NIVELUL2 se întoarce [acaaasăăăă…]

Yup, we’re back.

Motivele ce au dus la întreruperea activitații N2 pe perioada verii sunt în primul rând personale și nu doresc să le expun. Cum un necaz nu vine niciodată singur, ci cu toate celelalte la grămadă, decizia de a-mi lua concediu de la lume (oricât am avut nevoie), a fost una necesară. Nu doar pentru mine, ci și pentru proiectul N2 care, acum, este cam tot ce mai contează.

Site-ul e deja sus și așa va rămâne. Încet, vor urma și restul. Nu, nu am fugit cu banii abonaților. În primul rând, nu ajungeam departe cu ei, iar în al doilea, vrem să le livrăm în continuare produsul pentru care au plătit. Vom regândi însă puțin revista, mai ales din punct de vedere al conținutului. Mai dorim ca apariția ei să fie, începând cu o zi de toamnă (iarnă?), lunară. Pentru a atinge acest obiectiv, va trebui să eliminăm din timp orice potențială frână, iar asta implică mai multe schimbări, sperăm noi, în bine. În același timp, un alt partener va prelua (în cel mai scurt timp posibil), reface și administra baza de date cu abonați, o problemă asupra căreia m-am tot aplecat, dar de fiecare dată m-a dat peste cap.

Apoi, mai e și distribuția. Creșterea peste limitele acceptabile a comisionului perceput de principalul partener din retail ne obligă să regândim proiectul și din acest punct de vedere. NIVELUL2 este o revistă atipică, ce se susține din vânzări, nu din reclamă, iar când motivul creșterii comisionului îl reprezintă încasările noastre „uriașe” din publicitate, avem o problemă. Una dintre marile probleme nu este că lumea nu vrea să citească reviste, ci, mai degrabă, că vânzătorii de reclamă nu vor să investească în ele. E cu atât mai ciudat când vorbim de singura publicație profesionistă de profil de pe piață, cu audiență clară, salariați cu experiență, sediu și tot tacâmul.

Cum bine zicea Aidan odată:

„O revistă, se scarpină unii mai limitaţi în barbă. Cine mai are nevoie de o revistă în epoca incre-fuking-dibil de rapidă a internetului, în care informaţia străbate instantaneu distanţe infinite, ca un fulger din coaiele lui Thor? Păi uite ce cred eu.

Eu cred că o revistă de gaming îl gâdilă unde trebuie pe individul care vrea informaţia în stare solidă, palpabilă. Pe materialistul colecţionar. Aici nu mai este vorba de viteză, ci de exclusivităţi şi materiale scrise altfel, de către omuleţi care ştiu foarte bine ce fac şi cum vor să facă asta. Momentan e cam singurul loc – online şi offline – unde reportajele, review-urile şi interviurile nu seamănă cu telegramele meteo trimise de la Polul Sud spre Romica Jurca.

Aşa că cine cumpără revista vrea să guste din amestecul de culoare, formă şi conţinut dincolo de figurat: mirosul de cerneală, capturile de ecran, textul pe coloane – toate se combină armonios într-o frumuseţe de publicaţie, lovită din toate direcţiile de probleme la care nu se aştepta nici Dicklea Spătaru. În timp a pierdut oameni vechi, i-a câştigat pe alţii noi, nimic nu se pierde, totul se transformă bla bla bla. Important este că încă mai există, în ciuda căcăturilor în care calcă din când în când.

Presupun că va exista mai departe, iar omul ăla super cool care o cumpără pentru că trebuie să o simtă în mâinile lui mici şi gingaşe îmi este cel mai bun prieten. Kudos lui!”

Cumva, am uitat că trăim într-o țară în care publicațiile de cultură nu sunt sprijinite/subvenționate de stat și nici nu ar avea cum (sau nu știm noi), când monopolul în cazul difuzării presei la nivel național este deținut de o companie privată, care stabilește valoarea comisionului la nivel global, nu individual. Oricât de premium sau nu ai fi, e dreptul lor, e legal, dar nu mi se pare normal. Respectiva rețea de difuzare reprezintă o soluție convenabilă pentru fanii revistei de a o achiziționa, tocmai de aceea au cerut-o mulți insistent și acolo. Iar când partenerul național cu care trebuia să facem același lucru, dar în condiții mai umane, a decis să lase contractul în aer pe o perioadă nedeterminată de timp, le-am îndeplinit dorința, însă mai mult de nevoie. Sincer, aș fi preferat ca shop-ul nostru să rămână singura soluție de a o cumpăra, ca să avem siguranța zilei de mâine, un mai mare control. Pentru ca la final de lună, după ce tragem linia, să nu ne mirăm cum se îmbogățesc alții pe spinarea noastră și a altora ca noi, iar nouă abia să ne rămână de salarii.

În orice caz, nu am pornit acest proiect cu gândul de a ne îmbogăți, ci pentru că există o nevoie reală pentru un astfel de produs pe piața locală. Noi, ca gameri în primul rând, am vrut și vrem în continuare ca așa ceva să existe. Dacă nu putem avea încă o țară ca afară, ne mulțumim și cu o revistă. Am considerat că putem umple golul existent cu multă pasiune și o brumă de bani, iar încrederea în sistem ne-a fost adesea zdruncinată de promisiuni încălcate, contracte blocate la ultima semnătură din șapte, tergiversări, amânări ale unor plăți, precum și câteva țepe. Evident, neîncasând, am acumulat la rândul nostru datorii către diverși parteneri. The circle of life, eh? Pentru multe alte probleme nu eram tocmai pregătiți, astfel că mi-a luat cam un an să înțeleg cum funcționează toată treaba, cum și cu cine e mai indicat să încerci să colaborezi și pe cine sau ce să eviți. Ambiție mare, oameni puțini, iar când mi s-au spart toate deodată în cap, nu am reușit să stabilesc rapid prioritățile. Am dezamăgit astfel oameni dragi și mi-a luat ceva timp ca să le recâștig încrederea. Timp departe, care, până la urmă, le poate vindeca pe toate. Dar asta e deja istorie. Cu bune, cu nasoale, primii pași într-ale antrepenoriatului au fost făcuți și vă asigur că vom merge mai departe. Târâș, cum o fi. Sper numai să nu uit lecțiile 🙂

Acum, a venit timpul să ne regrupăm și să mergem, cu sprijinul vostru, în direcția care contează. Se prea poate ca prețul să sufere o modificare, dacă nu reușim să identificăm o soluție mai convenabilă pentru difuzarea ediției tipărite, însă vom încerca să compensăm o eventuală creștere. Ca alternativă, va exista însă posibilitatea achiziționării versiunii digitale, semnificativ mai ieftină și cu beneficii similare, mai puțin mirosul de hârtie proaspăt tipărită și extra-urile ocazionale – pentru cei care vor să țină o tabletă pe mașina de spălat, în locul unui teanc de reviste.

În altă ordine de idei, echipa s-a îmbogățit cu câțiva membrii noi. Site-ul va începe să fie populat cu materiale, iar alte proiecte așteaptă să prindă contur. „Tata lor” s-a întors și vă va ține la curent cu evoluția evenimentelor. Până atunci, bugetele statului stau cu mâinile întinse și nu e frumos să le lăsăm să aștepte.

Pe curând.

It’s good to be back!

39 Comentarii

 • Dor
  Publicat septembrie 5, 2017 4:51 pm 0Likes

  Asta da surpriza! Sigur nu e 1 aprilie?!

  Mi-am luat niște comics digitale… Am concluzionat că sunt mai bune tipărite decât pe telefon. Dar merg relativ bine pe ecran mare! Deci, voi incerca următorul număr digital. Chiar sunt curios dacă e ok.

 • Marius
  Publicat septembrie 5, 2017 4:52 pm 0Likes

  Good news!

  Sper sa mai primim astfel de post-uri, care ne informează privitor la revista căreia am făcut un pledge atât financiar cat și mai important de „new hopes”

 • Alfred
  Publicat septembrie 5, 2017 4:58 pm 0Likes

  S-ar putea sa fiu numit naiv. Nu imi pasa. Vreau revista, vreau sa o tin in mana, sa ii intorc paginile, sa ii simt mirosul, iar cand am chef de oldies, but goldies, sa ma duc in colectia fizica si sa mai citesc un articol despre te miri ce joc. Nu stiu de altii, dar atata timp cat pretul nu este foarte mare, eu sunt dispus sa il platesc. Am fost fan LEVEL din 2004 pana la moartea revistei, sunt fan NIVELUL 2 pana la sfarsitul meu sau al revistei, depinde care vine primul.

  Welcome back, and I hope you’re here to stay.

 • Mlkael
  Publicat septembrie 5, 2017 5:04 pm 0Likes

  Bine ati revenit 🙂

 • Alexandru
  Publicat septembrie 5, 2017 5:18 pm 0Likes

  well I’ll be…. nu ma asteptam sa revad site-ul inapoi in picioare anul asta, avantajele cinismului presupun. Sunt curios cum o sa mearga editia digitala a revistei dar personal raman la varianta pe hartie( am cam fiecare numar din 99 incoace si gasesc ca mi-e greu sa ma opresc) , iar in luna imediat urmatoare aparitiei ultimului nivel 2 pe hartie o sa var o tableta intre paginile unei reviste vechi si ma v-oi alatura nivelului 2 digital.

 • AleX Voinica
  Publicat septembrie 5, 2017 5:32 pm 0Likes

  Bine ati revenit !!! 🙂

 • adi p
  Publicat septembrie 5, 2017 5:34 pm 0Likes

  Da doamne….

 • Andrei
  Publicat septembrie 5, 2017 6:04 pm 0Likes

  Welcome back 😀

  Abia astept sa vad in shop editia digitala. Pentru cei ca mine ( din afara tarii ) acesta ar fi cel mai frumos cadou de toamna.

  Un cititor fidel de pe vremea Level Warcraft 3 TFT si Hostile Waters pe CD 😉

  Multa bafta !

 • joonior_bmf
  Publicat septembrie 5, 2017 6:18 pm 0Likes

  Welcome back, bruvs!

 • Archer
  Publicat septembrie 5, 2017 6:32 pm 0Likes

  Niciodata nu e prea tarziu. Sa curga revistele. Si sper ca de data asta va ramane pana la pensie.

 • madalin vasile
  Publicat septembrie 5, 2017 7:04 pm 0Likes

  Nu îmi vine să cred , prea frumos să fie adevărat

 • dana
  Publicat septembrie 5, 2017 8:52 pm 0Likes

  ok,astept revista pt abonati

 • DarkOvidiu
  Publicat septembrie 5, 2017 10:37 pm 0Likes

  God yes ! Nu voi cumpara niciodata o carte.revista,benzi desenate,manga digitale . Hartia e nepretuita.

 • Seb
  Publicat septembrie 6, 2017 12:15 am 0Likes

  Bine ati revenit, baieti! Ca tare dor ne-a fost!

  O sugestie, daca nu e cu bănat: nu vreti sa va lansati si pe o platforma de crowdfunding, un Patreon de exemplu? Asta pentru cei care poate vor sa va sustina cu mai mult decat pretul revistei. Eu personal v-as sustine cu drag!

  Cheers!

 • abonament
  Publicat septembrie 6, 2017 2:26 am 0Likes

  Ce sanse sunt ca cei care au platit deja abonamentul pe 12 numere sa mai primeasca ceva?

  • KiMO
   Publicat septembrie 6, 2017 6:48 pm 0Likes

   Nu scoatem o editie noua fara sa reparam baza de date mai intai, iar apoi sa expediem ce si unde trebuie.

  • abonament
   Publicat octombrie 4, 2017 7:54 am 0Likes

   Sunt sanse sa se repare pana in 3 ani? Ca pe urma se prescrie. 🙂

 • Silviu
  Publicat septembrie 6, 2017 12:59 pm 0Likes

  Ma bucur ca ati revenit.
  Fan Level din 2001.Nu am ratat nici o revista.Multa bafta si fie ca proiectul sa creasca intr-o luna cat altele in sapte!

 • Daenvgiell
  Publicat septembrie 11, 2017 11:16 am 0Likes

  Salutare,
  Daca mergeti pe varianta „never give up” nu aveti cum sa dati gres!
  Ma bucur tare mult ca ati revenit si o sa va sustin pana la capat pentru ca intre noi si revista exista o legatura „de dragoste”. Desi lucrurile nu au mers pe un fagas normal de la inceput, suntem multi care am inteles, am avut rabdare si uite proiectul ia din nou viata!

  Mult succes dragi prieteni!

 • aedulf
  Publicat septembrie 12, 2017 11:39 pm 0Likes

  Felicitari!
  Cat am asteptat revederea…

 • Gamer
  Publicat septembrie 15, 2017 4:03 pm 0Likes

  \[T]/

  • Gamer
   Publicat septembrie 15, 2017 4:04 pm 0Likes

   Praise The Sun!

 • Vlad
  Publicat septembrie 20, 2017 11:51 am 0Likes

  Welcome back. Sa va fie cu noroc si sa nu va mai impotmoleasca diversele mocirle romanesti.
  Inca astept nr. 7 sa-mi fie livrat 😉

 • rusu dan
  Publicat septembrie 21, 2017 1:59 am 0Likes

  de mic copil visam sa fiu redactor la level, eram fascinat de a juca tot ce apuc si apoi sa scriu despre asta. ce imi placea la revista era modul unic si special in care fiecare isi exprima trairile din gaming. ma bucur ca unii din voi traiti aceasta realitate si va doresc multa bafta in continuare!

 • Mr.Skunk
  Publicat septembrie 22, 2017 3:25 pm 0Likes

  Multi ma intrebau de ce ma agit cu o revista si o caut atat cand am toate review-urile pe net. E un alt fel de feeling cand e palpabila, si mai dau si de jokes interne. I had it, i have it, i want to carry on having it live. As da si dublu pe revista pentru ca merita si meritati si voi for all the struggle and professional content/look

 • Sorin
  Publicat septembrie 26, 2017 10:38 am 0Likes

  Welcome back !!!
  Si SUCCES!!!

 • optavian
  Publicat octombrie 1, 2017 11:26 am 0Likes

  Succes! Spre sa reusiti. Am si eu o intrebare: de unde pot achizitiona numarul 4 al revistei? L-am cautat peste tot si nu-l gasesc nicaieri.
  Apreciez orice informatie ce m-ar putea ajuta sa-l cumpar.

 • marvas
  Publicat octombrie 9, 2017 11:46 am 0Likes

  hei baietii, cum mege treaba cu revista?

  • Adrian Dobrescu
   Publicat octombrie 9, 2017 12:37 pm 0Likes

   Suntem pe drumul cel bun, dar vom avea un raspuns mai clar imediat ce reusim sa rezolvam problema abonatilor 🙂

  • marvas
   Publicat octombrie 10, 2017 11:10 am 0Likes

   ok, spor sa aveti. Dati un semn comunitatii daca aveti nevoie de o mana de ajutor.

 • Cosmin
  Publicat noiembrie 2, 2017 12:04 pm 0Likes

  a mai trecut o luna, ceva noutati?

 • Alexandru Paun
  Publicat noiembrie 2, 2017 9:31 pm 0Likes

  Lasa noutatile, hai sa incepem cu vechiul obicei roman de a „modera” comentariile. Multumesc pentru stergere. Sa-ti fie tarana usoara, Level !

  • Adrian Dobrescu
   Publicat noiembrie 3, 2017 9:08 am 0Likes

   Despre ce ștergere e vorba?

   De obicei sunt șterse doar comentariile care conțin înjurături/amenințîri cu moartea/alte urări de bine creștine. Și nu sunt șterse, sunt aruncate direct în spam.

  • Adrian Dobrescu
   Publicat noiembrie 3, 2017 9:10 am 0Likes

   Și apropo, este fix dreptul nostru să moderăm comentariile. Sau să le permitem.

 • Alexandru Paun
  Publicat noiembrie 3, 2017 11:57 am 0Likes

  Ca tot mentionezi de drepturi, in aceeasi maniera este dreptul nostru de a primi un produs pe care l-am platit, nu ? Sunt curios ce ai face tu daca ai plati o masina si cei de la reprezentanta ti-ar spune ca masina vine intr-o luna si, peste un an, tu inca dai din pedale pe bicicleta. Nu te-ar interesa ce se intampla, nu ai pune intrebari asteptand raspunsuri cu progresul ?

  • Adrian Dobrescu
   Publicat noiembrie 3, 2017 12:15 pm 0Likes

   Ba da. Și când vom avea un update în legătură cu progresul, veți fi primii care vor afla. Cum a fost și comunicatul unde comentăm acum.
   Tot nu văd legătura cu ștergeri sau care e problema cu moderarea comentariilor.

 • overburn
  Publicat noiembrie 29, 2017 12:00 pm 0Likes

  Bai dar problema cu baza de date a abonatilor pare serioasa. Ce-ati facut? Ati sters-o fara sa aveti un backup? Altfel nu imi explic de ce dureaza atat …
  Parca la shop se putea plati printr-un gateway mai ok (payu parca?) . Acum vad ca o vindeti printr-un site spammy. Nu m-ar tenta sa cumpar nimic de acolo. As sugera sa aruncati un ochi pe „Stripe”. Sunt cam cei mai ok cu care am lucrat vreodata si au comisioane foarte mici.
  Revenind la abonati. De ce nu refaceti baza de date pe baza platilor efectuate. As crede ca inca stiti cine si cat a platit. Si in cazul in care nu mai aveti nici informatiile alea (welp?) , reconstituiti cat puteti si mergeti inainte cu revista. Daca tipa cineva, cereti o confirmare ca este abonat si gata.
  In orice caz, varianta pe care mergeti acum nu mi se pare deloc ok.

  Si legat de comunicatele voastre care sunt few and far between, ma duce cu gandul la absolut toata lumea care are probleme cu PR-ul… In special indie game devs. E oare atat de greu sa bagati un update macar saptamanal? Nu trebuie sa existe cine stie ce noutati. Doar o oarecare comunicare.
  Bagati placa cu „Sprijinul vostru”, dar din 5 septembrie e liniste. Mai e un „suntem pe drumul cel bun” prin comentarii vechi de 2 luni. Get over yourselves.

  Also, ideea cu donatiile e una buna. Ati putea sa set up ceva de genul, sunt muulte persoane care s-ar baga.

 • Gamer
  Publicat decembrie 9, 2017 7:53 am 0Likes

  Vreau revista (•̀o•́)ง

Adaugă un comentariu