Retro gaming, real steel: Cum mi-am construit mașina timpului

Pfff, iar retro gaming? Dacă cineva mi-ar fi spus în 2019 că voi petrece tot anul 2020 ferindu-mă de boala lui Calache, l-aș fi crezut nebun până prin 2021, poate chiar mai mult.

Lockdowns, poliție cântând imnul pe străzi, declarații cu răspunderi, jucători de airsoft luând cu asalt Capitoliul, noi tulpini de coronavirus (de data asta made in UK), o lansare Cyberpunk 2077 mai tulburătoare ca visele în care îți cad dinții și retro gaming pe hardware autentic. Foarte mult retro gaming pe hardware autentic.

Vedeți voi, ultima nebunie din șirul de mai sus este cea mai nouă activitate pe care Aidan, autorul acestui text, o folosește pentru a rămâne cât de cât vechi-normal în contextul ”noului normal.”

Sincer să fiu, toată schema asta prin care trece omenirea acum mi-a scurtcircuitat sinapsele. Mi-a dat senzația aia de gol în stomac, m-a băgat în cea mai cruntă depresie din 1929 încoace și m-a lăsat șomer. La modul realist, știu că am capacitatea să-mi revin profesional, dar depresia nu vrea să plece momentan nicăieri.

O, nu, depresia stă cuminte în creștetul capului și-mi șoptește în fiecare noapte că poate ar fi bine să adorm pe la 3-4 am și să mă trezesc după câteva ore, odată cu răsăritul.

Și cum singurele lucruri care mă calmează cu adevărat sunt PCB-ul unei plăci de bază și iconița de Diablo, a trebuit să iau măsuri serioase: am construit mașina timpului și m-am întors în cea mai liniștită perioadă gameristică din viața mea.

Aidan sistem Windows 98

De fapt, am construit două mașini ale timpului, ambele cu povești frumoase în spate. Băiețeii vor spune ”Dar băi Aidane, de ce să te chinui să asamblezi în 2021 un PC din epoca Windows 98 când poți să emulezi cam orice joc retro și să te simți la fel de bine?” în timp ce bărbații adevărați știu că astea sunt doar baliverne.

Or eu sunt un bărbat adevărat, care a început să emuleze și a sfârșit făcând recapping cu o mână fermă. Toată propoziția sună extrem de dubios.

10 Comentarii

 • Madalin
  Publicat ianuarie 8, 2021 6:54 pm 0Likes

  Dadeai rusine in tot cartierul in 2001 cu GeForce 3 Ti 200.
  Cred ca aveam o Riva TNT2 in perioada aia, dar nici nu tin minte sa fi umblat la optiunile video pe vremea aia, era mai simplu, daca mergea eram fericit,daca nu mergea, aia e :))

 • Tudro
  Publicat ianuarie 8, 2021 10:01 pm 0Likes

  Ce vremuri. Misto proiect 🙂

 • Razvan
  Publicat ianuarie 9, 2021 6:21 am 0Likes

  M-ai facut sa zambesc.

  🙂

  Uneori cand ma intorc in Romania si ajung la parintii mei, folosesc calculatorul care l-am avut cand eram adolescent. Pentium 4, 512 MB RAM, GF 5600. Este ciudat sa folosesc un calculator care are mai putina memorie decat un smartwatch.

  Ultima data am jucat C&C Generals si chiar mi-a placut. Totul pe medium, cu o rezolutie nu prea mare dar a avut farmec. Evident ca il pot instala si pe ce am acum, si sa il joc in 1080P cu totul la maxim, dar nu este acelasi lucru. Parca jocurile vechi au mai mult farmec cand sunt jucate pe hardware construit pentru ele.

 • Aidan
  Publicat ianuarie 9, 2021 9:33 pm 0Likes

  Pe mine chiar ma bate gandul sa folosesc Riva TNT2 in sistem, asta dupa ce ii schimb inca patru condensatoare umflate pe placa de baza. Ma asteptam sa cedeze, dadeau semne de oboseala. Momentan e on hold 98-ul 🙂

 • Aidan
  Publicat ianuarie 9, 2021 9:34 pm 0Likes

  Razvan, Tudor, da, merita sa faci asta pentru senzatia autentica. Pur si simplu se simt altfel jocurile clasice pe un sistem vintage.

 • rafyram
  Publicat ianuarie 16, 2021 4:29 am 0Likes

  Unul dintre marile regrete ale vietii: upgrade de la TNT2 Pro, la ceva mizerie de Geforce4MX, primind aproape nimic pe TNT (Brasov, Hardtrading se numea parca firma).

 • Aidan
  Publicat ianuarie 16, 2021 10:46 pm 0Likes

  Am eu doua TNT-uri, daca vrei sa faci un proiect Win98, look me up 🙂

 • Rincu Robert Andrei
  Publicat ianuarie 17, 2021 10:16 pm 0Likes

  Bai frate, mai tii minte ca GeForce MX4, fiind varianta de buget, nu avea pixel shader si prin urmare nu randa anumite obiecte care foloseau shading? Uite asa am jucat eu Prince of Persia Sands of Time pana la sfarsit imaginandu-mi cum arata sabia, pt ca nu se vedea pur si simplu. Ca sa nu mai vorbesc ca experienta se-a savurat pe un monitor CRT de 17, ceea ce ar trebui si tu sa adaugi retro build-ului daca chiar vrei sa fii hardcore (a se citi „barbat adevarat”). Ce mi-e dor de vremulrile alea…
  Cu Stima, domnu’ Manciu

 • APepper
  Publicat ianuarie 22, 2021 9:01 pm 0Likes

  Un zambet laarg citind tot articolul asta, si o pofta nebuna sa imi termin si eu unitatea retro. Deocamdata imi lipsesc un monitor era appropriate, o carcasa potrivita, o sursa mai teapana si un procesor Athlon xp 3200, in rest am o sumedenie de placi video AGP cu care ma pot juca, chiar daca nu toate se potrivesc deocamdata 😀 (2 placi socket A, ambele agp 5v…parca). Intre timp m-am abonat si la canalul Youtube, imi place ce vad, spor in continuare si sper sa schimbam pareri!

 • Aidan
  Publicat ianuarie 27, 2021 5:39 pm 0Likes

  That we will! 🙂

Adaugă un comentariu