Prezervarea cărților de joc. Obsesie, pasiune, nebunie.

După vreo 50 de meciuri de Catan am observat că marginile cărților au început să se tocească sau să capete o nouă formă. E normal să se întâmple așa, oricâtă grijă ai avea de ele. De multe ori trebuie amestecate, câteodată le ții prea strâns, unele mai zboară de pe masă, și așa mai departe. Catan mai era cum mai era, dar 7 Wonders ne-a transformat mai departe grijile în obsesii, spre disperarea prietenilor. Aici cărțile sunt mai mari, mai multe și mai importante – 7W e de fapt un joc de cărți, cu extra jetoane și planșe. Am impus ca nimeni să nu mănânce snaks-uri sau să pună pahare pe masă cât ne jucăm. Momentan nu sunt bani pentru a recumpăra jocuri și, chiar dacă ar fi, îmi pare copilăresc să-i cheltuim în acest fel. Era timpul să găsim o soluție la această neprevăzută… 1st world problem.

Inițial m-am gândit că o rezolvare bună ar fi să le plastifiez (laminez), iar după o tură pe magazinele online am descoperit că nu mai e chiar atât de scump să realizez acest lucru, laminatoarele s-au ieftinit, foliile de bună calitate au un preț acceptabil, ghilotine profesionale aveam la serviciu, găsisem până și perforatoare care rotunjeau colțurile. Nu rămânea decât să aleg, așa că am deschis câteva forumuri pentru a vedea care folii sunt bune pentru ce doream să fac. Surpriză însă, majoritatea recomandau țiplarea, în defavoarea plastifierii, plusurile aduse în discuție convingându-mă până la urmă că e alegerea mai bună.

Laminarea oferă o mult mai bună protecție împotriva lichidelor, dar, în timp, plasticul își va pierde luciul, se va zgâria sau se va păta și va fi imposibil să mai scoți cărțile de acolo. Folosind folii protectoare sau sleeves, cum sunt numite în engleză, scapi de această problemă – dacă plasticul își pierde din calități, scoți cartea din prezervativ și o introduci în altul. Metoda este mult mai ieftină și mai rapidă, în plus, unele folii sunt atât de bine construite încât îți vor permite să reintroduci fără probleme cărțile în cutie în lăcașele lor – dimensiunea va rămâne cam aceeași. Ce viață, ce probleme, doamnelor și domnilor…

Pentru Catan am cumpărat 2 x 100 Mayday Yucatan Narrow 54 x 80 iar pentru 7 Wonders 4 x 80 Mayday Premium Ultra-Fit 65 x 100 (125%) (mi-au ajuns pentru toate extensiile, au mai și rămas). După alte zeci de meciuri sunt în continuare mulțumit de rezultate. Narrow și Ultra-Fit nu sunt, în acest caz, doar cuvinte aruncate, cărțile intră perfect atât în folii cât și în cutie, în timp ce marginile sunt impecabil tăiate și nu prea ascuțite. Pe de altă parte, nu am realizat că acel 125% thicker înseamnă chiar atât de mult. Deși se potrivesc perfect, sunt impresionant de transparente și lucioase, foliile cumpărate pentru Catan sunt mai subțiri și se simte. Par mai puțin calitative. Cele pentru 7W sunt, din punctul meu de vedere, perfecte, întărind chiar cărțile – nu am mai văzut pe nimeni să le îndoiască. Amestecatul și împărțitul au devenit mai facile (în ambele cazuri), deși de multe ori ai impresia că o să tai plasticele între ele, așa se aud, singurul minus rămas fiind faptul că dacă cineva varsă un pahar pe masă trebuie să fii foarte rapid și să debarasezi. S-a întâmplat și prezervativele și-au făcut treaba. Sunt suficient de tari și de strâmte (nu mai chicotiți) astfel încât să nu lase ușor lichidele înăuntru.

Nu obsedați în fața exemplelor date de mine. Dați o tură pe la magazinul preferat rugați să vă lase să testați, sau să vi se arate niște exemple și alegeți ce vă place. Sunt zeci de producători (cine-ar fi știut) de folii protectoare pentru 10 milioane de tipuri de cărți, majoritatea au o calitate bună, dar nu toate o să vă permită să reintroduceți cărțile înapoi în cutie în lăcașele lor. Spor la joacă!

9 Comentarii

 • Caleb
  Publicat aprilie 3, 2015 11:11 pm 0Likes

  O singură întrebare am: dacă ţiplele prezervă cărţile de joc, prezervativele ce anume prezervă? Se reportează pentru tura următoare sau cum? 🙂

  • ncv
   Publicat aprilie 4, 2015 7:46 am 0Likes

   sunt mai elastice, deci se pot refolosi pentru ca nu se zgarie. Logic.

 • Caleb
  Publicat aprilie 3, 2015 11:12 pm 0Likes

  Este prezervarea o pre rezervare? Adică înainte ca timpul să-şi rezerve dreptul asupra materiei, tu pre?

  • stef
   Publicat aprilie 4, 2015 6:03 am 0Likes

   dude, word of advice: never go full jaden

  • ncv
   Publicat aprilie 4, 2015 7:45 am 0Likes

   WTF Caleb?

 • Caleb
  Publicat aprilie 4, 2015 8:27 am 0Likes

  M-a afectat emoţional comparaţia din text cu prezervativele. Vreau despăgubiri, 100 de ţiple pentru Catan sau echivalent :)))

  • ncv
   Publicat aprilie 4, 2015 11:11 am 0Likes

   haha, daca esti serios trimite-mi un mail si rezolvam cumva. :))

 • tudro
  Publicat aprilie 5, 2015 8:51 am 0Likes

  Nu sunt chiar zeci de producatori 😛 Sunt cam 4 care fac pentru boardgames, nu special pentru LCG/CCG-uri. Sa aveti grija cu cele de la Mayday care nu sunt premium ca sunt foarte proaste. Cel mai bun raport pret/calitate/cantitate au cele de la http://www.arcanetinmen.dk, dar nu stiu daca mai aduce cineva pe la noi. Mai sunt si cele de la Fantasy Flight Games care sunt de calitate buna, dar ceva mai scumpe.

  Din pacate pentru jocuri cu carti cu dimensiuni mai ciudate (7 wonders, dixit, etc) doar mayday fac. Le mai vand si sub brandul de swan panasia.

  Un link foarte util de unde puteti vedea exact de ce sleevuri aveti nevoie pentru majoritatea jocurilor (dimensiuni, numar, brand): http://boardgamegeek.com/geeklist/102880/card-sleeve-sizes-games-not-yet-comprehensive-list

  • ncv
   Publicat aprilie 5, 2015 2:55 pm 0Likes

   multumim pentru extra-detalii.

Adaugă un comentariu