POST-MORTEM: L.A. NOIRE

Și mai trist mi se pare faptul că L.A. Noire este exemplul elocvent de joc nișat, ambițios, care devine o victimă colaterală a convențiilor industriei. Din când în când, poți devia de la cazurile principale pentru a completa misiuni secundare, în număr de 40. Ce sunt aceste misiuni secundare? Ei bine, majoritatea se rezumă la a măcelări zeci de gangsteri înarmați cu mitraliere. În secvențele de luptă ai viață regenerabilă, sistem de cover și gloanțe infinite. Practic, când se declanșează o luptă, devine un cu totul alt joc. Discrepanța se accentuează și mai mult în momentul în care partenerul tău, văzând cât de cutremurat ești de faptul că ai omorât un făptaș, te întreabă cum de nu te-a călit războiul. Phelps, vizibil afectat, răspunde cu tristețe: ‘’Nu devine niciodată mai ușor’’. Asta imediat după ce am împrăștiat creierii la vreo 20 de băiețași de cartier. Disonanță ludo-narativă în cea mai pură formă, dacă-mi permiteți să folosesc un termen exagerat de pompos. Super BunnyHop a realizat un video foarte bun pe acest subiect.

Forget it Jake, It’s Chinatown

Înainte, cât și la momentul lansării, era catalogat drept jocul care o să revoluționeze industria. Din păcate, tehnologia dezvoltată pentru sistemul de interogatorii nu a mai fost folosită de alte jocuri și studioul dezvoltator a fost desființat. Odată cu Team Bondi s-au dus pe apa sâmbetei și planurile pentru un sequel și un alt titlu care urma să aplice o variație mai avansată a tehnologiei care să includă și gesturi corporale.

Dar tocmai asta îi asigură relevanța în 2017: simplul fapt că nu a mai apărut un joc similar între timp. L.A. Noire este o anomalie, un risc artistic pe care o companie de talia Rockstar-ului rar și-l asumă. Este o scrisoare de dragoste adresată noire-ului și tot ce reprezintă, și-l face atât de fascinant din punct de vedere estetic, vizual și narativ. Nu este o tragedie că L.A. Noire nu a revoluționat industria. Poate, cândva în viitor, o să fie impulsul cu efect întârziat care va determina un dezvoltator ambițios sau o companie să inoveze.

Adaugă un comentariu