozav decât clipul video de mai jos?

Sincer să fiu, şi eu întru uneori în rolul criticului absolut, în special atunci când îl văd pe Serious Sam scoţând un tun din buzunarul de la spate – dar aceasta este magia şi frumuseţea jocurilor care nu se iau în serios. Problema realismului a fost abordată haios şi de Cracked, într-un episod din seria Escort Mission.

Totuşi, Adam şi Jamie au reprodus cu fidelitate un nivel din Doom, purtând un echipament cu greutatea totală de 36kg, în timp ce echipa de producţie prelua rolul monştrilor. Fiecare a trebuit să parcurgă traseul de două ori – în prima tură orice armă veche era înlocuită cu una proaspăt descoperită, în timp ce a două tură presupunea transportarea întregului arsenal până la capăt. Jamie a reuşit să completeze misiunea în 5 minute şi 53 de secunde, respectiv 11 minute şi 59 de secunde, însă Adam a scos rezultate ceva mai bune (probabil fiindcă nu este o morsă cu beretă): 5:38 şi 10:17. Prezenţa lui Brendan a lămurit lucrurile, fiindcă tipul a parcurs nivelul în 4 minute schimbând armele şi a acumulat doar 3 secunde suplimentare în a doua tură. Aşadar, mitul pare plauzibil dacă este pus la încercare de o persoană foarte aptă fizic – lucru pe care nu îl contest nici în cazul lui Doomguy.

Al doilea mit a fost delicios din toate punctele de vedere, căci a presupus utilizarea unei platforme suspendate, jonglerii cu fructe coapte, o sabie katana şi un motofierăstrău. Deşi Adam a reuşit să taie din zbor 30 de fructe în 60 de secunde cu sabia, condiţiile mitului nu au reuşit să fie niciodată fidele celor descrise în joc, ceea ce a dus la ştampila „BUSTED” şi, prin urmare, introducerea fierăstrăului mecanic în ecuaţie de către Jamie. Rezultatul a fost mai presus de cel aşteptat şi pentru câteva minute, Discovery Channel a fost iarăşi un post de televiziune interesant.

mythbusters_video_games_special_image (7)„Great TV” – doar aşa pot descrie episodul special dedicat jocurilor video. Genul de program tot mai rar întâlnit sub asediul serialelor provocatoare de flatulatie cognitivă, în care nişte munţi de grăsime umană cumpără depozite abandonate şi poartă certuri regizate. Culmea, am ajuns în acest punct de la documentare de calitate şi emisiuni populare din categoria MythBusters sau Scrapheap Challenge. Chestii drăguţe, cu mai mult bun gust. În prezent, mi-am fixat Discovery pe butonul roşu de pe telecomandă. Regret Adam, îmi pare rău Jamie, dar prefer să urmăresc emisiunea înregistrată pe internet, unde nu mă lovesc la tot pasul de supravieţuitori, containere, magicieni şi trenuri din Alaska.

4 Comentarii

 • Radu
  Publicat februarie 2, 2015 11:52 am 0Likes

  cine imi zice unde pot vedea intreaga serie online e eroul meu!

  • dx
   Publicat februarie 2, 2015 12:31 pm 0Likes

   pai cuvinte cheie ar fi
   „MythBusters.S15E04.Video.Games.Special.720p”
   si
   „kickass.so”… mai departe e usor de dedus 🙂

 • mahri726
  Publicat februarie 2, 2015 12:33 pm 0Likes

  Din păcate, cei cu ISP-ul RDS nu mai prind posturile Discovery. Sunt de asemenea interesat unde se pot găsi episoadele pe net. Mythbusters parca aveau si un site, Tested.com dar nu are prea mare legătură cu serialul.

 • Cavalary
  Publicat februarie 2, 2015 1:43 pm 0Likes

  Nu ca schimbarea asta la Discovery ar fi de ieri, de azi, directia a fost aleasa de ani buni.
  National Geographic au destule serii bune in schimb.

Adaugă un comentariu