REVIEW: Caesar III
Din RTS-uri s-a desprins un al tip de strategie: genul city builder, reprezentat de titluri precum Caesar II și III, Pharaoh, Zeus și Emperor. „Vinovate” pentru aceste minunății ale divertismentului digital interactiv sunt studiouri precum Impression Games și Sierra. Datorită mecanicilor specifice, aceste jocuri au creat o nișă proprie care îmbină cele mai bune elemente din Warcraft cu micromanagementul din Sim City sau Tropico.
Din păcate, nișa s-a stins prin 2002, odată cu Emperor: Rise of the Middle Kingdom. Și din toată moștenirea lăsată de city buildere, cel mai apreciat joc a rămas Caesar III. Deși avea mecanici simplificate prin comparație cu titlurile precedente din serie, cea de-a treia întruchipare a Cezarului a redus din micromanagement și a reușit să devină mai pe placul maselor.
Cineva care nu a mai avut contact cu producțiile Impression Games va putea foarte greu să se bucure de Caesar III în versiunea sa din 1998. Pe de altă parte, un veteran va înțelege imediat la ce se referă termenul „Lugdunum”: misiunea de la jumătatea campaniei care are un nivel de dificultate atât de ridicat încât dispune de un număr record de tutoriale pe YouTube.
Caesar III include un tutorial destul de bine făcut și, după misiunile introductive, îti dă posibilitatea de a alege de fiecare dată între o misiune militară și una economică. De altfel, cele militare au fost și singurele pe care am reușit să le termin la sfârșitul anilor 1990, pentru că nu aveam internet și totul includea o grămadă de „trial and error”.
Când am încercat să duc la bun sfârșit și campania economică, Lugdunum a fost și misiunea la care m-am blocat. Pe atunci credeam că este imposibilă, dar ulterior am descoperit gamefaqs.com și YouTube. Așa am învățat să folosesc Gatehouse-ul pe post de obstacol, pentru a bloca mișcarea liberă a oamenilor în oraș.
4 Comentarii
Lucian
pag 1 Jocurilepe
pag 1 joc care l-am
pag 2 Pharoh
pag 2 Gatehouse-ului
pag 3 contruiești
pag 4 al jocul
pag 4 anulerea
Vlad Costea
✅
ion
Ultima misiune militară este Lindum.
Dar da, la vremea respectivă și eu m-am limitat la misiunile militare pentru că cele pașnice aveau ratings prea grele.
dor
Multumesc mult pentru review! Pe langa trezirea nostalgiei, mi-ai oferit informatii despre Julius. Nu aveam habar de el pana acum! Pe GamerZakh il urmaresc si eu 🙂
AoE DE este iarasi un joc ce merita incercat.