REVIEW: Assassin’s Creed Unity

Cât tupeu, mă gândeam, să ieşi la lumină cu un Assassin’s Creed dezbinat şi măcinat de toate problemele tehnice imaginabile, comune producţiilor ordinare! De la absenţa texturilor, căderea liberă prin ele, oscilaţia haotică a numărului de cadre pe secundă, animaţiile stricate, rigiditatea AI-ului – toate sunt făcute pachet în Parisul next-gen din Unity. Parisul arde, cum spuneau alţii, cu Arno în centrul unei poveşti banale. Credeam că m-am săturat de franciza proprietară Ubisoft atunci când au început să introducă micromanagementul economic, sistemul tower defense şi navigaţia în gameplay-ul titlurilor precedente.

AC_Unity_Screenshot_PC_01
Spre ce viitor priveşti, Arno?

Eram sigur că vreau ceva mai simplu, dar maturizat precum un vin bun – un Assassin’s Creed construit în jurul eroului/eroinei. Unity a încercat să îmi ofere tocmai acest feeling de întoarcere la origini, însă rezultatul nu a fost nici pe departe cel scontat. Pe de altă parte, aş vrea să trec repede peste discuţia „broken at launch”, fiindcă nu am nimic inedit de adăugat: da, suntem nevoiţi să aşteptăm până când problemele tehnice din ACU vor deveni istorie, aşa cum am răbdat după reglajele ce au făcut din Watch_Dogs un produs jucabil. În regim PR, gaşca veselă Ubi a făcut-o lată din cauza embargoului pus pe recenzii, iar reacţiile post-lansare sunt nefericite, aproape patetice. Se justifică în vreun fel achiziţionarea lui Unity şi parcurgerea Revoluţiei Franceze prin ochii lui Arno Victor Dorian?

Dacă vă aflaţi în căutarea unei experienţe story-driven, biciuită din urmă de personaje originale, aşezate în centrul unui gameplay splendid şi inovator, răspunsul este negativ – Unity se poziţionează departe de aceste valori. Talerele balanţei delicate, pe care se sprijină elementele constitutive tipice seriei, sunt împinse cu greutate spre un conformism redus la absurd, obtuz şi plictisitor. Parisul revoluţionar este un amalgam confuz, unde orice activitate devine repetitivă. În afara campaniei, Arno, orfan de asasin crescut la sânul preceptelor unor Templieri moderaţi, execută misiuni cretine de escortă, recuperează bunuri furate, îşi înfige lama în patrioţi corupţi, în agitatori violenţi şi în răbdarea jucătorilor. Episod după episod, ţintă ucisă după ţintă ucisă, lucrurile au refuzat să capete o nuanţă roz. M-am simţit pierdut şi incapabil, captiv într-o bătălie impersonală.

AC_Unity_Screenshot_PC_02
Istorie asortată. Un moment interesant din timpul jocului.

Oare mai există cineva în lumea largă dornic să deschidă cufere ajutat de aplicaţii smartphone deghizate în mini-jocuri?  Eu am senzaţia (similară unei arsuri în piept) că la asta se rezumă în prezent Assassin’s Creed. Sigur, cine are chef de un third person action îndobitocit, în care greutatea armei învinge faimoasa mecanică “ascuns în plină vedere”, Unity livrează mult mai mult: grafica arată binişor, anumite animaţii din timpul alergării libere prin, pe sub sau peste clădiri se apropie de naturaleţea biomecanicii umane, iar calitatea vocilor împrumutate de actori personajelor face cinste valorilor de producţie.

22 Comentarii

 • D3F3
  Publicat noiembrie 26, 2014 7:47 pm 0Likes

  Jocul asta abia l-au peticit incat sa mearga cat de cat, si tu vroiai sa mai aloce o zi sau doua sa faca animatii feminine? Oricum sa speram ca istoria se va repeta. Si dupa un AC de cacao ca asta sau ca 3. Vom primi un AC genial si plin de continut. Asa cum a fost AC4, dupa 3.

  • Aidan
   Publicat noiembrie 26, 2014 8:00 pm 0Likes

   Imi pare nespus de rau ca review-ul AC4 nu a mai prins revista, desi este scris, tehnoredactat si prezent in format PDF 🙁
   Vreo 10-12 pagini parca.

  • Silviu Parvu
   Publicat noiembrie 26, 2014 8:07 pm 0Likes

   Mare pacat ca v-ati limitat la site. Revista Level avea cel mai de calitate continut dedicat gamingului de la noi din tara. Nu zic ca site-ul ar fi rau, dar una e revista fizica si alta e un articol digital de pe un site.

  • Aidan
   Publicat noiembrie 26, 2014 8:29 pm 0Likes

   Silviu, stii ce e culmea? Ca iti dau perfecta dreptate. Si mie imi este dor de revista.

  • Danny
   Publicat noiembrie 26, 2014 8:13 pm 0Likes

   Ai pomenit asta deja si in alt articol, tot pe aici pe lab501, unde e? Ca chiar daca e vechi de mai bine de un an tot merita citit, cel putin de catre mine.

  • Aidan
   Publicat noiembrie 26, 2014 8:30 pm 0Likes

   Trebuie sa discut cu Kimo aceasta situatie, sa vedem ce s-ar putea face – doar el decide situatiile delicate :)) Mai sunt prezente acolo si alte recenzii interesante…

   PS: Not anymore :)))

  • Scriminti Augustin
   Publicat noiembrie 27, 2014 2:27 pm 0Likes

   Eh cui ii pasa.Doar ce o sa faca ei cu articolul? Nu mai au ei revista in care sa il puna doar nu se asteapta sa scoata o revista care e din decembrie anu trecut acum pur si simplu nar avea rost Doar fanii level ca noi ar mai cumara si atat restul cred ca au jucat deja jocurile de atunci :3

  • ncv
   Publicat noiembrie 26, 2014 8:29 pm 0Likes

   Disclaimer: acest comentariu a fost creat fără ajutorul redactorilor Level sau a celorlalți redactori Nivelul2. Sunt singurul răspunzător pentru postarea lui.
   Dacă cineva are ceva împotrivă (din punct de vedere legal) îi rog să posteze dedesubt sau să mă contacteze pe email și o să-l modific conform.

   Pages from Level 12_2013 01_2014 Assassin Creed 4

  • Aidan
   Publicat noiembrie 26, 2014 8:31 pm 0Likes

   Luati cat este cald! ncv, eu sustin initiativa ta pana in panzele negre! YARRR!
   Sunt multi factori legali in favoarea noastra, a redactorilor. Teoretic, intreg continutul numarului respectiv ne apartine moral si intelectual.

  • ncv
   Publicat noiembrie 26, 2014 9:00 pm 0Likes

   Da si nu in functie de contractul pe care l-ati semnat si daca ati fost platiti pentru luna aceea.

   PS. Sa lasam pentru moment discutiile. Sunt curios daca o sa se intample ceva…

  • anonymous
   Publicat noiembrie 27, 2014 5:59 am 0Likes

   Momentan in Cluj ninge. Oare a venit Craciunul mai devreme sau am nevoie de o ceasca de cafea sa ma trezesc?

  • KiMO
   Publicat noiembrie 27, 2014 6:44 am 0Likes

   Nu stiu, nu cunosc… 🙂

  • Geo Bals
   Publicat decembrie 1, 2014 11:54 am 0Likes

   Se vorbea ceva de o revenire asupra publicarii ultimelor numere din Chip si toata conglomeratia (sper ca si Level), mai e valabila sau erau doar vorbe goale 🙂

  • Dreamcatcher
   Publicat decembrie 5, 2014 3:00 am 0Likes

   L-am piratat azi si pot spune ca e atat de „bine” optimizat de nici macar pe low nu obtin peste 12-15 fps.Asta in conditiitle in care mai am putin si termin cu Metro LL Redux, toate setarile la maxim cu exceptia AA care e off,in 1920×1200.E primul joc de care nu pot sa ma ating si ma indoiesc de faptul ca asta ar fi din cauza quadcore-ului tactat la 2.6 GHz si a decentei 650Ti.Pacat ca mi-am pedepsit HDD-ul cu 150 de minute de sudoare(descarcare si instalare),jalnic joc.Ma intreb cu ce au ocupat ~40 Gb?!…

 • George Andrei
  Publicat noiembrie 26, 2014 9:26 pm 0Likes

  ahhh….AC4…marea mea iubire ^^ si prob cel mai bun din seria AC

 • SenFire
  Publicat noiembrie 26, 2014 9:33 pm 0Likes

  Sa traiti!!

 • Morphi
  Publicat noiembrie 26, 2014 11:55 pm 0Likes

  Respect ncv si sustin acest demers.

 • Madalin
  Publicat noiembrie 27, 2014 1:30 pm 0Likes

  Imi amintesc cand ati dat un trofeu lui Ubisoft intr-o editie a revistei LEVEL:
  ”Apărămă Doamne de clienți” ca si in cazul de fata se aplica cu varf si indesat acestui joc

  • Radu
   Publicat noiembrie 27, 2014 3:53 pm 0Likes

   ce numar?

 • Nicolae Andrei
  Publicat noiembrie 27, 2014 3:16 pm 0Likes

  I approve this review 😀

 • Alexandra
  Publicat noiembrie 30, 2014 10:52 am 0Likes

  are cineva idee cum pot usura deschiderea cuferelor rosii ?

  • ncv
   Publicat decembrie 2, 2014 8:20 pm 0Likes

   la ce te referi exact?
   „”
   Locked chests show up on the map as red chest icons. You’ll need a couple of things before you can pick a locked chest. You have to purchase the “Apprentice Locksmith Skill,” “Journeyman Locksmith,” “Master Locksmith” and have lockpicks. Lockpicks can be looted off of dead enemies or bought from vendors. Complete the lock picking mini game to unlock a chest.

Adaugă un comentariu