PlayStation 4: „Evaluare” şi Mexican Standoff

Vreau să priviţi conflictul PC vs. console ca pe o singularitate, în interiorul căreia sunt cuprinse cele mai inutile comparaţii, ipoteze, concluzii şi teorii parazitare. Acum imaginaţi-vă respectiva singularitate accelerată la viteza luminii şi izbită de un zid imuabil. Rezultatul nu mă depăşeşte, ci mă lasă rece. De ce? Ei bine, opiniile mele acide la adresa noii console Sony – pe care le voi exprima gentil în rândurile ce urmează –, nu trebuie considerate muşcături de câine turbat, căci veţi observa repede o atitudine mai degrabă stenică, puternic orientată către condiţia modestă a consumatorului român obişnuit – cel fără acces la PSN cu adresa din buletin. Departe de mine intenţia de a defăima un produs bogat în calităţi demonstrate în nenumărate rânduri de alţi specialişti, fiindcă argumentaţia mea se îndreaptă către filosofia eronată din spatele întregii industri. O, Sony, nici băieţii de la Microsoft nu merită o cunună de lauri!

Dacă redacţia noastră are un atu, atunci acela este capacitatea de a face lucrurile altfel şi de a nu se conforma tiparelor răsuflate şi fumate din dorinţa patetică de sincronie forţată cu presa de jocuri „străineză”. Aşa că voi încerca să consolidez, să întăresc moral individul interesat de apariţia unei console moderne; o consolă plină de potenţial, care, culmea, a fost lansată la apă fără o bibliotecă serioasă de jocuri, afectată de promisiuni îndeplinite parţial şi ocazionale defecţiuni tehnice. Experienţa mea de gamer, revărsată peste activitatea de jurnalist într-ale jocurilor, mi-a demonstrat că orice porţie de mâncare expirată servită drept aperitiv alterează gustul felului principal. Fac o trimitere către Skyrim şi recunosc că, probabil, eu am o găleată trasă peste cap – prin urmare, nu luaţi în seama teoriile emise de mintea mea îmbătrânita prematur dacă pentru voi lansarea noului PS4 a fost plină de “SWAG”.De asemenea, ţin să îmi exprim public dragostea nemărginită pentru PS3, deşi prefer gaming-ul pe PC (…deşi mă joc mai mult pe un DS phat, dar deja intru în alte basme…). Îmi iubesc consola de generaţie veche şi o tratez cu respect, mulţumită unor titluri exclusive de-a dreptul glorioase.

Un exemplu concret, pentru a-mi întări afirmaţia.
Un exemplu concret, pentru a-mi întări afirmaţia.

Cine nu a jucat Final Fantasy, Red Dead Redemption sau Gran Turismo pe “micuţa consolă japoneaza care poate” nu înţelege ce vreau să spun. Dar aici nu vorbim despre trecutul nostalgic, ci despre viitorul angular, oarecum stagnant şi rigid. Sunt conştient de urmările acestei declamaţii. V-aş putea cita opinii încă neformulate cu precizia unui Rolex, dar prefer să nu merg eu la Tsunami, ci să-i ofer şansa de a veni el la mine. Am primit noul PlayStation 4 cu bucurie în suflet, înflăcărat de potenţialul unei platforme next-gen. L-am scos din cutie, l-am întors pe toate părţile, i-am analizat cu atenţie designul exterior şi am strâmbat micronic din gură. Pentru unii poate semăna cu o cărămidă neagră trecută prin două lovituri de bardă. Pentru alţii cu o maşină de tuns gazon sintetic folosită de un replicant. Mie îmi place, sort of, deşi duse sunt liniile estetice fluide ale micului SuperSlim ori aspectul încrezător al PS2-ului. Eh, am gusturi ciudate, ştiu. În ochii mei, singurul element spectaculos este LED-ul cu rol de indicator, ce străbate partea superioară emanând o lumină plăcută. Totuşi, plasticul solid indică un nivel calitativ ridicat – o construcţie robustă, durabilă, de cursă lungă. Discul se încarcă cu ajutorul unui sistem autoloader similar celui întâlnit pe modelul original de PS3 şi funcţionează impecabil, fără a necesita forţarea suportului optic. Cred că din punct de vedere al designului industrial, Sony a urmat filosofia Porsche: urâţel, dar practic şi funcţional.

Some like it...angular. Inca nu stiu daca imi place.
Some like it…angular. Eu încă nu ştiu dacă îmi place.

11 Comentarii

 • AbstractGreen
  Publicat martie 31, 2014 9:32 pm 0Likes

  next-gen my ass. majoritatea jocurilor din noua generatie vor fi ca niste mere stricate poleite cu staniol viu colorat, exact cat sa prosteasca plebea care intotdeauna a cascat gura si a intins portofelul la milioanele de scantei ale efectelor previzibile si deja plictisitoare. the glorious pc gaming master race will abide ! orice om cu pretentii va pune gameplayul si povestea in prim plan atunci cand evalueaza un titlu, factori care si xbox si sony ii neglijeaza. nuff said.

 • Bogdan
  Publicat aprilie 1, 2014 11:02 am 0Likes

  Am citit prin alte parti ca bateria controllerului se consuma chir si intr-o singura zi de utilizare mai intensa. E adevarat?

 • Victor
  Publicat aprilie 1, 2014 2:39 pm 0Likes

  Hmmm…dupa ce am citit articolul m-o c-am pus in dubii in legatura cu achizitionarea unui PS4,desii chiar as vrea sa cumpar unul numai pentru titluri ca Destiny,The Order 1886,Witcher 3 si DA:Inquisition.Sper sa fie ceva revelatii despre urmatoarele jocuri adevarat „next-gen” la E3

 • Theo
  Publicat aprilie 1, 2014 3:12 pm 0Likes

  N-are rost PS4 acum. Ba chiar ma gandesc sa imi cumpar un PS3 (Sunt PC gamer) sa incerc jocurile ce au aparut doar pe consola de la Sony (/si Xbox 360). Uncharted, Red Dead Redemptiont, Beyond, The last of Us. Super-povesti pentru care se merita dati banii pe un PS 3 (not to mention Ratchet N Clank si Jak& Daxter). Dupa mine, chiar si ca sa cumperi un PS4, singurul motiv ar fi sequeluri la jocurile pre-mentionate sau alte exclusivitati ce o sa apara. In rest, nimic nu schimba vechea poveste odata cu venirea consolelor next-gen; stick-urile analog sunt la fel de.. naspa, ofera acelasi sentiment ca nu poti sa controlezi asa cum trebuie personajul, camera, cel putin pentru mine. Mouse-ul e baza!

 • Aidan
  Publicat aprilie 1, 2014 5:13 pm 0Likes

  Prin alte locuri a fost prost inteleasa atitudinea mea fata de aceasta consola. La urma urmei, ideea din spatele zidului meu de text era tocmai cea legata de limitarile auto-impuse de Sony – limitari ce neaga in totalitate sensul termenului „next-gen”. Okay, nu este o consola proasta, dar nici nu reinventeaza roata asa cum ne asteptam sa o faca.

  Poate la anul.

 • theBrain
  Publicat aprilie 2, 2014 11:22 am 0Likes

  Consola isi merita banii din punct de vedere hardware. In Carrefour costa 1670, mult mai ieftin decat o vand majoritatea.
  Dar eu tot PC-ul il prefer pt libertatea pe care ti-o ofera. Iar in ce priveste titlurile care sunt exclusive, le ignor in totalitate. Daca sunt jocuri bune single player, vad gameplay-ul pe YT. Last of Us l-am vazut jucat de JackFrags si a fost super misto. Ma interesa povestea, nu sa ma chinui cu un controller clunky si sa mai si dau 60 euro pe el in conditiile in care rejucabilitatea e zero.
  Jocurile de consola sunt mult mai scumpe, de asemenea. Eu am dat pt Thief de PC editie de colectie cu o cutie metalica pt discuri, 80 lei. Cumparat de nou din Media Galaxy, nu doar un CD-key ci versiune completa plus cadoul ala adica cutia de colectie si bonus un DLC. Pe Steam jocul costa 50 euro iar DLC-ul inca 5 euro, eu am dat doar 17 copie fizica. Evident ca pt console sub de euro nu il pupi.
  Depinde de la firma la firma, nu toti lasa asa mult, dar toti lasa ceva pt vesiunea de PC la noi in tara. BF4 e alt exemplu, in magazine costa la noi 190 pt PC, pt consola 260.
  PS3 la lansare era mult mai puternic decat un PC accesibil, din ce am inteles. Acum e o taraba mediocra in cel mai bun caz din punct de vedere hardware, noroc ca e pozitionata corect ca pret. Oricum in viitor o sa pierzi bani cu jocuri mai scumpe si necesitatea de a achizitiona PS Plus pt accesul la online in jocuri si o sa faci toate astea la o calitate vizuala mai slaba.
  Inca o chestie deranjanta la ele (mai ales la Xbone) este ca ele se zbat cu 1080p inca inainte de lansare. Ori 1080p este standardul de niste ani buni in gaming si generatia veche mergea si ea in 1080p si tot scalat. Te asteptai ca astea sa fie in stare sa mearga nativ 1080p, nu sa dai iara banii sa joci scalat. Naspa…

 • theBrain
  Publicat aprilie 2, 2014 11:32 am 0Likes

  Pe Steam jocul costa 50 euro iar DLC-ul inca 5 euro, eu am dat doar 17 copie fizica. Evident ca pt console sub 60 de euro nu il pupi.#
  Pardon 😀

 • Theo
  Publicat aprilie 3, 2014 7:51 pm 0Likes

  Am incercat consola in Media Galaxy (am fost SUPER-happy cand am vazut-o acolo, gata de testare) si nu prea s-a schimbat mare lucru la exterior. E un feel diferit, si cand vezi meniul si cand tii in mana controllerul, dar nu prea mare. Singurul upgrade care conteaza, si dupa parerea mea(am incercat-o doar 10 minute), e sub capota. Cat despre noile functii de share si alte chestii pentru socializare nu prea m-ar ajuta pe mine daca as folosi un PS4.

  theBrain: crezi ca nu se merita banii pe un PS2 pentru serii ca Jak&Daxter sau Sly Cooper (si restu)? sau banii pe un PS3 pentru Uncharted, The Last of US (si restu)? Macar acum, cand le-a trecut vremea, au scazut preturile, si la consola si la jocuri.
  Ai mei mereu au fost (inca sunt) sceptici cand venea vorba de jocuri si nu am putut avea parte decat de o singura platforma cand am crescut (was PC all the way), dar am avut parte de ore de ne uitat pe consolele prietenilor, la ei acasa, sau chiar inchiriate 😀 si iti zic: E ceva special cand te joci pe consola, e diferit (or is it just me?). Ca sa nu mai spun, pentru a10a oara, ca jocuri exclusive pentru PS-uri sunt FOARTE bine facute. Oh se merita fiecare leut dat si NU poti spune ca se compara sa joci un story-driven cu uitatul la un gameplay de la acelasi joc.
  Urasc controlul camerei si caracterului cu stickuri analogice, dar hei, nu poti sa le ai pe toate. Cu bune, cu rele, consolele Sony sunt o experienta foarte frumoasa. Aidan are dreptate though, nu se merita ACUM, dar nu poti disconsidera (<< e corect, right? =)) ) complet generatia asta, sau chiar consolele in general.

  "desii chiar as vrea sa cumpar unul numai pentru titluri ca …,Witcher 3… ." Victor, wtf is this shit? Witcher 3 nu apare pe PC? M-ai si speriat la incept.

  • Victor
   Publicat aprilie 3, 2014 8:13 pm 0Likes

   Nu am zis ca e exclusiv PS4.Eu am spus doar ce jocuri as fi tentat sa le cumpar,dar nu am cum sa le joc pe PC-ul actual(9500 GT placa video de ex.) si de aia ma tenteaza PS4.Si sincer tot prefer un controler in fata unui mouse+tastatura

  • ncv
   Publicat aprilie 4, 2014 12:38 pm 0Likes

   Salut,
   Pe un PS3 te poti juca foarte bine toate Sly-urile, remasterizate in HD, nu asa: http://www.metacritic.com/game/playstation-3/the-sly-collection

   La fel si cu J&D
   http://www.metacritic.com/game/playstation-3/jak-and-daxter-collection

   Multe alte titluri vechi de succes au primit aceeasi atentie. Seria Metal Gear, ICO si Shadow, God of War etc.
   Majoritatea celor ce au fost trecute cu vederea pot fi cumparate de pe magazinul online – o sa vin cat de curand cu un articol care o sa sublinieze acest lucru, si ce trebuie sa faci, daca nu vrei sa piratezi, pentru a le cumpara – PSN Romania nu prea exista, din pacate.

   PS3-ul poate rula, din ce stiu eu, toate jocurile PS1, deci aici esti acoperit. Daca ai noroc, poate prinzi un PS3-phat, la mana a doua, asa te rezolvi si cu compatibilitatea cu PS2-ul.

   In acest moment daca ai un PC si vrei mai mult PS3-ul este de deaprte cea mai buna alegere. O consola ieftina si dotata. Blu-ray player inclusive.

  • Theo
   Publicat aprilie 6, 2014 11:36 am 0Likes

   I know, my thoughts exactly. Deja am pus deoparte bani, acum caut pe cineva cu un PS3 de vanzare.
   Si cel mai probabil si jocurile de PS3 vor fi remasterizate peste vreo 3-4 ani pentru PS4.

Adaugă un comentariu